Zašto Ana Brnabić ne prihvata poziv na razgovor?

2
1173
Antonela Riha, Danica Vučenić i Marko Somborac uručuju letak Žarku Obradoviću (Foto: P. Gunjić / Cenzolovka)

Grupa za slobodu medija jutros je, pred početak zasedanja parlamenta, ispred Narodne skupštine u Beogradu poslanicima delila letke sa pitanjima za premijerku i ministre na koja ne dobijaju odgovore, iako, kako su istakli, građani imaju pravo da budu istinito i blagovremeno informisani o svemu što je značajno za njihov život.

Letke su delili na dan kada bi premijerka Ana Brnabić i članovi vlade trebalo da odgovaraju na poslanička pitanja.

– Došli smo da bi premijerka čula naša pitanja na koja ne samo da ne daje odgovore, nego daje izjave o novinarstvu koje nisu utemeljene u realnosti, a važno je i da javnost èuje naša pitanja i da zna da mi na njih ne dobijamo odgovore, izjavio je direktor CINS Branko Čečen.

Premijerki je u letku, između ostalog, postavljeno pitanje zašto nije prihvatila poziv na sastanak sa grupom za slobodu medija, koja okuplja više stotina medija, organizacijaca, novinarskih i medijskih udruženja.

Prema reèima Čečena, ako se nešto ne promeni, nezavisni, objektivni mediji æe brzo nestati i graðani neæe znati šta se dešava.

Čečen kaže da neki poslanici rado uzimaju letke i razgovaraju sa èlanovima Grupe za slobodu medija, navodeći da je to uglavnom opozicija, a ostali ih ne uzimaju, ali se nada da će i oni primetiti „vapaj“ za slobodu medija i izražavanja.

Pitanja u letku, kaže Čečen, su vrlo precizna, zasnivaju se na činjenicama i „ako ih premijerka i ministri ne budu saznali, to će biti samo zato što to ne žele, a ne zbog toga što nisu imali priliku“.

On je naveo da je, između ostalog, u pitanjima istaknuto da su od poèetka godine bila 53 slučaja napada, pritiska i pretnji novinarima.

Da Vas podsetimo:  BAHATOST BEOGRADSKIH MEDIJA

To su pitanja koja u jednom demokratskom društvu ne bi bila ni postavljena, jer bi davno bila rešena, naglasio je Čečen.

Za slobodu medija pita ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zašto policajci u uniformi i civilu nisu reagovali tokom incidenata na dan inauguracije predsednika Aleksandra Vučića i zašto nisu poznata imena onih koji su tada napali novinare i građane, kao i ko je provalio u stan novinarke Dragane Pećo.

Grupa je postavila pitanje i ministru odbrane Aleksandru Vulinu kada će se ograditi od saopštenja njegove stranke koja je urednika KRIKA-a Stevana Dojčinovića nazvala narkomanom i stranim plaćenikom, kao i ministarku pravde Nelu Kuburović šta je sa nerešenim slučajevima ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića i pokušaja ubistava novinara Vremena Dejana Anastasijevića.

Letak grupe Za slobodu medija

cenzolovka.rs

2 KOMENTARA

    • Hm,hmm.odbila razgovor sa patrijarhom ?pa,nece da mu podnosi raport,kada ce da zatrudni,hebiga,pa ni princ Djordje nije trazio dozvolu da ga Mika alas “ pecati od zada“..?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime