Zašto nikada ne treba letovati u Hrvatskoj: Srbin uhapšen zbog majice, platio kaznu 700 evra!

1
93

Hrvatska je članica Evropske unije od 2013. godine, ali umesto očekivanog napretka u demokratiji i međunacionalnim odnosima, svedoci smo porasta mržnje i netolerancije prema Srbima. Ovaj trend je posebno izražen u kontekstu turizma, gde srpski turisti često doživljavaju različite oblike diskriminacije i neprijatnosti.

Nedavni incident u Vukovaru je jasan primer ovakvog ponašanja. Srbin V.M. uhapšen je zbog nošenja majice sa likom vojvode Vojislava Tankosića. Nakon višečasovnog zadržavanja, majica mu je oduzeta, a V.M. je morao platiti kaznu od 700 evra kako bi bio pušten na slobodu. Ovaj incident ukazuje na ozbiljne probleme u tretmanu Srba u Hrvatskoj, ali i na nedostatak poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda koje bi trebalo da budu garantovane članstvom u Evropskoj uniji.

Iako je Hrvatska deo EU, gde se očekuje poštovanje ljudskih prava, mržnja prema Srbima i dalje je prisutna i često se manifestuje u različitim oblicima. Ovaj slučaj nije izolovan, već predstavlja deo šireg trenda nacionalističkih ispada i diskriminacije koji su postali deo svakodnevice u Hrvatskoj.

S obzirom na ove okolnosti, postavlja se pitanje zašto bi Srbi trebalo da letuju u Hrvatskoj i time podržavaju njihovu turističku industriju. Postoji mnogo drugih turističkih destinacija koje su prijateljski nastrojene prema svim svojim gostima, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Podržavanje turizma u zemlji gde se toleriše i čak podstiče mržnja prema Srbima samo doprinosi održavanju i jačanju takvog ponašanja.

Važno je napomenuti da se u Srbiji nikada nisu dešavale slične situacije gde bi neko bio kažnjavan ili diskriminisan zbog simbola koji nosi na odeći. Srbija je primer tolerancije i poštovanja različitosti, što je jasan pokazatelj da je moguće živeti u društvu gde se različitosti cene i poštuju.

Sofija Marić / Vaseljenska

1 KOMENTAR

  1. Наведени случај је слика ситуације у Хрватској. Нема смисла сугерисати, да је боље ићи у Турску, или на Малдиве, него на Јадран. Уместо да смо поносни на оно што пише у последњем пасусу материјала и да предузмемо нешто било као држава, било као појединац који је уочио овај случај, ауторка се јада на сајту??!! Зашто са овим случајем Софија Марић, Васељенска, или Наука и култура нису о случају обавестили ЕУ уз одговарајућу пријаву надлежним органима Хрватске. Мене радује, да државни органи Хрватске ЗНАЈУ ко је војвода Танкосић!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime