Zašto je smenjen predsednik Odbora za dijasporu?

1
1321
Foto: Sputnik/Tanja TRkić

Bez ikakvog obrazloženja u Skupštini Srbije u četvrtak je smenjen predsednik Odbora za dijasporu Ivan Kostić, iz redova Dveri, a na njegovo mesto izabran je Miodrag Linta iz SNS-a. Smenjen je iznenada, a kako „Vesti“ saznaju, kasno po podne, dan uoči sednice odbora, članovi vladajuće koalicije dobili su obaveštenje da na dnevni red stave smenu Kostića i njegovog zamenika. Tako ni sam predlagač, Aleksandar Marković iz SNS-a, nije imao objašnjenje za svoj predlog, pa se sve svelo na konstataciju „da je dobro da se promeni predsednik odbora posle dve godine“.

– Smatram da je razlog moje smene dolazak u Srbiju Natalije Poklonske, žene koja je bila glavni tužitelj Krima i koja nije došla na poziv Dveri, već skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu. Kada se u medijima pojavila vest da je došla na poziv Dveri, mi to nismo mogli da sprečimo. Predstavnici vladajuće koalicije su, nažalost, u Skupštini Srbije prema njoj imali nekorektan odnos i ženi srpskih korena zabranili ulazak u glavnu skupštinsku salu – kaže Ivan Kostić.

Želeći kolegama puno uspeha u radu, Kostić je prvi put progovorio o problemima koje je imao dok je bio predsednik odbora.

– Na glavne sednice odbora, na kojima se pričalo o budžetu, niko od predstavnika vlasti nije došao, tako da nismo imali nijedan predlog amandmana na zakon o budžetu. Ne znam šta je bio razlog da se bojkotuju sednice odbora, ali smatram da je ta politička ostrašćenost koja je i dalje prisutna u Skupštini pogubna za politički sistem – kazao je Kostić.

On je naveo da mu nekoliko puta nisu bila odobrena putovanja, pa nije bio u prilici da se odazove pozivu Srba iz dijaspore na svečanosti i događaje koje su organizovali.

Da Vas podsetimo:  Maj 2023. u Srbiji

– Bojkotovali su moj odlazak u severnu Ameriku na veliki svenarodni skup i sabor u Libertvilu prošle godine. Ne znam iz kojih razloga – ističe Kostić.

Kao jedan od najvećih uspeha Odbora za dijasporu i Srbe u regionu naveo je to što je zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i sa predstavnicima jevrejske zajednice pokrenuo „projekat oživljavanja sećanja na genocid u Jasenovcu.“

– Još 2016. smo održali sednicu odbora, gde se prvi put za 70 godina o Jasenovcu govorilo u Skupštini. Mi smo kroz taj projekat zakotrljali stvar koja je dala rezultate i u januaru ove godine sa izložbom je tema Jasenovca došla u centar političkih dešavanja Evrope. Međutim i tu je bilo problema. Do poslednjeg trenutka nismo mogli da kažemo ko će da otvori sednicu, da bi u zadnji čas saznali da će to biti predsednica parlamenta – pojašnjava Kostić.

Studenti nepoželjni u Skupštini?!

Problema je bilo i prilikom posete srpskih studenata iz inostranstva. Kako ističe, malo uoči dolaska 70 predstavnika Organizacije srpskih studenata iz inostranstva u Skupštinu, rečeno je da je sala zauzeta, te da je bilo problema i sa njihovim ulaskom u samu zgradu skupštine.

– Dan pred sednicu nama se otkazuje sala u kojoj bi trebalo da budu, a dan kad su došli javlja se problem na vratima i studente neće da puste unutra. Praktično se bojkotuje njihov dolazak i petoro ljudi iz ministarstava, uključujući i gospođu iz Ministarstva prosvete, otkazuju dolazak na skup – zaključuje Kostić.

Briga za Srbe u regionu

– U radu odbora veliku smo pažnju posvetili saradnji sa Srbima u regionu. Prošle godine smo imali veliku konferenciju Srba u regionu i obavezali se da se svake godine na proleće održi takva konferencija u Beogradu. Skupštinu su posetili predstavnici najvažnijih srpskih udruženja iz regiona i postavili temelje na kojima će, nadam se, budući predsednik Odbora nastaviti da radi – kaže Kostić.

Da Vas podsetimo:  Čudo Božije: Junaci oslobodili manastir, a onda se krstili

Vesti On-line

1 KOMENTAR

  1. Kome iz dijaspore jos pada na pamet da ide u Srbiju, zemlju ponizenog i obespravljenog sepskog naroda ? Dijaspora je dobra kad se salju pare u Srbiju i to je sve.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime