Zašto glasati za Vučića?

1
1693

maxresdefault2-700x394Kakvo je to pitanje, skočiće odmah kritičari – pa valjda zato da se ne vrate žuti na vlast, i to baš sada kada je Vučić ostvario tako značajan diskontinuitet u odnosu na njihovu vlast 2008.-2012-godine. Da ne nastave sa neviđenom pljačkom koju su sproveli.

O kom diskontinuitetu Vučić (istina uz horsko pevanje kao u grčkim dramama) govori i ko su ti pljačkaši na koje on misli, je reč u ovom tekstu.

Kosovo i Metohija

Svaki, makar i površan uvid u, tzv.“Borkove“ sporazume, tačnije Tadićevu formu laganog priznavanja secesije tzv. Kosova i Briselske sporazume, mora konstatovati 100% kontinuitet tih politika. Samo što se Briselskim sporazumima mnogo temeljnije i opasnije i brže priznaje secesija tzv. Kosova. Drugim rečima, diskontinuitet postoji samo u metodu koji je sada radikalno povoljniji za secesioniste, a nikako i nigde u sadržini i cilju kome se teži. Da glasamo za Vučića?

Republika Srpska

Kao i Tadić, tako i Vučić uvek ide na ruku ekstremnim, istina vladajućim, bošnjačkim političarima, neprekidnim izostavljanjem kritika na njihov račun, relativizacijom svih napora Srba za očuvanje dejtonske BiH i Srpske u tim okvirima i neprekidnim izvinjavanjem za ratne zločine, preko svake mere i bez ijednog zahteva da se i bošnjačka strana takođe izvini za svoje ratne zločine nad Srbima. Reč je takođe o 100% kontinuitetu politike prethodne vlasti. Vučić je samo u svom mandatu zadao najjače udarce Srpskoj koje je mogao da zada, što Tadić ipak nije činio; time što se izjasnio protiv referenduma o danu državnosti, time što nije prisustvovao proslavi dana državnosti i time što nije osudio sankcije predsediku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Da glasamo za Vučića?

Srbi u Crnoj Gori

Tu postoji određeni diskontinuitet. Tadić je zbog lične animoznosti bio na distanci od Mila Đukanovića, a Vučić je 100% na strani Mila Đukanovića. U vreme najžešćih pritisaka na Srbe u Crnoj Gori Vučić prima premijera Crne Gore, izjavljuje da odnosi nikada nisu bili bolji, a Srbe naziva nacionalnom manjinom. Da glasamo za Vučića?

Da Vas podsetimo:  Smene, otkazi, degradacije - obračun vlasti sa neistomišljenicima

Privatizacija

Da ova vlast prihvata prethodni model u kome sve treba rasprodati odmah i bez dvoumljenja, u to mislim da ne sumnja niko. Razlika je samo u tome što je ranije bilo propisano da direktna pogodba onoga ko je vlast i kupca nije dozvoljena. Sada se sve najznačajnije transakcije obavaljaju upravo u četiri oka, tako da brutalno arčenje državne imovine nije više ni moguće procesuirati kao kriminal. Ono što je oduvek i svuda bilo nezakonito, sada je, za vreme Vučića, postalo zakonito.

Da ne bih detaljisao, samo u nastavku da konstatujem: na ovu zakonitu korupciju treba dodati činjenicu da su svi tenderi, svih 100%, namešteni u Srbiji danas (to je u velikoj meri potpuni kontinuitet sa Tadićevom/Mikija Rakića vlašću) u korist Vučića ili Zvonka Veselinovića i sličnih ljudi denvno bliskih premijeru Vučiću. I tu nije kraj, na to dodati neverovatnu korupciju u inostranim kreditima za infrastrukturne radove, pa na to dodati neverovatnu korupciju u podeli tzv. stimulansa stranim investitorima.

Da glasamo za Vučića?

Monetarna politika MMF

E, tu se pod milim bogom nije ništa promenilo. Osim osobe na mestu guvenera. Monetarna politikka kao glavna omča oko vrata srpske privrede, naravno uz gotovo potpunu kontrolu i finansijskog sektora od strane stranaca, samo se dodatno stegla. Uprošćeno, ali ne netačno izraženo u brojkama, za dodatnih 9 milijardi evra, ili za oko 20% bruto društvenog proizvoda Srbije.

I kad smo već kod te brojke, samo da konstaujemo da je u istom periodu ukupno BDP Srbije tek za oko 2% veći nego što je bio 2008. godine. Sad bi još samo trebalo da smo se zadužili 20%, a da nikakvog rasta nije bilo. To čak ni Vučić ne bi uspeo. I šta kažete, da glasamo za Vučića?

Da Vas podsetimo:  ZASTRAŠUJUĆE! Srbija će 2050. imati samo 4,5 miliona stanovnika

Vojska i policija

Potpuni kontinuitet. Jedino što Vučić, nakon višegodišnjeg uspešnog odbijanja da prihvati vojnu saradnju sa Rusijom, nije imao odgovor kada se Putin dosetio kako da ga natera da uzme Srbiji preko potrebno moderno naoružanje – pa nam ga poklanja! Da Vučić ne bi stoti put izmislio kako „Srbija nema tih para“ (inače za mnogo više naoružanja od poklonjenog i to po punim tržišnim cenama, ukupno izdvajanje bi bilo oko 1 milijarde evra – podsećam Vučić nas je već zadužio za 9 milijardi). Ne bi Vučić ni poklon primio, nego ne zna kako da obmane ljude da je patriota i kada ne uzima poklonjeno oružje. Kad bi znao kako da smisli i tu prevaru – ne bi uzeo ni poklon.

Razlika postoji samo u tome što se hijerarhijski odnosi, naročito u policiji, a nažalost i u vojsci, urušavaju za mandata Vučića do nivoa potpune destrukcije državnih organa. Za Vučića?

Kina

Odnosi sa Kinom su bolji. Ali pre svega zbog dve stvari koje nemaju nikakve veze sa Vučićem: Kina je strateški odlučila da svoje devizne rezerve plasira u investicije svuda – i u svetu i kod kuće, pa je tako pruga Beograd-Budimpešta ušla u strateški plan Kine. I drugo, zbog toga što niko sa zapada nije bio zainteresovan za železaru Smederevo. Inače pre ulaska Kine iz svojih strateških razloga, Vučićeva ekipa je jednako pravila 100 miliona evra godišnjih gubitaka u Smederevu, kao i prethodna. Slično kao kod MIG-ova, Vučić nije imao kud. A kako je obećavao, na čisto blefiranje, da će on zaposliti menadžment kojui će praviti profit, što se naravno nije dogodilo, ulazak Kine bila mu je poslednja slamka spasa.

Da Vas podsetimo:  "POSAO VEKA" Nepostojeći Beogradski metro ostvaruje dobit, a ima i zaposlene!

Obrazovanje, mediji, kultura

Potpuni kontinuitet obrazovnog urušavanja, medijske kontrole i odsustva svakog ozbiljnijeg srpskog stanovišta u kulturi. Neke stvari koje je Vučić uradio ostaće trajna sramota na srpstvu: nisu obeleženi ni 100 godina od sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata, ni 200 godina od rođenja NJegoša. Da glasamo za Vučića?

Prethodna pljačka

Da li je neko iz vrha prethodne vlasti procesuiran? Niko. Tadić – ne. Pajtić –ne. Šutanovac – ne. Jovanović – ne. Petrović – ne. Pa o kakvoj odgovornosti prethodne vlasti Vučić priča kada niko za 5 godina od kada je on vlast nije ni procesuiran? Vučić nema prava uopšte da govori o „pljačkaškom karakteru“ prethodne vlasti. Opljačkano je mnogo (uvek treba imati u vidu da je daleko najviše otišlo strancima), ali on o tome ne sme, posle pet godina, reč da kaže.

I da ne nabrajam dalje. Jedina stvarna razlika između prethodne vlasti i ove Vučićeve je u tome što je ona bila, a ova jeste vlast. To je jedini diskontitnuitet. A to nas dovodi do suštinske poruke Vučića: glasajte za vlast inače vam se zlo piše.

Neću. Nisam ja Nikolić. A prezirem i Klintonove.

Ako bih analitički hteo da objasnim svoj stav, onda je to zbog toga što je Vučić: 1. izdajnik, 2. bandit, 3. nije sam svoj, 4. zato što je uspešan izdajnik, bandit i… tako malo čudan.

Branko Pavlović

www.fsksrb.ru

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime