Zašto građani Srbije od nedelje uz aplauz lupaju u šerpe

1
1071
Foto: printscreen ( https://noizz.rs/ )

Aplaudiranje zdravstvenim radnicima u 20.00 svake večeri se ustalilo već mesec dana kao tradicija koja se mora ispoštovati. U trenutku kada se je u Srbiji proglašena vanredna situacija i na snazi je policijski čas, mnogim građanima je to izduvni ventil, a u nedelju su brojni otišli korak dalje pa umesto dlanova čule su se pištaljke i lonci. To, međutim, nije puka slučajnost jer su se građani odazvali pozivu „Bukom protiv diktature“.

Na društvenim mrežama pojavio se veliki broj videa na kojima se vidi kako građani u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije lupaju u šerpe u 20 časova i 5 minuta.

Na akciju pod nazivom „Digni glas: Bukom protiv diktature“ pozvala je inicijativa „Ne davimo Beograd“, a građani su, kako se navodi u saopštenju, na taj način poručili da će se „boriti za demokratsku, slobodnu i solidarnu Srbiju“.

Akciji je prethodio sada već tradicionalni aplauz zahvalnosti medicinskim radnicima u Srbiji koji počinje svako veče u 20 sati. Građani su sa prozora i terasa lupali šerpama, zviždali, puštali muziku i dobacivali razne parole protiv vlasti, a u pojedinim delovima čule su se i petarde.

Buka je odjeknula i u ostalim gradovima Srbije: Nišu, Užicu, Novom Sadu… Baš kao i za prethodne građanske inicijative za koje se sumnjalo da su političkog karaktera, akcija „Digni glas: Bukom protiv diktature“ je isključivo građanska i pokrenuli su je upravo građani koji sede u svojim kućama i čekaju da vanredno stanje prođe.

Podsetimo, bili smo svedoci nekoliko inicijativa i protesta koji u poslednjoj deceniji nisu urodili plodom ili se na kraju ispostavilo da su politički. Ovaj, ipak, pripada narodu. Narodu koji ostaje u svojim kućama, koji poštuje savete stručnjaka, narodu kome nedeljama unazad uskraćuju kretanje vikendima i koji polako gubi strpljenje.

Da Vas podsetimo:  Ministar smenio direktorku, ona se vratila na posao i opet se KANDIDUJE

Samo se postavite u poziciju svakoga ko 24/7 sluša broj zaraženih i preminulih, prekide programa zbog važnog obaveštenja, bombardovanje informacijama i ukidanjem prava propisanih Ustavom. Samo vratite film na početak vanrednog stanja i pomislite čega se sve prosečan čovek naslušao i nagledao. Pa, negodovanje i lupanje u šerpu su mačiji kašalj u odnosu na bes koji jedan Srbin oseti na dnevnom nivou.

Stefan Milenković
Izvor: Noizz.rs

1 KOMENTAR

 1. Mozda lupaju zato sto su previse slusali turbo folk i pesmu ,,Udri Mujo,, pa misle da ce postati popularni poput Fakrete.
  Lupaju da uznemiravaju i nerviraju malu decu, bebe, bolesne i one starije kojima je potrebniji mir nego politika.
  Lupaju da uznemiravaju zivotinje, ptice i zagadjuju grad.
  Buka je jednako stetna kao i izduvni gasovi ali to znaju ljudi sa srcem dusom i empatijom za slabije od sebe.
  Ovi sto lupaju bolje da pomognu bolesnima, starima i sirotinji a ne da samo pitaju ,,sta drzava cini,, pa i oni su drzava. Valjda treba svaki drzavljanin da se trudi da i on nesto ucini za svoju drzavu.
  Nema goreg neprijatelja od nasih izdajnika bez obzira kojoj politickoj opciji pripadali.
  Samo sto deklarativni Srbi nisu svesni sile naroda kad narod podigne glavu.
  Bice im mala evropa.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime