Zapad danas žanje ono što je ranije bahato posejao

2
1133
lazanski
Miroslav Lazanski

Treba doći u Jaltu pa shvatiti zašto su pre nekoliko godina Rusi naprosto poludeli za crnogorskom obalom. Reljef potpuno isti, brda i kamen, bele vile i stakleni soliteri, staze, palme i cveće, zelena trava i makija kroz koju su položene cevi za vodu u slučaju šumskih požara. Putevi su ovde ipak bolji nego na Crnogorskom primorju, od Simferopolja do Jalte ima više od sto kilometara solidnog puta kojima voze i gradski trolejbusi. Duž puta je i nekoliko odličnih restorana i vinarija sa karakterističnim poluslatkim vinima sa Krima.

Sama Jalta je prelep grad, šetališta duž morske obale, butici sa italijanskom odećom i obućom, picerije i kafići, gradska marina sa jahtama, belim uglačanim kamenim pločama obloženi trgovi, fontane i spomenici. Krim sa Jaltom i Sevastopoljem ruska je istorija, ovde je carska porodica Romanov često boravila baš u dvorcu Livadija, gde su se u februaru 1945. godine sreli Staljin, Ruzvelt i Čerčil. Ovde su „beli“ dali i jedan od poslednjih otpora „crvenima“ u Oktobarskoj revoluciji. Ovde su i spomenik i grob čuvenog ruskog admirala Nahimova.

Onda su 1954. godine ruski „crveni“ poklonili Krim ukrajinskim „crvenima“, koji su posle 1991. postali ukrajinski „beli“. A oni ne žele da se odreknu poklona što su ga dobili od „crvenih“.

Na šetalištu, na gradskoj rivi, pije se verovatno i najbolji kapućino u Jalti. Prema pučini Crnog mora okrenut je veliki spomenik Lenjinu. Dođe mi da mu viknem: druže Lenjine, kako te danas selektivno koriste, druže Lenjine mnoge tvoje ideje su propale, ali ona o samoodređenju naroda do prava na otcepljenje važi za neke, dok za druge ne važi. Nešto dalje je spomenik borcima Crvene armije, koji su izginuli braneći Sevastopolj i Krim pred nacističkim trupama u Drugom svetskom ratu. Šta bi oni, da mogu, odgovorili frau Merkel na njenu tvrdnju „da je Rusija enektirala Krim“? Možda bi je odveli da vidi one izbušene stene na ulazu u Sevastopolj i da se seti Vermahta na Krimu. I SS-egzekucija nad civilima na Krimu. Kako možete anektirati nešto što je oduvek bilo vaše, sa vašom istorijom i sa vašim stanovništvom, nešto što ste kroz istoriju krvavo platili? I sada vam prete da ćete opet platiti.

Da Vas podsetimo:  SNS obećava novosadskim srednjoškolcima 40 do 60 evra po sigurnom glasu

Kaže gospođa Merkel „da je sramotno uspoređivati Krim i Kosovo“. Sramotno je da bilo koji nemački političar danas uopšte i govori o Krimu. Jer, Sovjetski Savez je u Drugom svetskom ratu izgubio na hiljade svojih boraca u bici za Sevastopolj, Vermaht je teškim topovima mesecima divljački rušio taj grad. Da bi pre dva dana ulicama Rige u Letoniji prošla svečana povorka neonacista, obučenih u SS uniforme. A Letonija je u EU. I požurila je da prizna ekstremnu desnicu u Kijevu kao vlast. Jer ta desnica je ekstremno antiruski nastrojena.

Kako to da i posle skoro 70 godina od Jalte i Krimske konferencije nacisti u Evropi i dalje marširaju? Kome su oni danas potrebni, je li Hitler uopšte i pobeđen 1945? Je li to ta EU koja ćutke prelazi preko marševa neonacista?

Pijem kapućino na rivi u Jalti i razmišljam kako je srušen taj poredak Jalte. Je li Savezna Republika Nemačka anektirala Demokratsku Republiku Nemačku? Jeste. I to bez referenduma u DDR-u. A DDR je bila međunarodno priznata država. Niko na Zapadu nije zbog toga skočio. Jesu li se bivše jugoslovenske republike razišle posle referenduma, ali na republičkom nivou, i sve su vrlo brzo i međunarodno priznate. Da li su se mirno razišli Česi i Slovaci? Da li se bilo ko na Zapadu kada je reč o Jugoslaviji i njenom razlazu, kao i Čehoslovačke, i kasnije zajedničke države Srbije i Crne Gore, tome usprotivio? Nije. Je li neko na Zapadu tada rekao da su referendumi nelegalni i da neće biti priznati? Nije. Je li neko tada digao galamu zbog suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih tih država? Nije. Otimanje Kosova da i ne spominjem. Pa kako sada odjednom svi na Zapadu brinu o teritorijalnom integritetu Ukrajine i njenog problema sa Krimom? Jasno je i zašto. Jer, Ukrajina je najmoćnija geopolitička karta u igri protiv Rusije. Svi potezi Zapada oko Ukrajine usmereni su protiv Rusije i Moskva je toga svesna.

Da Vas podsetimo:  Svedok na suđenju Belivuku opisivao mlevenje tela u Ritopeku

Nekada su ovde u Jalti Staljin, Ruzvelt i Čerčil sedeli u foteljama i ništa nisu držali u rukama. Sada licemerne birokrate i ministri EU, sve poskakujući, izlaze iz svojih limuzina u Briselu, i onda praveći se važni poziraju sa nekakvim fasciklama i papirima u rukama.

Nisam maliciozan, ali moram da kažem da Zapad sada žanje ono što je ranije onako bahato i sa silom beskrupulozno posejao. Frau Merkel nije za vojnu opciju oko Krima? Pa bila je jednom nemačka vojna opcija, znamo i kako je završila na Krimu. Možete Srbiji da pretite vojnom opcijom, ali ne možete Rusiji. Ovo je najveća ruska pobeda u poslednjih 70 godina.

Miroslav Lazanski

Intermagazin / Izvor: Politika

like-button.net here

wordpress-themes.org here

2 KOMENTARA

  1. vi titovi komunistički omladinci nikako da shvatite,da ste vi inficirani tim komunističkim ludilom,da u medicini nema leka za vas,da u vajkanju ne tražite spas,jer osnovno ne znate,a to je,da ste vi zlo po ovaj srpski narod.eto dokle ideš,da ponovo prizivaš tog zlikovca lenjina,pa sa puno ljubavi kažeš,druže lenjine itd.e,sad da te pitam,da li ti je neko slučajno pokušao da kaže da je taj lenjin,staljin,tito i ostala banda,rešila da uniški kraljevinu srbiju,tada jugoslaviju,jer je kralj aleksandar,primio ruske intelektualce,koji su bežali od crvenog terora.na drezdenskom kongresu crvenih terorista donose odluku da se svim sredstvima uništi kraljevina jugoslavija,kao tobože versajska tvorevina,tamnica ostalih naroda.direktiva i imperativ komunistima,onim koje ti služiš i diviš im se,da se ruši jugoslavija svim sredstvima i da se prave savezi i sa ustašama.nedugo potom potpisuju sporazum,mile budak ispred ustaša i moša pijade ispred komunista.nešto ne verujem da ga tajno nisi pročitao,al ostaje ljubav prema vašem voljenom titu,staljinu i lenjinu.eto vidiš koje si ti zlo i tebi slični komunisti.fledao sam te kako na tv-u ti kao nešta učiš jednog generala,on te sa podsmehom ignoriše,al kad dođe veliki protić,ti ko dete kad se ukaki.ima jedna izreka,što glava praznija to bezobraznija.

    • Hm,hmm..vece bande,od “ vac“ srbskih ustasa,srbo sijeka nema.Bez Drezdena, kraljvska porodica,plave krvi od aero celje indiga,koja je okitila ustase ordenima Belog orla,je zbrisala,pre nego sto je formirana Prvacsumadijska brigada..a, i vasi budaci i „‘krampovi“ i,danas prave sporazume,sa svim tim pomenutim ..ali,kad dodje vekiki “ prutic“, bice opet “ nisammja mame mi“..
      http://www.ruski.zastitni.korpus.u.jugoslaviji.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime