Zapisi iz Vatikana (by Toma Nikolić)

0
1188

v1Avion ovog puta uspešno sleteo u Rim- tako je kad moj Radomir pilotira, a ne one kafopije i samozvani piloti! Odlikovao sina, automatskog pilota i Dragicu što je pristala da ostane kod kuće ovog puta!
Sladak ovaj Vatikan, ko onaj trg u Bajčetini na kom smo Živorad, Stanoje i ja prvi doneli brejkdens u selo, a onaj Đogani tek kasnije došao da uči od nas, a nikad nas nije pomenuo kod Lee Kiš, al’ nema veze- Toma bio i ostao veliki čovek i denser!
Kako li se obraća papi, majku mu?.. Aha, setio sam se: „Vaša svetlosti“, mada zvuči k’o da je električar, al’ valjda tako treba- sigurno nešto iz Biblije, a Dragica morala baš nju da vrati u biblioteku, a zadrži onu od Marijane Mateus, mada jeste odlična knjiga (odlikovati i nju po povratku)!
Hahahahah…što im smešna ova Švajcarska garda, bre, k’o da ih je Keba oblačio za Guču, hahahah… More, aj što su smešni, nego što su zalutali: „Deco, Švajcarska cuzamen još 500- 600 kilometara, ovo je Italija, negde ste pogrešno skrenuli, sigurno kod Trsta“…
Stanislava, kako se beše zove papa?!
Kako, bre, Franja?! Da nije Tuđman, kuku!
Jel ovo neka provokcija, zašto mi niko nije rekao, sigurni ste da nema još neko ime, prigodnije: Džon, Džim, Serđo, Kaniđa, Juventus… Ja to Franja neću iz principa da izgovorim i tačka!
O, evo ga! „Pomaže Bog, papo, ili što bi Dragojević rekao: Oprosti mi, pape…“, haahhah…
Izgleda da sam ga oduševio, baš se opustio, vidi kako me gleda i krsti se… Aj i ja da se prekrstim pa da nazdravimo onom mojom!
Alo, ljudi, gde je balonče, treba da ukrstim s čovekom, bre?! Vidite u onoj kutiji s ajvarom, spakovala tašta zajedno sve, orden je valjda ispod pršute- samo da nije povukao miris, majku mu?..
Elem, poštovani papo, dolazim s porukom mira, ljubavi i spiskom nekih sitnica za ženu i neke njene, može li neko od vaših da se razleti po buticima dok mi malo porazgovaramo?! Od ove se posetee očekuje mnogo, mislim na Dragicu i te njene, k’o da u Beogradu nema taj „Dolče i Gabana“, ali žene su to, razumete već…
Nego, gde sam stao… A, da, dolazim u miru, želeći da doprinesem dijalogu naših crkava! Mislim na onu moju što zidam u Bajčetini, samo da viš’ kakva je, a čujem da je tebi neki Da Vični radio unutrašnje radove, pa ako imaš njegovu vizitku, onaj moj Gašić zacepio cenu keramike ko da ću da popločim čitavo selo, bre?!
Kako umro?! Pa, kad ode siroma? Nisam znao, zaista, primite iskreno saučešće, moje lično i u ime Srbije zbog tragične i prerane smrti Da Vinčija, molim Vas! Izvinite što pitam, a jel bar Mikelanđelo još radi?
Pst, pst…Antiću, dođi da te pitam nešto: „Jel, bre, što nosi belu kapicu, da nije slučajno“?..
A, dobro, već se isprepadah da je em Tuđman, em Albanac, pa gde me to dovedoste, hahaha…
Dakle, Vaša svetlosti, dolazim kao emisar ili emirat, kako se već kaže, mira i ljubavi, prenoseći Vam pozdrave našeg premijera, koji se, uzgred, ponudio da preuzme i Vašu funkciju, ako već niste kadri da radite 27 sati dnevno?!
Znate, on bi našao strateškog partnera za sve crkve, koje bi se potom objedinile u konzorcijum, a onda bi na javnom konkursu našli vrhunske menadžere, kao u železari, pa bi moglo da se otpusti višak popova i kardinala, a naša Vlada bi preuzela ispovesti, pričešća i božja ukazanja, a vama partnerski nudimo udeo u svećenu vodice, pa razmislite.
Bačeviću, jel treba i ja ovoliko da se krstim i mašem rukama, ili po protokolu samo on?
Aha, da, dobro me podseti: spremni smo, Vaša svetlosti, da kanal Morava- Vardar- Egej skrenemo malo u desno i produžimo do Vatikana, a imate našu ponudu i za „Vatikan na vodi“, kod nas su radovi pri kraju pa građevinska opretaiva može već za 30 godina da se baci na posao ovde!
Daj sad ono balonče, ajvar i orden, Antiću!
Ne, ne, orden oko vrata, a ajvar u frižider, spremila tašta prste da poližete, o čemu govori i jedan pasus kod Tarabića: „I onda će čovek s belom kapicom, u Ialiji, jesti srpski ajvar dok žuti ljudi piju vodu s naših reka“…
E, baš mi je bilo zadovoljstvo, Vaša svetlosti, samo javite ono za Mikelanđela, i recite diskretno ovim momcima da su daleko od Švajcarske! Verovatno ih neke barabe izvarale usput i poslale na pogrešnu stranu, cccc…
Sine Radomire, Ikare tatin, pali motore, vraćamo se kući, samo usput sleti u Milano da uzmemo ono za mamu, molim te, inače će opet da me tera da volontiram kod nje u humanitarcima bez granica i kontrole računa…

Da Vas podsetimo:  Dug istorijat kršenja novinarskih kodeksa: Portal koji je targetirao Danila Vučića često se obračunava sa neistomišljenicima!

Mihailo Medenica

Dva u jedan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime