Zapad „krčka“ četiri podvale da Kosovo dobije stolicu u UN

7
1511
©-AP Photo / VisarKryeziu

Ono što bi bilo najizglednije u očima zapadnih centara moći jeste da se pritiskom na Srbiju izdejstvuje neka vrsta prihvatanja formule dve Nemačke. Bitno je zaobići veto Rusije i Kine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. To mogu da učine samo preko Srbije, ako bi ona podlegla pritisku i pristala na gubitak Kosova i Metohije.

Takozvani predsednik Kosova Hašim Tači očekuje da samoproglašeno Kosovo ove godine postigne „istorijski“ sporazum sa Srbijom. Kako je rekao, taj sporazum ne bi morao da znači priznanje nezavisnosti, ali bi Prištini omogućio mesto u Ujedinjenim nacijama.

„Dogovor Kosova i Srbije za koji verujem da će biti postignut 2018. godine biće istorijski sveobuhvatan sporazum koji će rezultirati članstvom Kosova u UN“, precizirao je Tači u intervjuu za Rojters.

Išingerova licemerja

Iskusni diplomata Vladislav Jovanović za Sputnjik najpre podseća na predlog iz Nemačke i takozvanu Išingerovu formulu — dve Nemačke, koje se međusobno nisu priznale ali su postale članice Ujedinjenih nacija.

To je način da se izbegne forma direktnog priznavanja, napominje Jovanović, a u stvari je podvala koja bi bila učinjena prema Srbiji.

„To se pokušava preko takozvanog sveobuhvatnog obavezujućeg pravnog sporazuma koji, prema njihovom očekivanju, treba da bude zaključen između Srbije i njene odmetnute pokrajine. To je nešto što postoji kao stalna opasnost jer bi u tom slučaju veto Rusije i Kine bio zaobiđen, jer bi postojao sporazum Beograda i Prištine“, ukazuje Jovanović i dodaje da je u ovom slučaju teško verovati da bi bilo koja vlast iz Srbije mogla da pristane na tako nešto.

Nije zrelo za nacionalne granice

Druga teorijska mogućnost koju navodi Jovanović jeste da se insistiranje Zapada na jedinstvenom slučaju Kosova zameni nekim drugim prilazom, na primer prilazom o neophodnosti uređivanja Balkana prema liniji nacionalnih granica.

Da Vas podsetimo:  Ruski patrijarh Kiril: Srbija nikada nije bila na strani neprijatelja Rusije

„U tom slučaju bi nacionalno pitanje Srbije, Hrvatske, Albanije bilo rešavano tako što bi uključivalo i najveći broj njihovih građana koji trenutno ne žive na njihovim teritorijama. To je teorijsko mišljenje koje je lansirano iz Amerike pre nekoliko meseci od strane nekog profesora, ali nije naišlo ni na kakvu reakciju u samoj Americi, što znači da, barem u ovom trenutku, ako ne i uopšte, to nije zrelo“, tumači Jovanović.

Posmatrač bez nade

Treća mogućnost, prema Jovanovićevom mišljenju, jeste da Kosovo traži status posmatrača u UN, a ne punopravnog člana, kao što je svojevremeno imao Vatikan, pa onda neki oslobodilački pokreti.

Međutim, to rešenje je daleko od članstva, konstatuje taj iskusni diplomata, može da se gradi nada ili iluzija da će to jednog dana dovesti do članstva, ali ne mora uvek da se tako završi.

„Prema tome, u ovom trenutku ono što bi bilo najizglednije u očima zapadnih centara moći jeste da se pritiskom na Srbiju izdejstvuje neka vrsta prihvatanja te formule dve Nemačke. Bitno je u svemu tome zaobići veto Rusije i Kine u SB UN. To mogu da učine samo preko Srbije, ako bi ona podlegla pritisku i pristala na gubitak Kosova i Metohije“, sugeriše Jovanović.

Tako nešto nije moguće, niti se može očekivati, smatra sagovornik Sputnjika, između ostalog zato što to podleže referendumu, a referendum to sigurno ne bi potvrdio.

„Dakle, sve je u znaku neizvesnosti, a Zapadu se žuri jer ta crna tačka ne može tako dugo da stoji u centru Evrope, najuređenijem kontinentu na svetu, i da se mora zatvoriti ili da se preformuliše ceo slučaj i da se ponovo pregovara sa Srbijom ili da se napusti cela ta ideja pošto nije ostvarljiva“, tvrdi Jovanović.

Da Vas podsetimo:  U mestu Janjile obeleženo 27 godina od zločina hrvatske avijacije u okviru akcije "Oluja"

Kosovo nema moralnu vertikalu

Palestina je svojevremeno dobila stolicu u UN, a Izrael je i dalje ne priznaje. Na pitanje da li je takva neka varijanta moguća za Kosovo, odnosno koliko su slučajevi Kosova i Palestine uporedivi, Jovanović odgovara:

„To bi onda trebalo da se odluči u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija dvotrećinskom većinom, a Generalna skupština je jako podeljena. S druge strane, popularnost Kosova kao samoproglašene države je u znaku opadanja, a ne u znaku porasta jer su se neke zemlje, doduše taj broj nije veći u ovom trenutku, već pokajale i počele sa povlačenjem priznanja“.

Proces traženja takvog nekog statusa u Ujedinjenim nacijama nije ohrabrivan daljim podrškama Kosovu kao nekoj nezavisnoj državi, podvlači Jovanović, a problemi koji se dešavaju širom sveta mogu samo da budu dodatna upozorenja zemljama sa kompaktnim nacionalnim manjinama da budu još obazrivije i da se ne priklanjaju stavu da je Kosovo jedinstven slučaj koji se neće ponavljati u drugim zemljama.

„Palestina je masovno podržana od strane takozvanog trećeg sveta, Pokreta nesvrstanih koji su na tome najviše radili. Takođe, Palestina ima diplomatske odnose i sa nizom drugih zemalja. Pritom, taj slučaj je od strane UN priznat kao otvoren, nerešen slučaj. Palestina i Kosovo ne mogu da se izjednače jer Kosovo nema tu moralnu dimenziju koju ima Palestina, s obzirom na sve ono što se dešavalo u prošlosti“, kategoričan je Jovanović.

Vreme ne radi za zapadne centre moći, već više radi za Srbiju, koja, prema mišljenju ovog diplomate, ne mora ništa da čini osim da drži do svoga prava i čeka da razvoj događaja dovede do sazrevanja neke druge okolnosti koja će prinuditi zapadne centre moći da izmene svoje dosadašnje mišljenje i da priđu rešavanju tog pitanja na način koji neće biti protivan interesima Srbije.

Da Vas podsetimo:  Gruzija kao opomena Srbiji šta je čeka ako pokuša da primeni norme zakona SAD o stranim agentima

Nenad Zorić

rs.sputniknews.rs

7 KOMENTARA

 1. Za kosovo ne moze da vazi sporazum dve Nemacke, Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije a drugi razlog je sto su u obe Nemackieziveli nemci, isti narod kao u Srbiji i R.Srpskoj. Znaci u Srbiji bi da na prevaru primene neki sporazum koji je neostvariv na duze staze. Podmetnu nam taj sporazum misle mi smo glupi neznamo koliko je jedan plus jedan. Ovdje je rec o dva naroda, dve kulture, dve religije zato je u nasem slucaju zakon dve Nemacke nemoguc. Ne postoji nada da ce nekad ponovi biti jedna drzava. Uzmite se u pamet koja EU i koja Amerika, oni ako zele da nam pomognu neka povuku priznanje kosovske drzavnosti i okupacionu vojsku iz nase pokrajine, u suprotnom svi njihovi potezi nas sve vise ubedjuju u njihove zle namere i njihovo neprijateljstvo. Da je nasa vojska izgubila rat 1999 nebi doslo do Kumanovskog sporazuma i rezolucije UN 1244. Ta dva dokumenta su garant da je juzna pokrajina nasa, da su NATO i siptari na prevaru zaposeli i privremeno koriste nase prirodne resurse.

 2. Nikako ne sme da se „prizna“ pravo Albancima na Kosovo; ako procitate sledeci (poduzi, ali prebitan) clanak, shvaticete da vladari iz senke koji stoje iza svega, rade po odredjenoj vrlo fiksnoj simbolici!!

  Da skratim pricu: Posto je Kosovo ustvari srce svetskog bio sistema, koji kada mu se poremeti ravnoteza postaje najrazornije oruzje – u sustini deluje kao HAARP – „vladari senki“ ne mogu a upotrebe Kosovo kao oruzje protiv covecnstva – AKO IM NE DAMO ODOBRENJE u vidu nekakvog „priznanja“, tj. odricanja od srpskog prava na taj sistem (koji je dakle na nasoj teritoriji Kosovu, i kojeg su nasi preci pravili.

  Vladari senki su satanisti i dakle slede strogo kabalisticku simboliku, i AKO IM NE PRIZNAMO „PRAVO“ – ONI NECE UPOTREBITI KOSOVSKI SISTEM KAO HAARP!

  Dakle – ODGOVORNI SMO CELOM COVECANSTVU DA NE PRIZNAMO NIKAKVO PRAVO ALBANCIMA NA KOSOVO, a Albanci ce nam na tome zahvaliti kada i oni saznaju o cemu se zapravo radi!

  Pogledajte https://stajebiloblog.wordpress.com/author/stajebiloblog/

 3. Дранас је Сретење!!!

  „СРЕТЕЊЕ
  Аутор: Пуковник Стеван Ђуровић

  На Космету где нам свићу дани
  Ведро небо изнад Божјег храма,
  Сабор држе на пустој пољани,
  Преци наши вјећају о нама.

  Газиместан стражари, не спава,
  Уз Немању Сава десно стоји,
  Са Душаном Лазар васкрсава
  Крај њих Милош никог се не боји.

  Деспот Стефан стигао међ њима,
  Карађорђе, с Марићке јаруге
  Синђелић се заклиње пред свима
  Сви за једног, један за све друге.

  На Сабору преко океана
  Тесла вечни родној груди броди,
  Ту је Његош са ловћенских страна
  Арсеније још сеобе води.

  А Краљ Петар преко Албаније,
  Са Мишићем на тај Сабор стиже,
  Славни преци, понос историје
  Збор зборују и о нама бриже.

  И остали бројни великаши
  Дучић, Андрић и Патријарх Павле,
  Див јунаци, бесмртници наши
  Свих векова Светосавске лавре.

  Док збор сунце са небеса грије
  Траже начин Србе да обоже,
  Моли Свеце Свети Василије,
  Спасавајте што се спасти може.

  Бог Свевишњи поручује с Неба
  Не чешите тамо ђе не сврби,
  Пропаст тешка прети вам и вреба,
  У памет се дозовите Срби.

  На Сретењу вишњем свако мио
  Кад је Исус приступио Богу,
  Сретните се, јад вас не убио,
  И крените у свесрпску слогу.

  Нико од вас наћи места неће,
  У камену скривени и дрвљу,
  Нема српству напретка ни среће
  Не крчмите што платисмо крвљу.

  Нек у главе свим Србима уђе,
  Вековна се не продаје жетва,
  Ко да српско као да је туђе,
  Стићи ће га Лазарева клетва.

  Продајете свога рода главе,
  Зар вам срце не дрхти и зебе
  Издаје се ко победе славе,
  Кад све дате, продали сте себе.

  Без Призрена неме су нам речи,
  У Пећи смо остали без вида,
  Душа нам се Дечанима лечи,
  Грачаница српске ране вида.
  _________
  Наводимо и два додатна стиха које је написао песник и ФБР
  аутор Рајица Марковић

  ХРИСТОВ ВОЈНИК
  Дух вечности кроз стихове збори
  У сретање долазећој зори
  Свете душе земне дозивају
  Да осуде нечасну издају.

  Дух небески подиже заставу
  На сабрање зове Праву славу
  Кроз војника истине Христове
  Пуковника војске Србинове.“

  Драган Славнић

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime