Zapadni jastrebovi obleću Srbiju – da dovrše nedovršeni posao

2
1480
Foto: pixabay

Glavni grad Srbije oduvek se nalazio na meti raznoraznih osvajača. Njegova istorija je istorija ukrštanja i sukobljavanja interesa velikih imperija, carevina i globalnih sila. Svaka od njih pokušavala je da utiče na lokalne vladare kako bi svoju politiku vodili i usaglašavali sa njihovim strateškim interesima na ovim prostorima. Zbog toga je još od vremena stare Vizantije grad na ušću Save i Dunava bio svedok ali i poprište velikih istorijskih zbivanja, a u novije vreme kao njena prestonica i mesto donošenja sudbonosnih odluka za srpsku državu i narod u celini.

Jedna od takvih odluka nesumnjivo će biti i predlog o konačnom rešenju pitanja KiM koji će državni vrh Srbije (prema najnovijim najavama) izneti početkom maja ove godine.

Tim povodom valja primetiti kako je na Beograd poslednjih dana pokrenuta prava invazija pojedinih američkih i evropskih zvaničnika. Baš kao nekada zapadni imperatori, izaslanici i veziri u centar srpskog političkog života i sada dolaze razni predsednici, premijeri i senatori da obezbede da će srpska politička vrhuška svoju spoljnu politiku voditi u saglasnosti sa njihovim (po pravilu antisrpskim i antiruskim) geopolitičkim planovima.

Smatrajući sebe i dalje „velikim gospodarem“ oni u Srbiju dolaze kao u svoju koloniju kako bi učvrstili lance kojima su je kao psa vezali za sebe, kako bi izdiktirali ultimatume, kako bi nas upozorili da ćemo loše završiti ukoliko se u potpunosti ne povinujemo njihovoj volji.

Još se nije ni slegla prašina oko izjave Zigmara Gabrijela, nemačkog šefa diplomatije, da je vreme da Srbija „prihvati postojanje države Kosovo“ u srpsku prestonicu već je stigao okoreli atlantista i rusofob Ron Džonson, a u najavi je i dolazak evropskog klovna, Žan Klod Junkera, predsednika Evropske komisije.

U pravi cilj i svrhu ovih poseta ne treba sumnjati. Oni su jasni kao dan; pripremiti teren za finalni deo projekta „nezavisnog Kosova“ – srpsko (konačno i neopozivo) priznanje „kosovske realnosti„.

Da Vas podsetimo:  Analiza Budžetskih Bilansa Srbije za 2020

Drugim rečima, izvršiti diplomatski pritisak na Beograd kako bi Srbija umoljivo klimnula glavom, pristala na zapadne zahteve i već 2018. aminovala ono što će joj biti dato na potpis do kraja 2019. godine – prihvatanje okupatorske čizme i legalizaciju secesije Kosova i Metohije.

Dolazak Gabrijela, Džonsona i Junkera nije ništa drugo do pokušaj sila čija ekonomska i politička moć je u zatonu, da ovom prilikom pokažu da je Balkan i dalje u fokusu njihovih geostrateških kalkulacija i da nisu spremne da dozvole Moskvi i Pekingu da im u ovom delu Evrope »remete planove«. Oni svojom posetom žele da stvore privid svoje „iskrene posvećenosti evropskom napretku Srbije„, iako su njihove istinske namere prema našoj državi već decenijama dobro poznate – potpuna teritorijalna dezintegracija pod plaštom evropskih integracija.

Svaki od njih u razgovoru sa srpskim državnim zvaničnicima vešto primenjuje oprobani metod „štapa i šargarepe„; „koliko ustupaka sa vaše strane, toliko (praznih i ničim poduprtih) obećanja o ulasku u EU sa naše„. Iza na prvi pogled prijatnog ćaskanja i srdačnog stiska ruke kriju se grubi pritisci, brutalne ucene i beskonačni spisak zahteva koje Beograd mora da ispuni ukoliko želi da nastavi evropskim putem. Samo što je taj evropski put Srbije odavno već počeo da liči na Sizifove muke; kad god ispunimo neki uslov i ponadamo se da smo bliže članstvu u Uniji, Brisel pohita da nam postavi još teži, još zahtevniji i po srpske državne i nacionalne interese još pogubniji uslov, pa se mi kao Sizif ponovo vraćamo na početak puta.

Gabrijel, Džonson i Junker svojom posetom našu državu samo podsećaju na reči koje je u Beogradu pre nekoliko meseci izrekao (sada već bivši službenik Stejt departmenta) Brajan Hojt Ji, kada je od Srbije zatražio da „odabere stolicu – ili rusku ili zapadnu„.

Da Vas podsetimo:  Kum predsednika Srbije kupio avio-kompaniju od Stanka Subotića

Svi oni baš kao i njihovi prethodnici na pregovarački sto ispred Srbije nemaju da stave ništa sem već odavno izlizanih floskula o „izvesnoj evropskoj perspektivi Beograda„, iako ta perspektiva nije potvrđena niti garantovana nijednim strateškim, pravno obavezujućim dokumentom niti bilo kojim konkretnim ekonomskim, finansijskim ili nekim drugim projektom ili poduhvatom. Ona i dalje ostaje samo mrtvo slovo na papiru, a članstvo naše države u EU do 2025. godine ništa drugo do čista imaginacija.

Dajući blagoslov na ono što su naši „zapadni prijatelji i partneri“ nazvali „pravno obavezujući sporazum„, a Tači krstio kao „istorijski dogovor Beograda i Prištine“ Srbija će 2025. godine umesto članstva u EU „imati„:

1.) stolicu Prištine u Ujedinjenim nacijama;

2.) potpunu transformaciju postojeće administrativne linije sa KiM u međunarodno priznatu granicu između dve države (Apropo toga, terorista Kadrim Veselji, inače tzv. predsednik kosovskog parlamenta već najavljuje da će Priština uskoro započeti i pregovore oko „demapkacije granice sa Srbijom“);

3.) posebna predstavništva Prištine u sred Beograda koja će promovisati trgovinske, privredne, turističke i kulturne potencijale „Republike Kosovo„, dok bi njihovi službenici uživali diplomatski imunitet;

4.) KiM kao nezavisan i od Srbije odvojen privredni i carinski prostor, na kojem bi se primenjivali isključivo kosovski „državni“ propisi;

5.) članstvo tzv. Kosova u UNESKO i Svetskoj trgovinskoj organizaciji;

7.) vize za građane Srbije prilikom ulaska na KiM;

6.) de fakto reviziju i tiho ukidanje Rezolucije 1244.

Ulazak Srbije u „evropsku porodicu naroda“ do 2025. godine isto je što i silazak čoveka na Mars do 2025. godine; ni jedno ni drugo nije moguće. Mada je u našem slučaju još opravdanije reći da je Srbija kao punopravni deo EU isto što i sposobnost čoveka da putuje kroz vreme; takva putovanja nikada neće biti moguća. Pa čak i ako ona nekada budu deo naše realnosti, EU to nikada neće biti, jer će nju pre ili kasnije pregaziti točak istorije.

Da Vas podsetimo:  Ko dođe u kovid ambulantu u Aleksincu dobije koronu, direktor traži rešenje

Naša država treba da se distancira od politike zbog koje može i sama da završi pod tim točkovima. Upravo u trenucima kada voz svetske politike počinje da se kreće drugačijim pravcem, od unipolarnog ka multipolarnom međunarodnom poretku, državno rukovodstvo mora da smogne diplomatske veštine i državničke snage da se odupre daljim pritiscima. Sve više se nazire vreme u kojem ćemo mi biti ti koji će nametati rešenja u svom državnom i nacionalnom interesu. Beograd zato sada mora da pokaže svoju ulogu ozbiljne prestonice, ulogu predvodnika države i nacijesposobnost strateškog planiranja i legitimnog otpora nasrtajima onih čiji planovi ne podrazumevaju suverenu i nezavisnu Srbiju, već Srbiju koja nestaje.

Vreme je da „Večiti grad“ pokaže svoju čvrstu opredeljenost za suverenističku politiku. Ona ne podrazumeva potčinjavanje i podilaženje nikome već afirmaciju slobodne i samostalne Srbije koja ume, može i zna da zaštiti svoje interese, narod i teritorije. Ta politika ne nameće izbor između Rusije ili Zapada ali je svesna činjenice da moćne, bezbedne i stabilne Srbije nema bez osnažene, strateške i produbljene saradnje sa Moskvom i njenim međunarodnim saveznicima.

Pred vlastima je poslednji ispit, a on se, kao i mnogo puta u srpskoj istoriji, polaže baš na najvažnijoj državnoj i nacionalnoj temi, Kosovu i Metohiji. Njegov rezultat daće nam i konačan odgovor na pitanje: „da li smo na liniji potpunog podaništva ili na putu obnove državnosti“.

Mr Danijel Igrec

intermagazin.rs /Vidovdan

2 KOMENTARA

  1. Pa do kada više gaženje Srba i Srbije zbog ljigavca koji pristaje na sve ucene i ispunjava sve zahteve eu, amera i vatikana? Kaže pristaje da svi nešto izgube zbog čistih granica sa Kosovom zbog ulaska u eu. Pa Hrvatska je ušla u eu s nečistim granicama i sada vodi spor sa Slovenijom i nikome ništa. Prihvaća da Srbija nema pravo na Kosovo zbog lošeg ponašanja srpske vojske na Kosovu kako kaže eu. Ista ta eu koja je pomogla Hrvatskoj da izvrši genocid nad Srbima u privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini i Hrvatskoj. Pa kako ustaška Hrvatska miljenica eu, vatikana i amera nije izgubila pravo na Krajinu nakon genocida. Kako to da se ljiga hvala šta je učinio i šta sve nudi hrvatskoj manjini u Srbiji dok ga ne brine da Srbi u XXI veku u Hrvatskoj nemaju struje, vode, puteva ni ćirilične table? Kaže ljiga da mi ne možemo imati srpsku vojsku u Srbiji jer bi povredili nacionalne manjne. Ali mu je u redu da Hrvatska ima hrvatsku vojsku i ako to vređa srpsku i ostale manjine u Hrvatskoj. Hrvatski sabor slika i prilika eu odobrio je ustaški pozdrav za dom spremni ponosi se ustaštvom i fašizom ali im to ne smeta da budu u eu niti smeta eu. Haški sud je pusto hrvatske, bošnjačke i šiftarske zločince a politički samo osudio Srbe. Ti vučkovi prijatelji zasuli su naš narod radioaktivnim bombama bez dozvole veća eu i Srbiju zagadili na 1.000 godina. Stalno jurca na dogovore gde jedino on ispunava sve uslove čitaj NAREDBE dok šiftari, rvati i ostali ništa. Zajednicu srpskih opština i suđenje šiftarskim zločincima će da gledamo malo sutra. Tek posle novih i novijih ustupaka vučka. Dok Srbi koji su bili konstitutivni narod u Hrvatskoj i Krajini uz pomoć eu, vatikana i amera nisu dobili autonomiju bez obzira šta su rvati izvršili genocid nad Srbima. Albancima nude drugu državu što nema ni jedan narod na svetu ali mali vučko ni da bekne ne zna. Za njega su trećerazredni političari iz Hrvatske, Bosne ili Kosova pojam a on je za njih mali Ivica koji ispunjava sve njihove želje, beda od čoveka. On trguje Srbijom ko da mu je otac ostavio hej bedo a narod? Kaže Merkelici ako treba pljuvat ćemo po grobovima naših predaka sve za nejasnu budućnost koju mu nude. Ali glavni krivac je naš narod niko drugi kukavice koje čekaju da nas braća Rusi brane dok narod glumi hrabrost i veličinu o ne slogi mislim da ni ne treba. Za sve naše susjede vrede jedni standari čerupajte Srbiju a za Srbe budite tiho i ćutite ako hoćete u kolo država zlikovaca koji su nas uništili a tek će nas i gore ako uđemo u eu. Jedino je Srbija primila preko 15.000 izbeglica iz Sirije itd. Dok Hrvatska, Mađarska ili Grčka koje su u eu to ne moraju koje poniženje ljigavca.Širite ovu istinu po fejsu, tviteru, portalima, forumima i gde god stignete.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime