Zapadne zemlje nisu zatvorile svoje ambasade u Turskoj jer su imale dojave o zemljotresu

0
89

Samo jedna od skorašnjih manipulacija koje je Saša Borojević izneo tiče se zatvaranja devet stranih konzulata u Istanbulu nekoliko dana pred zemljotres. Borojević tvrdi da su SAD i pojedine evropske države povukle svoje diplomatske predstavnike zbog, kako kaže, saznanja da će razoran zemljotres pogoditi Tursku. Činjenice su daleko od Borojevićevih reči — devet konzulata kratkoročno je zatvoreno usled pretnje terorističkim napadima na Istanbul nakon paljenja Kurana u više evropskih gradova (a u organizaciji ultradesničarskih pokreta).

Ulazeći u ulogu teoretičara zavere na razne teme, Borojević na društvenim mrežama prelazi sa borbe protiv vakcina, preko Europrajda, uspostavljanja Amber alerta u Srbiji, do zemljotresa u Turskoj i Siriji. Za sve ove teme zajedničko je da Borojević ostaje aktuelan šireći dezinformacije.

Nakon objave u kojoj iznosi niz netačnih informacija u vezi sa zemljotresima koji su pogodili Tursku i Siriju 6. februara, Borojević gostuje na televiziji Studio B u emisiji „Bez kompromisa”.

Isečak iz pomenute emisije postao je viralan na TikTok-u i Facebook-u. U isečku se, pored raskrinkane teze o „tačnom predviđanju zemljotresa“ Franka Hugerbitsa, navodi i sledeće:

„…Par dana pre zemljotresa mnoge zapadne zemlje napustaju Tursku a napuštaju je sljedeće zemlje – napuštaju Sjedinjene Američke Države, napušta Francuska, Španija, Holandija, Belgija dakle sve zapadne, dakle, devet zapadnih zemalja napušta Tursku samo nekoliko dana samo nekoliko dana pre ovog katastrofalnog zemljotresa.“

Saša Borojević implicira da su upravo te „zapadne“ države imale jasna saznanja da će se razorni zemljotres dogoditi, te se povukli svoje predstavnike u Istanbulu i Ankari.

Borojević, međutim, zanemaruje bitan kontekst i činjenice kojima bi se pojasnio razlog kratkotrajnog zatvaranja konzulata devet stranih država u Turskoj — a koji nije povezan sa zemljotresima.

Nakon pretnji „zapadnjacima” izrečenih na nedavnim desničarskim protestima u Stokholmu, zatvoreni su nemački, britanski i holandski konzulati u Istanbulu krajem januara. Usled pojačane pretnje terorističkim napadima u Turskoj, isto su učinili i šest zemalja članica EU (Francuska, Španija, Švajcarska, Švedska, Belgija i Italija), uz SAD.

Da Vas podsetimo:  Laž godine – Nisam obećao objavljivanje snimka nesreće kod Doljevca

Upozorenja o potencijalnim napadima dolaze nakon što su desničarski ekstremisti u više navrata organizovali javno spaljivanje Kurana u Stokholmu, Kopenhagenu i Hagu. Gardijan izveštava da su protesti ultradesničarskih ekstremista ispred džamija u Švedskoj, finansirani od strane novinara sa jakim vezama sa ruskim državnim medijima i Kremljom.

Rasmus Paludan, dansko-švedski desničar je zapretio da će nastaviti sa protestima i akcijama verskog skrnavljenja sve dok „Turska ne prihvati kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u”.

Prateći ekstremistička dešavanja u Švedskoj, Danskoj i Holandiji, pojedine strane ambasade u Turskoj su objavile rana upozorenja o povećanom riziku od napada u ovoj zemlji.

Kratkotrajno zatvaranje — ne i povlačenje zapadnih država iz Turske

Nemački konzulat u Istanbulu je 30. januara upozorio građane da izbegavaju gužve i centralne delove Istanbula, da bi već nekoliko dana posle toga, Nemačka privremeno zatvorila svoj konzulat u Istanbulu — usled povećanog rizika od napada u tom turskom gradu.

Takođe, Kancelarija za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva je ažurirala preporuke za skorija putovanja u Tursku sa upozorenjem na terorizam.

„Postoji mogućnost da građani zapadnih zemalja budu mete napada, posebno u velikim turskim gradovima“, navodi se u preporukama.

Ističe se i „povećana pretnja terorističkim napadima na crkve, sinagoge, ambasade/konzulate”, kao i druga mesta koja posećuju državljani zapadnih zemalja u Istanbulu. „Iz predostrožnosti, Generalni konzulat Britanije u Istanbulu trenutno nije otvoren za javnost“, dodaje se na stranici britanske Kancelarije spoljnih poslova od 30. januara. Kako je konzulat ponovo otvoren, ova rečenica se više ne nalazi u poslednjoj verziji teksta na stranici preporuka Kancelarije.

Američka ambasada u Ankari je takođe upozorila svoje državljane na povećane rizike na „mestama koje Zapadnjaci često posećuju, posebno u istanbulskim oblastima Bejoglu, Galata, Taksim i Istiklal“.

Izvor: tr.usembassy.gov

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je 30. januara da su mere bezbednosti podignute na najviši nivo „nakon zlokobnih akcija protiv naše svete knjige, Kurana, u Švedskoj, Holandiji i Danskoj“.

Da Vas podsetimo:  Tvrdnje Linglonga o poštovanju propisa su licemerne

Ministarstvo je dodalo da procenjuje obaveštajne podatke zemalja koje su ažurirale svoje savete o putovanju.

U odvojenom saopštenju, Tursko ministarstvo spoljnih poslova je izdala upozorenje o putovanju za svoje državljane u evropske zemlje, rekavši da nedavni antimuslimanski i antiturski akti pokazuju „opasan nivo verske netolerancije i mržnje“ uz „moguće islamofobične, ksenofobične i rasističke napade“ u Sjedinjenim Državama i Evropi.

Sve ambasade i konzulati pomenutih zemalja u Istanbulu i Ankari su posle kratkotrajnog zatvaranja, ponovo otvoreni za javnost.

***

Dakle, sem toga što se zemljotresi ne mogu tek tako predvideti, tačno je da predstavnici pojedinih zapadnih država nisu se odlučili na privremeno zatvaranje svojih konzulata zbog navodnih „dojava katastrofe” već usled pretnje terorističkim napadima.

Naslovna fotografija: Printscreen / YouTube / TVStudioB

autor:Nataša Kilibarda

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime