Zašto NE na referendumu o Ustavu?

1
269

Postoje tri osnovna razloga zbog kojih svaki pristojan čovek mora glasati NE na referendumu za promene ustava.

Prvi razlog je taj što pravosuđe nije očišćeno od kriminala, korupcije i partijskog odlučivanja, što znači da je njegovo pretvaranje u nedodirljiv deo vlasti isto kao kada biste klanu Veljka Belivuka dodelili nedodirljivost i autonomiju.

Hajde da ilustrujemo ovu tezu.

U radu sudija, čast izuzecima, postoje orgomni problemi sa etikom. U Etičkom odboru Visokog saveta sudstva, koji je tek formiran, sa velikim zakašnjenjem, nema ni jednog etičara. Dakle, o etičkim pitanjima će odlučivati ljudi koji nemaju nikakvo etičko obrazovanje.

Nedostatak etike vidi se u ponašanju strukovnog odruženja sudija, nevladine organizacije pod imenom “Društvo sudija”, koje je prešlo na stranu Vučićevog režima i podržava ove izmene ustava. Predsednica Društva sudija, u razgovoru sa sudijom Miodragom Majićem na Nova televiziji, pokazuje da uopšte ne zna ni značenje pojma “legitimitet”. Ona pokazuje da joj uopšte nije važno da li su sudijama privilegije date na legitiman i moralan način ili ne, već samo da su im privilegije date. Ovakvo ponašanje, vrednosti i odnos prema legitimitetu pokazuju koliko je pogrešno to što SNS u saradnji sa ovim udruženjem pokušava da zacementira aktuelno stanje.

Prvo se mora izvršiti detaljna lustracija, moraju se procesuirati brojne sudije i tužioci koji su radili nečasno, protivno sudijskoj etici i po nalogu političkog režima, mora se izvršiti novi generalni reizbor svih nosilaca pravosudnih funkcija, pa se tek onda može govoriti o tome da se nekim novim, poštenim, časnim, kompetentnim ljudima da nezavisnost.

Kriminalnoj strukturi se ne daje nezavisnost.

Ona se hapsi.

Naravno, postoje izuzeci i te izuzetke među časnim sudijama treba sačuvati. Oni su ti koji treba da sude onima koji su teško zlupotrebljavali svoju funkciju i svoju društvenu ulogu.

Da Vas podsetimo:  Dačić: Priština podnosi zahtev za prijem u EU

Drugi razlog je činjenica da se izmene ustava ne mogu donositi tako što će za njih glasati manjina građana, jer to ukida sam pojam referenduma. Po značenju, referendum je izjašnjavanje naroda, što podrazumeva da ne može biti validan referendum na koji izađe manjina naroda, a upravo to je sada učinjeno prljavim dogovorom vlasti sa opozicijom, kojim je omogućeno da se faktički bez otpora usvoji Zakon o referendumu, uz pomoć trojanca koji je vodio proteste pa ih onda zaustavio, pre nego što je taj zakon zaustavljen.

Zakonom o referendumu je ukinut cenzus, a to znači da je omogućeno upravo to da grupa SNS botova izglasa najvažnije izmene ustava čak i ako niko od pristojnih građana ne izađe na referendum.

Treći razlog je taj što se najavljenim izmenama ustava ostavlja jedno SNS jezgro u pravosuđu nakon smene vlasti koje neće biti lako smeniti, čak i kada se kriminalci na vlasti smene i procesuiraju. Biće potrebno da se donose nove izmene ustava, novi zakoni, da se daje vreme koje će omogućiti nekima da se izvuku i pobegnu, bilo fizički, bilo pravno.

Sve navedeno je upravo razlog zbog koga smo moj uvaženi kolega i ja mesecima ukazivali na to da opozicija ne treba da izlazi na ove izbore, da režim treba smeniti samo građanskom neposlušnošću, a potom suspendovati ustav, uvesti oprobani sistem tranzicione pravde, i u saradnji sa SAD i Velikom Britanijom efikasno osuditi veliki broj korumpiranih kolaboracionista režima, kojih je izrazito velika proporcija u pravosuđu.

Činjenica da je opozicija odlučila da izađe na belivukovske izbore u skladu je sa činjenicom da ćuti o referendumu, da je pristala na Zakon o referendumu kojim je ukinut cenzus, da ćuti na izmene ustava.

Da Vas podsetimo:  Zamka zvana „ZSO“ i poruke Briselskog sporazuma

Sve navedeno jasno ukazuje na činjenicu da će strani faktor biti presudan za promene, i da je to, kao i uvek, izgleda neizbežno u Srbiji, jer domaće snage su prosto suviše korumpirane i nekvalitetne.

U zemlji u kojoj je Apelacioni sud u Beogradu akter bezbrojnih skandala, sud koji u jednom danu pušta iz pritvora Darka Šarića i ukida osuđujuću presudu SNS palikući koji je naložio da se zapali kuća novinara, u kome se nezakonito oslobađa Stanko Subotić, zastarevaju predmeti i oslobađa se Joca Amsterdam, u kome je predsednik čovek sa prosekom 6,7 na studijama i bez dodatnih kvalifikacija, što se može videti na sajtu KRIK “Prosudi ko sudi”, u takvoj zemlji govoriti o nezavisnosti pravosuđa bez prethodne lustracije i čišćenja istog tog pravosuđa je u najmanju ruku perverzno.

http://aleksandarfatic.net/

1 KOMENTAR

  1. „Činjenica da je opozicija odlučila da izađe na belivukovske izbore u skladu je sa činjenicom da ćuti o referendumu, da je pristala na Zakon o referendumu kojim je ukinut cenzus, da ćuti na izmene ustava.“

    Већи део тзв. опозиције су ЕУ подрепне муве и у складу са тим ништа не изненађује.
    Све док код нас не сазре свест да је тзв. „европски пут“ пут у пропаст и неоколонијализам биваће све горе и горе.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime