Zašto Kosovo nikada neće biti deo Albanije

1
963

Zahvaljujući drugom broju glasova održanih nakon prevremenih parlamentarnih izbora u tzv. Republici Kosovo, objavljeni su novi podaci o rezultatima glasanja. Kao rezultat izbora 11. juna, najveći broj glasova dobio je pokret Albina Kurtia „Samoopredeljenje“ zagovara potpunu integraciju „zemlje“ u Albaniju. „Vojna koalicija“ koju je predvodio terorista Ramuš Haradinaj dobio je samo 80.000 glasova, uprkos potpunoj kampanji podrške vlade.

Takav razvoj se očekavao. Ekonomski osiromašena Albanija, koja se razvija nezavisno, ispostavilo se da je mnogo bogatija od „Republike Kosova“, koju ima podršku od strane EU-e i SAD-a. Logično je da većina skoro potpuno nezaposlenih stanovništva ove „zemlje“ želi da se pridruži „velikom bratu“. Druga stvar je da je takav razvoj događaja potpuno neprofitabilan za političke elite, ni prvu niti drugu.

Tirana koristi nezakonito otrgnutu teritoriju Srbije kao svoj trgovački centar. Putem aerodroma „Slatina“ širom sveta divergira se albanski skank, ruski „Kalašnikovi“, kineski RPG-7 i evropski novac. Tzv. „izbeglice“ sa Kosova djeluju na mnogim evropskim aerodromima i pomažu u transportu robe. Naša drevna zemlja postala je ekonomska kolonija Albanije, koja preko nje radi svoje crne stvari sa kriminalnim grupama i arapskim monarhijama (uglavno sa najvećim kreditorima Tirane Katarom). Političke elite Tirane ne žele izgubiti takav izvor budžetskih prihoda i njihovih džepova.

Bivši komandanti takozvane „Oslobodilačke vojske Kosova“, uprkos svim proklamovanim parolama, smatraju da je ilegalno otcepljena teritorija Srbije, kao krava koja mlekaje. Dobijaju brojne evropske kredite i dele novac (uglavnom u budžetu Prištine – „ikonu“ novog „slobodnog“ „Kosova“ – ili u džepu). Ako Kosovo postane deo Albanije, tok novca bude zaustavljen, i oni postaju u najboljem delu lokalne elite, brzo čištene.

Zato Albin Kurti, na čelu sa njegovom strankom, može propagirati ideju o „ujedinjenju“ što je više moguće – slična ideja za „Republiku Kosovo“ je nešto političkog samoubistva. Možda i fizičkog. Vlada Republike Srbije, pod pritiskom UN-a, EU i NATO-a, bila je primorana da pogleda kao Kosovo je proglasilo svoju „nezavisnost“. Ali da li će Beograd videti kako njena teritorija postaje deo druge države? Ili da li Vojska Srbije ispunjava jedan od zahteva Ustava – zaštitu građana i teritorijalni integritet zemlje?

Da Vas podsetimo:  Ekskluzivno: Unutrašnjost Saborne crkve u Zagrebu posle zemljotresa

Jasna Krivokapić,

www.patriot.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime