Zamisli grad

0
565

hram

Zatvori oči.

Udahni duboko.

Zamisli…

Grad na čijoj teritoriji su otkrivena prva naselja nastala još pre 7000 godina. O tome svedoče brojna arheološka nalazišta sa materijalnim ostacima, a mogu se naći tragovi od kulture starijeg kamenog doba i ostalih praistorijskih kultura, do srednjeg veka.

Grad u čijoj se neposrednoj blizini nalazi planina na kojoj su postojala još praistorijska naselja, i na kojoj je sredinom prošlog veka uništen jedan srednjevekovni grad.

Grad u čijem centru postoji tvrđava zanimljive istorije. Na njenom području su otkrivena naselja koja datiraju još iz neolita, a sama tvrđava je nastala još u 1. veku kao palisada sa zemljanim grebenima. Tvrđava je rušena i iznova građenja sve do 18. veka.

Grad koji se nalazi na ušću dve reke, ali to nije sve. Bogat je vodama, i nadzemnim i podzemnim. Može se pohvaliti sa tri reke, 180 potoka i desetak jezera.

Grad koji se može pohvaliti i sa nekoliko ostrva, uređenim plažama koje zovu gradskim morem i koje su od prvih lepih prolećnih dana mesto okupljanja i druženja.

Grad u kome postoje dva jezera.

Grad u kome postoji ski staza. Ne velika, ali, ipak, ski staza.

Grad koji leži na 29 brda i brežuljaka koja su njegovi žitelji vrlo maštovito krstili. Danas je teško pronaći one koji znaju imena svih brda i brežuljaka.

Grad koji se nalazi na sudaru istočne i zapadne kulture, na mestu kroz koje prolaze mnogi važni putevi. Grad koji je, zapravo, kuća na sred puta.

Grad ispod čijeg jezgro se nalazi mnoštvo pećina, laguma, zazidanih reka, tunela, bunkera i drugih građevina koje su uništavali i gradili narodi koji su naseljavali ovaj grad. Podzemni grad priča neku svoju istoriju.

Da Vas podsetimo:  Reorganizacija lista Sokolski Glasnik

Grad na čijoj teritoriji ima 65 javnih parkova ukupne površine 36,2 hektara, a prvi javni park uređen je 1860. Grad u kome je uređivanje počelo u 19. veku, a prvi drvoredi zasađeni su između 1840. i 1845. Grad čijih gotovo 15% teritorije predstavljaju zelene površine. Zamislite grad u kome postoji više od 10 šuma.

Grad u kome se na jednoj od najatraktivnijih gradskih lokacija nalazi Zoološki vrt. Osnovan je 1936. i jedna je od najstarijih kuća životinjskog carstva u Evropi. Prostire se na površini od 6 hektara, poseduje 2000 životinja sa oko 200 životinjskih vrsta, a pored divljih obiluje i domaćim životinjama.

Grad na čijem području je zaštićeno 37 prirodnih dobara, a od toga najviše je dugovečnog i retkog drveća. Među njima je i stablo hrasta lužnjaka Melnice starosti više od 230 godina. Tu je i grupa od devet starosti oko 180 godina, zatim platan zasađen 1834. i stogodišnje stablo kedra. Ima i nekoliko zaštićenih prirodnih dobara u kojima se gnezdi preko 70 vrsta ptica, ili su staništa retkih i ugroženih ptica močvarica.

Grad u kome se nalazi pregršt znamenitih građevina. Na njegovoj teritoriji se nalazi oko 300 spomenika kulture, među kojima su 57 od izuzetnog i velikog značaja za kulturu zemlje i grada. Tri prostorne kulturno-istorijske celine i arheološko nalazište su proglašeni za dobra od izuzetnog značaja, a tri prostorne kulturno-istorijske celine i dva znamenita mesta za dobra od velikog značaja za kulturu. Ustanove za zaštitu brinu i o dvadesetak arheoloških nalazišta na području Grada.

Grad na čijem području ima 39 javnih česama koje se snabdevaju vodom za piće iz gradskog vodovoda. Pored njih, pet česama podignuto je na izvorima. Na gradskom području ima 18 fontana, a prva je izgrađena 1927. Istina uklonjena je 20 godina kasnije.

Da Vas podsetimo:  Ubistvo Aleksandra Karađorđevića kao predigra novog svetskog krvoprolića

Grad na čijim trgovima i u parkovima su podignuta 192 spomenika i postavljeno je 237 skulptura. Prvi javni spomenik podignut je 1848.

Grad na čijoj užoj teritoriji ima preko 5.500 ulica, 16 trgova i 32 skvera. Inače, u ovom gradu razvoj ulične mreže počeo je 1867.

Grad koji je svetska prestonica najviše puta razarana u istoriji sveta. Jedini je grad koji su tokom Drugog svetskog rata jednakim intenzitetom bombardovali i saveznici i sile osovine.

Grad u kome je 1939. izgrađen prvi oblakoder u ovom delu Evrope. Zanimljiv je podatak da je ta građevina izdržala i savezničku bombu od pola tone.

Grad u kome je otvorena prva kafana u Evropi. Bilo je to 1522. godine, i u njoj se služila samo crna kafa. Danas, najstarija kafana koja još uvek dočekuje goste je ona otvorena 1823. u kojoj se 1834. pojavio i prvi bilijar.

Grad u čijem centru se nalazi boemska četvrt, mesto u kome su decenijama svoje vreme provodili mnogi umetnici: pesnici, književnici, glumci, novinari, muzičari, slikari, domaći i strani.

Grad u kome je prva električna sijalica zasvetlela 1882, a 23. avgusta 1884. sa železničke stanice krenuo je prvi voz.

Grad u kome je prva kaldrma, složena od hrastovih kocki, postavljena 1886, a prvi tramvaj na konjsku vuču krenuo je 1. oktobra 1892. Iste godine uveden je i vodovod u nekoliko ulica u centru grada.

Grad u kome se prvi telefon oglasio 1890, a prva bioskopska predstava se dogodila 1896, samo šest meseci posle prve projekcije braće Limijer u Parizu.

Grad u kome je jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu sagrađen isključivo od dobrovoljnih priloga. Ukupna visina Hrama iznosi 82 metra, sa kupolom visine 70 metara i pozlaćenim krstom od 12 metara, a uz to prisutno je još 18 pozlaćenih krstova i 49 zvona različitih veličina.

Da Vas podsetimo:  Tragedija koja je potresla Srbiju i danas misterija

Zamisli grad u kome…

Stani.

Otvori oči.

Prestani da zamišljaš.

Pogledaj, tu je ispred tebe – BEOGRAD!

ivinsvet

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime