Zastava dar Kraljice Marije Sokolicama

0
375
Foto: printscreen

Sokolska štampa pratila je pomoć kraljice Marije sokolima. Šesti župski slet župe Šibenik održan je u Prekom 6. i 7. avgusta 1927. Tom prilikom posvećen je društvena barjak koji je darovala kraljica Marija. (1) Redakcija „Sokolskog glasnika“ 1940. istakla je : „Kraljica prati i rad našega sokolstva prema kojemu je, pored ostaloga, pokazala Svoju ljubav i poklanjanjem zastave našim članicama.” (2)

Kraljica Marija je poklonila zastavu članicama Saveza SKJ. Sa jedne strane na jugoslovenskom polju napisano je : „Kraljica Marija Jugoslovenskim sokolicama”, a sa druge strane na crvenom polju pisalo je : „Hranićemo tiće Sokoliće, naše pleme izginuti neće”. Zastava je bila prelazni dar koji je osvajala najbolja vrsta članica na Saveznim opštim utakmicama u višem odeljenju, i čuvana je do narednih utakmica. Osvećenje zastave izvršeno je 17.9.1939. u Beogradu u prisutnosti dvorske dame Kraljice Marije Ele Hadžić, predstavnika Saveza SKJ i veće delegacije članica. Ela Hadžić privezala je na zastavu traku sa natpisom „Marija”. (3)

U Ljubljani su 23 septembra 1939. priređene savezne utakmice članica za prelazni dar „Zastavu kraljice Marije”, na letnjem vežbalištu Ljubljanskog sokola. U vežbaonici ljubljanskog sokola na početku utakmica pevana je pesma „Hajd napred”. Takmičilo se na spravama, prostim i strojevnim vežbama i lakoj atletici. Učestvovalo je 6 vrsta i to : Beograd 1, Kranj 1, Ljubljana 2, Novi Sad 1 i Zagreb 1. Pet župa poslalo je po jednu vrstu takmičarki, župa Ljubljana imala je dve vrste. Vrsta župe Beograd bila je sastavljena od 8 takmičarki iz beogradskih društava, Pančeva i Sremske Mitrovice. Zastavu je predao izaslanik kraljice Marije general Tomić, 24. septembra 1939. saveznoj načelnici, a ova vodnici vrste članica župe Ljubljana. Svečanost je završena pesmom „Hej Sloveni”. (4)

Da Vas podsetimo:  Izlečeni od korone se mogu opet zaraziti

Kraljica Marija darovala je sokolskim društvima zastave. Poklonila je članicama Saveza SKJ prelazni dar „Zastavu kraljice Marije”. Posle Drugog svetskog rata umesto Saveza Sokola osnovan je Savez za telesno vaspitanje „Partizan”. Posle uvođenja višestranačja 1992. Savez Sokola obnovio je svoj rad. Dok se danas Savez sokola Srbije ne bavi politikom, Savez srpskih sokola na čelu sa starešinom Jevđom Jevđevićem radi na obnovi Kraljevine Srbije.

Saša Nedeljković
član Naučnog društva za istoriju zdravstvene kulture Srbije


Napomene :

1. „Sokolska župa Šibenik”, „Svesokolski slet 1930 Sveslavensko sokolstvo”, Beograd 1930, str. 190, 191;
2. „Rođendan Nj. V. Kraljice Marije”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 12 januar 1940, br. 2, str. 2;
3. „Izveštaj uprave Saveza Sokola Kraljevine Jugoslavije o radu u godini 1939, podnet X redovnoj godišnjoj skupštini 26 oktobra 1940”, str. 69;
4. „Utakmice članica za zastavu Nj.V. Kraljice Marije”, „Oko Sokolovo”, Beograd, 1 decembar 1939, br. 10, str. 140; „Izveštaj uprave Saveza Sokola Kraljevine Jugoslavije o radu u godini 1939, podnet X redovnoj godišnjoj skupštini 26 oktobra 1940”, str. 70;

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime