Otvoreno pismo Branimira Lapčevića, profesora matematike iz Blaca

0
302

Otvoreno pismo Branimira Lapčevića, profesora matematike iz Blaca

Zašto DVERI:

Uvek aktuelno pitanje položaja porodice provlači se kod nas već stotinama godina. Još 1906. godine profesor Čedomir Marjanović je pisao: “Po zapadnim obrascima uredili smo državu, vojsku, sudove, škole… Sve je to bilo lepo i krasno, sve je to bilo za nas novina, novina nam se svidela. Ali kad smo došli do porodice, tu smo se sudarili – sa tim mi ne možemo da se složimo … porodica na zapadu postavljena je na nezdravoj osnovi, …. a porodica u nas to je sve. ” Zdrava porodica je temelj sveopšteg preporoda naše države, jer iz takvih porodica stvoriće se i društvo koje će duhovno, moralno i ekonomski napredovati.
Svedoci smo da je u trenutnom sistemu glavna preporuka za zaposlenje partijska knjižica. Mnogi mladi i obrazovani ljudi su primorani da napuste zemlju, jer država ne ceni njihove kvalitete. Takođe, guši se sloboda mišljenja i stvara atmosfera javnog linča za sve one koji podignu glas protiv ovog sistema. Naši preci su slobodu postavljali kao vrhovni cilj, jer bez slobode čovek nije dostojan svoga zvanja. Znanje, ljudski i profesionalni kvaliteti moraju biti jedino merilo prilikom zaposlenja, a ne partijska knjižica.

Ženama treba omogućiti jednake uslove za rad kao i muškarcima, majke moraju biti nagrađene i zaštićene, ne smemo dozvoliti da se osećaju kao robinje sistema koje od njih zahteva prekomerno žrtvovanje ako žele da rade i imaju porodicu.
Ne želimo da budemo robovi u svojoj zemlji, da svoja bogatstva dajemo strancima. Želimo da srpski domaćini u selima mogu normalno da žive od svog rada, da budu ponosni, a ne poniženi. Domaća proizvodnja mora biti stub ekonomskog razvoja i domaće firme moraju biti pomognute od strane države. Ne zanimaju nas ekonomski interesi multinacionalnih kompanija koje nije briga za prirodne lepote naše zemlje, već samo za punjenje svojih džepova ostavljajući pustoš za sobom i ekološku katastrofu.

Da Vas podsetimo:  Žele bombone za SNS glasače u Kikindi, posle sendviča i kafe valja se zasladiti

Ekonomski i vojno jaka Srbija biće garant bezbednosti svakog njenog građanina, omogućavajući nesmetani razvoj svakog njenog pojedinca.

Izborni sistem mora omogućiti direktnu vezu između predstavnika vlasti i građana naše zemlje, jer se predstavnici vlasti ne smeju kriti iza političkih partija već za svoj rad moraju direktno da odgovaraju građanima koji su za njih glasali. Sudstvo mora biti nezavisno, najbitnije pozicije u zemlji moraju voditi najsposobniji i najčestitiji ljudi.
Kako bi rekao vladika Nikolaj: „Svi u željenu građevinu morate da uložite jednu dobru ciglu”, a iza naših časnih i iskrenih namera pomoći će i Gospod Bog.

Fotografija: Privatna arhiva

IZVOR: Otvoreno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime