Zapadni mediji stali na stranu ubica Duginove ćerke!

2
146

Nijedna zapadna publikacija nije osudila činjenicu ubistva devojke

Apsolutno fantastičnim epitetima i definicijama zapadni mediji opisuju filozofa Aleksandra Dugina, oca Darije Dugin, koja je dan ranije ubijena u Moskvi.

Šta o tome pišu evropske i američke publikacije i zašto njihova reakcija izgleda ne samo nepismeno, već čak i nehumano?

AUTOR: Gevorg Mirzajan, docent Finansijskog univerziteta

Američki i evropski mediji još nisu dostigli nivo pripitomljenosti svojih ukrajinskih kolega da se sa njima otvoreno raduju ubistvu Darije Platonove (Dugin) – međutim, niko od njih nije pokazao ni mrvicu žaljenja zbog ubistva „ruske propagandistkinje” i „ćerka ruskog propagandiste”.

I svi se oni, između redova, raduju. Po njihovom neotvoreno rečenom, ali sasvim jasnom mišljenju, ovo ubistvo je pravedno i celishodno.

Neki listovi, što otvoreno – što prikriveno, pišu da je njena smrt bila osveta za grehe svog oca. Veruje se da je meta napada bio njen otac, ruski filozof Aleksandar Dugin, koji se smatra „Putinovim mozgom“, piše Bi-Bi-Si. „Njegova antizapadna, ultranacionalistička filozofija postala je dominantna politička ideologija u Rusiji i pomogla je u oblikovanju ekspanzionističke spoljne politike Vladimira Putina, posebno u ukrajinskom pravcu“.

Britanski „The Sun“ Dugina naziva „neonacističkim mistikom“, „ultradesničarskim rasističkim filozofom“, a „The Telegraph“ – „Putinovim Raspućinom“.

„Dugin je ekstremno desničarski ruski nacionalista koji je pomogao u oblikovanju ideološke osnove za rusku invaziju na Ukrajinu“, piše „The Washington Post“. Dugin je bio glavni arhitekta Putinovog koncepta ’ruskog sveta’“, uveren je američki list „The Daily Beast“.

U međuvremenu, Aleksandar Dugin nije ni nacista ni rasista, a još manje „Putinov mozak“. „Dugin je bio popularniji i traženiji na Zapadu nego u Rusiji. On je poliglota koji tečno govori 20 jezika, što znači da bi po dolasku u bilo koju zemlju mogao da daje intervjue lokalnim medijima na njihovom jeziku. Njegova popularnost je bila jedan od razloga zašto je Dugin bio smatran i pozicioniran u Evropi kao savetnik Kremlja, iako u stvari Aleksandar Dugin nije dugo bio povezan sa Kremljom. Istovremeno, sam filozof je podržavo ovu reputaciju, jer ga je to učinilo još traženijim na Zapadu “, objašnjava politikolog Oleg Bondarenko za list VZGLJAD.

Da Vas podsetimo:  Preti li Srbiji destabilizacija svih duginih boja?

Britanski „The Guardian“ se slaže sa idejom da je Duginov uticaj na ideologiju Moskve bio minimalan – ali ga i dalje smatra „Putinovim agentom“. „Kremlj je i dalje koristio Dugina preko državnih medija. Ponekad je usvajao njegovu agresivnu ideologiju, a ponekad ga je koristio da diskredituje pozive na agresivniji nacionalizam u ruskoj politici. Odnosno, list takođe jasno stavlja do znanja da ne žali posebno zbog ubistva njegove ćerke – a još više ne osuđuje ubice. Ni „The Guardian“, ni „The Washington Post“ – uopšte, nijedna zapadna publikacija nije osudila činjenicu ubistva devojke.

Naprotiv, čak su i zadovoljni ovim ubistvom. Na kraju krajeva, napad je, prema njegovim organizatorima, trebalo da dokaže slabost ruske vlade. „Ideja organizatora je bila jednostavna – danas su CNN, BBC i svi drugi zapadni mediji trebali izaći sa naslovima „Putinov glavni ideolog raznesen bombom”. Ovo bi bila vest broj jedan ne samo dana, već i meseca. Osim toga, izašao bi uoči Dana nezavisnosti Ukrajine, što bi pokazalo šta Kijev i Zapad mogu postići zajedničkim radom“, kaže Oleg Bondarenko.

Ideja je propala, umesto Dugina u raznetom autu je bila njegova ćerka, ali su ipak pisali o slabosti Rusije. „Ako je eksplozija automobila zaista bila povezana sa ratom, onda je prvi put od septembra nasilje koje je pokrenuto u Ukrajini stiglo do ruske prestonice. To je pogodilo porodicu saveznika Kremlja u jednom od najotmjenijih moskovskih okruga“, piše „The Guardian“.

„Nekoliko proruskih zvaničnika je već ubijeno na jugu Ukrajine, u napadima na skladišta oružja i aerodrome na Krimu. Takođe je bilo izveštaja o paljevinama ruskih vojnih kancelarija za registraciju i vojsci i napadima na železničke pruge koje Kremlj koristi za slanje vojske u Ukrajinu. Ali niko nije ni slutio da će partizani (ovo je reč koju list koristi – primedba VZGLЯD-a) udariti insajdere Kremlja koji žive u Moskvi“, ističe „Dejli telegraf“.

Da Vas podsetimo:  NEMCI SVE SIROMAŠNIJI

Ostali mediji su umereniji u svojim prognozama. Konzervativni američki „Fox News“, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike, takođe veruje da će se Moskva osvetiti za ubistvo Darije – i to baš na Dan nezavisnosti Ukrajine 24. avgusta. „Mole se svi zaposleni koji rade u vladinoj četvrti Kijeva da pređu na rad na daljinu na nedelju dana“, piše „Daily Beast“, pozivajući se na ukrajinske medije.

Zapravo, upravo ovaj odgovor, a ne ubistvo Duginove ćerke, zabrinjava zapadne medije i upravo će zapadni političari su ti koji će duboko osuditi takvu osvetu. Zapad je na strani ubica, a ne onih koji pokušavaju da ih zaustave – i ne okleva da to demonstrira.

S ruskog preveo Zoran Milošević

Izvor:https://sedmasila.rs/

2 KOMENTARA

  1. Да се правимо да нису исти и у медијима и у службама које организују рат и тероризам што је једно те исто, хазарска посла

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime