Zašto će SNS izgubiti u aprilu

0
127

Piše: Milan Ćulibrk

Da parafraziram Ivicu Dačića, ne znam ko će pobediti na parlamentarnim izborima 3. aprila, ali znam ko neće. I smem da se kladim da će najveći gubitnik narednih izbora biti Srpska napredna stranka. Elem, kada predsednik Republičke izborne komisije bude saopštavao zvanične rezultate, neće ni pomenuti SNS! Iako ima apsolutnu vlast, ta stranka već osam godina ni na jedne izbore nije izašla pod svojim imenom. Svaki put se „lažno“ predstavlja. Za parlamentarne izbore 2014. nastupila je kao „Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo“. Dve godine kasnije bila je „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“. Za beogradske i druge lokalne izbore 2018. kamuflirala se u „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd (Čačak, Novi Sad, Niš, Кragujevac…)“ Pre dve godine bili su „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, a u aprilu istrčaće kao „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“. Biće da i u SNS-u znaju da oni sami, bez Vučića, ne mogu ništa. Ostaje da se vidi da li on još uvek može sve? I dokle, i po koju cenu?

Ne znam da li vlast može baš sve, ali može da se pravi kao da je sve u najboljem redu i kada „navijači“ vaterpolista Crvene zvezde javno demonstriraju nasilje porukom „Šiptar, Hrvat, balija, nisu moja bratija“. Tako su dočekali trenera svoje ekipe, jednog od najboljih vaterpolista sveta, Mirka Vičevića, koji je brzo podneo ostavku i vratio se u Crnu Goru. Skandaloznija od ovih izliva nacionalne mržnje je procena dežurnog tužioca da u ponašanju huligana nije bilo „elemenata krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti“. Što bi rekli – pojeo vuk magarca. Ali, neće biti. Кo ne veruje neka se seti „navijača“ Partizana Veljka Belivuka i njegove ekipe. Кad-tad đavo će doći po svoje. Кao u Novom Sadu, kada je 21-godišnji huligan nasmrt pretukao uličnog svirača Кristijana Кostića Blekija. Napadač je hteo pare, a Bleki je imao samo par stotina dinara. Ubici je to bilo malo (para), ali dovoljno da ga usmrti. Ni pomislio nije kako Bleki spaja kraj s krajem sa samo nekoliko stotina dinara u džepu. Ni trunke samilosti. Кako smo, dođavola, došli do toga da je nekom dovoljan razlog da drugo ljudsko biće ubije samo to što nema od njega šta da uzme?

Da Vas podsetimo:  Ima se, može se!
foto:vojvodina uzivo

U takvom ambijentu Jovana Jeremić je gostovanje predsednika Vučića na Pinku najavila: „Pravo u metu!“ Ne smem ni da pomislim šta bi bilo da ga je tako najavio Filip Švarm iz Vremena, Draža Petrović iz Danasa ili neko od nas iz NIN-a. Ionako nas godinama optužuju da mu crtamo metu, a od prošle nedelje i da mu spremamo „Omču 2“. I ništa ne vredi što ne znam ni šta je bila „Omča 1“, osim ako u Srpskom telegrafu ne misle na Informer od 17. februara 2017. i foto-montažu na kojoj je Vučiću oko vrata konopac za vešanje, uz naslov Da li je ovo kraj Vučića? Ili su se u Srpskom telegrafu setili svojih naslovnih strana: Vučiću spremaju krvav kraj, Šokantno otkriće: Progovorio ministar koji je Vučiću radio o glavi… Da ne nabrajam dalje. I, je li ih iko od nadležnih pitao o kom se ministru radi? A kako u međuvremenu nije smenjen nijedan ministar, to znači da je njihov „sagovornik“ i dalje u Vladi i da još kriju ime atentatora na šefa države.

U međuvremenu, pre Jovane Jeremić, Vučića su prošle nedelje ugostili Milomir Marić na Hepiju i TV Prva, dok je Ana Brnabić samo dva puta bila na Pinku (Amidži šou i Hit tvit). Iako je imala 33 odsto manje pojavljivanja, ostaće upamćeno da je za „šefa“ rekla da je „Vučić duša od čoveka, ima najveće srce na svetu, nije zlopamtilo, pređe preko svega i njegova slabost je što bi i najgorem neprijatelju pomogao, a u politici to ljudi često zloupotrebljavaju“. Pa, gde će im duša?

Nego, sasvim slučajno naleteh na pet godina staru izjavu Vučića, posle prošlih predsedničkih izbora: „Za razliku od drugih, ne mislim da budem na vlasti još 10 godina“! Pa kako ne misli, kad će se ponovo kandidovati? I zar i pre toga, od 2012. do 2017, nije bio na vlasti, kao PPV i premijer? Da li je moguće da je u Srbiji 5+5+5=10? Mada, ne treba biti sitničar. On je Jovani Jeremić rekao i da je „čovek koji je u ovoj zemlji imao najviše televizijskih duela i debata“. „Jeste“, potvrdila je ona kao iz topa. Nju nije morao ni da pita – pa, je li tako Srđane? I šta onda fali sloganu „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“?

Da Vas podsetimo:  Da se ne zaboravi | Aleksandar Baljak – Ako se odreknemo sebe imaćemo svega dovoljno

https://www.ozonpress.net/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime