Zašto nam neko ide na živce?

0
53

Sigurno vam se dogodilo da vas neko nervira, a da za to ne postoji realan razlog. Psiholozi za to imaju objašnjenje.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Može se desiti da vas pri prvom susretu, čak i ako nemate komunikaciju sa nekom osobom, sve kod nje nervira – od smeha do pokreta.

Nekada čak i ne morate ni da vidite tu osobu, dovoljno je samo da pročitate poruku ili mejl koji vam je napisala.

Psiholozi kažu da postoji jedan poseban razlog , ali naravno, nije jedini,  i najverovatnije vam se neće dopasti odgovor – često smo mi sami razlog.

U mnogim slučajevima svoje probleme, negativne emocije ili unutrašnje konflikte projektujemo na drugu osobu i to nas iritira više nego što je zaista potrebno. Zbog nerešenih unutrašnjih sukoba oslobađamo frustracije, piše City Magazine.

Ili u toj osobi prepoznajemo sopstvenu karakteristiku – koju ne volimo i ne želimo da priznamo, čak se i stidimo.

Takve reakcije obično nisu zlonamerne, već zaštitni mehanizam. Nesvesno se štitimo od suočavanja sa samim sobom, jer možda nismo spremni za takvu konfrontaciju.

Ali kada priznate ove nesvesne odgovore, to vam može pomoći da se bolje predstavite. Znamo da je potiskivanje emocija ili njihovo poricanje samo privremeno rešenje.

Sledeći put kada vas neko toliko frustrira i ide na živce bez ikakvog razloga, poslušajte sebe i zapitajte se šta vas zaista muči. Odgovor, kažu stručnjaci, često leži u nama samima.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime