Zaposlenje u fantomskom radiju?

1
1010

Vest o pomoći mladiću Leonidu Dubiću iz Suvog Lukavca s Kosova postala je deo mreže prepucavanja, optužbi i ukazivanja na zloupotrebe. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je građane da je egzistencijalni problem Snežane Dubić, majke šestoro dece, kojoj je za Božić zapaljena štala i seno, rešen i tako što će njen sin Leonid dobiti posao u Radiju Bravo u Osojanu.

Foto: Flickr / curtis.kennington, CC

– Zaista lepa vest, ali je problem u tome što radio ne radi, odnosno nije emitovao program dve godine – oglasio se Darko Dimitrijević, urednik Radio Goraždevca, ističući da to znaju i lokalni srpski funkcioneri, sve srpsko stanovništvo u Istoku, ali i Ministarstvo kulture u Beogradu.

Malo nakon toga, Radio Bravo je ovo demantovao, a Udruženje novinara Srbije prenelo da je iz srpskog Ministarstva kulture saznalo da Radio Bravo prošle godine nije dobio novčanu pomoć zbog „očigledno neistinitih“ navoda da proizvode medijski sadržaj. Radio Bravo se ponovo oglasio ukazujući da „dopis političkih nepismenjakovića“ neće uticati na njihov program. Dodali su i da im ministarstvo nije dodelilo novac zbog dopisa predsednika privremenog organa opštine Istok, emitujući i sveže napravljen razgovor sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem. Ministarstvo kulture se potom ogradilo od informacija koje je iznelo Udruženje novinara Srbije.

Svi građani koji su u subotu uveče, u Lapljem Selu, uživo tražili pomoć od predsednika Vučića, suštinski su se žalili na dugogodišnju nepravdu, zbog koje ogromna sredstva iz Beograda, Prištine i međunarodne zajednice ne stižu u ruke najugroženijih. Zato ova vest ukazuje da je teško postupiti pravično, kad se iza iskrene odluke da se pomogne jednoj porodici krije mnogo nepravde.

– Panika koja je nastala nakon što smo objavili da Radio Bravo ne emituje program je u stvari strah da se ne otkrije da ta stanica ne da nema problema sa preživljavanjem, već da, i pored ugašenog signala, dobija ogromna sredstva od Prištine, što se jasno vidi na sajtu kosovske vlade. U 2016. su dobili 20.000 evra, 2015. manje od 10, a za 2017. još nije izašao izveštaj. Radio je u srpskom sistemu registrovan na jednu, a u kosovskom na dve nevladine organizacije, od kojih jednu predstavlja službenik u lokalnoj kancelariji za zajednice u sistemu Republike Kosovo. Dakle, novac su dobili, program nisu emitovali i mi smo dužni da o ovome obavestimo i javnost i predsednika Srbije, kao i da pitamo kako se na ovaj način rešava problem nepravde i nezaposlenosti – ističe Dimitrijević, dodajući da je ipak, nakon što se ova vest proširila društvenim mrežama, 24. januara Radio Bravo uključio predajnik i počeo da emituje muziku.

Da Vas podsetimo:  U maju oko 30 telefonskih prijava u vezi sa pretnjama i napadima na novinare

J. L. Petković

cenzolovka.rs / vesti-online

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime