Zašto je u kovid godini turizam prioritet u Nišu?

0
531
Aleksandar Stankov / Foto: printscreen (juznevesti.com)

Niški budžet je, kako smo uglavnom i navikli, usmeren na pokrivanje plata i ostalih potreba javnog sektora. Ostatak je delimično spisak lepih želja i praćenje pojedinih projekata, a deo je vizija aktuelne garniture koja vodi grad.

Tako se, dok je gradom upravljao Darko Bulatović koji voli sport, novac gurao u ovaj sektor, a sada se, kada je tu Dragana Sotirovski kao master turizmolog, više novca pumpa u turizam.

Mislili smo da će 2021. biti post-kovid godina ili prva godina bez epidemije, ali najave lekara nisu ohrabrujuće i izgleda da ćemo sa “novom normalnošću” živeti možda i do kraja 2021.

Ceo svet usmeren je zato na dve stvari – zaustavljanje pandemije i spasavanje privrede i radnih mesta.

Sa jedne strane se radi na vakcinama i vakcinaciji i pronalasku efikasne terapije za borbu sa koronom, a sa druge na merama za očuvanje, ali i oporavak privrede koja je poljuljana na svetskom nivou.

To sve ima i svoje socio-ekonomske posledice koje su negde već vidljive, a negde će se tek videti u smislu zatvaranja malih biznisa, gubitka radnih mesta i sužavanja ponuda na tržištu rada.

Međutim, za lokalno rukovodstvo Grada Niša, sudeći prema preraspodeli novca i kapitalnim projektima u budžetu, glavni fokus u 2021. biće turizam.

Kome je još turizam prioritet u kovid godini?

Verovatno svima nama koji ove godine nismo išli na more, ali da li ćemo moći i sledeće? I ako se dozvole putovanja, zašto bi neko baš to iskoristio da dođe u Niš?

Sve statsitike pokazuju pad turističkog prometa od početka pandemije i u svetu i kod nas. Nišku Banju je u junu posetilo 11 turista. Da, 11 ukupno. U julu 134. Teško da će brojevi biti mnogo bolji i ako tokom leta može slobodnije da se putuje, ali davanja za turizam iz niškog budžeta šestostruko su uvećana u odnosu na 2020. Sa 107.848.000 na 616.977.000 dinara.

Da Vas podsetimo:  KULTURA (BI TREBALO DA) POKRIVA SVE

Da je to primarni cilj Gradskog veća potvrdila je i većnica za kulturu i turizam Adriana Anastasov.

Ja mislim da zaista opravdavamo naše ciljeve da je razvoj turizma, ujedno i kulture i stvaranja kulturnog identiteta grada jedan od naših prioritetnih ciljeva u narednim godinama, a posebno u narednoj godini 2021. za koju je nacrt ovog budžeta – rekla je Anastasov.

Budžetom je predviđena i izgradnja akva-parka, teško da možemo da prebrojimo kojeg po redu, ali nigde, nijednim slovom se ne vide planovi gradskog rukovodstva da li će i kako pomoći onima čiji biznis ugrožavaju, a možda i unište pandemija i protivpandemijske mere.

Prvi na udaru su, naravno, ugostitelji, hotelijeri i turističke agencije, ali sve je teže i brojnim zanatlijama – od frizera, preko kozmetičara do obućara. Jedan Cumtobel je otpuštao radnike zbog otežanog poslovanja usled epidemije.

Da li će i kako, mimo mera države, Grad pomoći svim tim ljudima, nije poznato i ne piše u budžetu.

I da, to jeste posao Grada. Berlin je nezavisno od odluka i pomoći Vlade Nemačke, svim ugostiteljima uplatio po 3.000 evra hitne pomoći, jer zbog virusa i restriktivnih mera otežano rade. Los Anđeles svakom građaninu zaposlenom u ovom sektoru daje po 800 dolara jednokratne pomoći.

Prosto je – gradovi brinu o svojim građanima.

Suštinske potrebe građana Niša nisu bile prioritet skoro nijedne garniture, pa ni ove, iako su one sada još izraženije zbog epidemije. Ali, eto, daće iz budžeta dogodine 250 miliona za vodovod i kanalizaciju u gradu.

Možda i Niš na kraju sledeće godine, 21. godine 21. veka, pređe procenat od 40% pokrivenosti kanalizacionom mrežom.

A onda će, valjda, da navale i turisti. Ako ode korona.

Aleksandar Stankov
Izvor: Južne Vesti

PODELI
Prethodni tekstTata je poludeo
Sledeći tekstI naravno Džej…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime