Zašto nikako ne smete da stavljate krastavac i paradajz zajedno u salatu

1
543

Kombinacija krastavca i paradajza u salati mnogima je omiljena, međutim, nije baš najzdravija.

Taj problem se javlja usled različitog vremena varenja ovih namirnica, te nikako nije preporučljivo mešati ih.

Mešanje namirnica koje imaju različito vreme varenja može da predstavlja problem osobama sa osetljivijim želucem. Ovo nema dramatičan efekat, ali može da vam izazove gasove, nadutost ili bol u želucu, što svakako ne želite ako imate osetljiv stomak, piše Mondo.

Pored toga što se ne vare u isto vreme, krastavac sadrži i enzim koji razara vitamin C, ali se on neutrališe dodavanjem kiseline – samo dodajte malo sirćeta u salatu.

Mondo , opanak.net

1 KOMENTAR

  1. Амери кажу „мало знања је опасна ствар“. Неко је негде начуо да у краставцу има ензим који уништава витамин Ц и пустио машти на вољу. Тај ензим, аскорбаза, се активира у додиру унутрашњости краставца са ваздухом, тј. после сецкања, рендисања и сл. Колико је он „ефикасан“ у трошењу витамина Ц види се по чињеници да после два сата изложености ваздуху краставац губи око 25% свог сопственог витамина Ц (ког има приближно упола толико колико у просечном парадајзу), и то као резултат и дејства аскорбазе, и директне оксидације са кисеоником из ваздуха. Поред тога, аскорбазу садрже и шаргарепа, купус, карфиол, и доста другог поврћа, тако да овај „тип“ преписан из (вероватно) америчких чланака не вреди папира на ком је штампан. Са само мало више уложеног времена, аутор је могао да провери чињенице и напише нешто корисно.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime