Doktori protiv korupcije: Zaštitite dr Bojanu Bokorov!

0
1250

iovPredmet: Zahtev za zaštitom uzbunjivača dr Bojane Bokorov od progona na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu i Institutu za onkologiju Vojvodine

Poštovani Predsedniče Vlade, poštovani Ministri,

Imamo velika očekivanja od Zakona o zaštiti uzbunjivača kao važnog antikoruptivnog zakona. U oblasti zdravstva, koja i po oceni same Vlade RS spada u najkorumpiranije sektore, pomenuti zakon je od ključne važnosti sobzirom na složenost mehanizama sistemske korupcije. Naše iskustvo pokazuje da ni jedna od velikih koruptivnih afera u zdravstvu ne bi bila otkrivena bez aktivnog delovanja hrabrih lekara uzbunjivača.

U najteže koruptivne afere u zdravstvu spada dugogodišnji slučaj trgovine listama čekanja na Intstitutu za onkologiju Vojvodine (IOV) na koji je ukazala lekar dr Bojana Bokorov, specijalista radioterapeut. Ovaj koruptivni slučaj ima kobne posledice po živote i zdravlje hiljada pacijenta obolelih od raka. Ceo slučaj je dokumentovan i potvrđen kroz službeni postupak Agencije za borbu protiv korupcije.

Zbog svog ukazivanja na korupciju na IOV, uprkos dobijenom statusu uzbunjivača, dr Bojana Bokrov je postala žrtva institucionalnog progona kako na IOV tako i na medicinskom fakultetu u Novom Sadu gde je radila kao docent. Odlukom dekana Medicinskog fakulteta prof. Nikole Grujića inače upozorenog na status uzbunjivača, dr Bokorov je dobila otkaz na mesto docenta. Mišljenja smo da ovakvo ponašanje rukovodstva univerzitetske ustanove prema lekaru uzbunjivaču ujedno predstavlja i snažan podsticaj i podršku korupciji u zdravstvu.

Stupanjem na snagu Zakona o zaštiti uzbunjivača, osveta prema dr Bokorov kao uzbunjivaču zato što je postupila u skladu sa etičkim principima svoje profesije, mora biti prekinuta a odgovorna lica za progon javno imenovana i primerno sankcionisana.

Brza i efikasna primena odredbi Zakona o zaštiti uzbunjivača predstavljaće dokaz da borba časnih pojedinaca protiv korupcije u Srbiji nije uzaludna i da država visoko vrednuje žrtvu koju su podneli zbog građanske hrabrosti.

Da Vas podsetimo:  Ministarstvo zdravlja krši zakon skrivanjem informacija o nabavci saniteta za kovid bolnice

Stoga Vas kao visoke državne rukovodioce zadužene za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana za Poglavlje 23 i 24 molimo da preduzmete potrebne mere kako bi se dr Bojani Bokorov kao uzbunjivaču pružila potrebna zaštita od progona i osvete zbog dokazanog ukazivanja na korupciju na IOV.

Dr Draško Karađinović  / Miroslav Petrović

Doktori protiv korupcije

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime