Zašto ovo ipak nije diktatura

1
896

bra02014aZbog odsustva ideologije ne može da se uspostavi državni aparat, koji je spreman da primeni mere potrebne za uvođenje diktature.

Da li imamo uspostavljenu diktaturu? Nemamo. Ali da li Vučić želi da uspostavi diktaturu? Nesumnjivo čini sve što može da bi uspostavio diktaturu. Vučić je prosto neuspešan u svemu osim u obmanjivanju dela naroda, pa je neuspešan i u uspostvaljanju diktature. Pored njegove lične nesposobnosti, odlučujući razlog zbog koga u Srbiji nije uspostavljena diktatura leži u činjenici što SNS i Vučić nemaju ideologiju. Uopšte nemaju ideologiju osim, „veži konja gde ti gazda kaže“, a na tome se diktatura ne može uspostaviti.

Ukoliko bi se govorila istina – ovo je interes SAD, a ovo interes Nemačke, i to se ima sprovesati odmah i sa osmehom – bilo bi neophodno vojno prisustvo stranih sila u Srbiji, a to nije moguće. Prvo zbog toga što Zapad nema više mogućnosti za takvu vojnu okupaciju i, drugo, vojno prisustvo stranih sila bi razvilo otpor koji bi oduvao zapadni politički uticaj iz Srbije na više decenija.

Zbog odsustva ideologije ne može da se uspostavi državni aparat koji je spreman da primeni mere potrebne za uvođenje diktature. Oni koji slede Vučića čine to samo i isključivo zato da bi oni lično ostvarili neku korist za sebe. Izvan lične koristi ne interesuju ih ni Vučić ni SNS. Nikakva „celina“, pa ni diktatura – koja baš od nižih ešalona zahteva ozbiljnu spremnost na žrtvovanje. Upravo je spremnost na žrtvu potpuno neprihvatljiv pojam za Vučićeve sledbenike. To je objašnjenje zbog čega Vučić neprekidno patetično i ispod svakog boljeg pojma ukusa govori u „ličnoj žrtvi koju stoički podnosi“.

Pored toga, diktatura nije moguća ukoliko ne obezbeđuje ekonomski napredak. Moguće je nasilje, ali diktatorski sistem mora obezbediti ekonomski prosperitet zemlje. Kako se i u ovih 18 meseci primenjuje isti ekonomski koncept koji je i doveo Srbiju do ovako lošeg stanja, to je ekonomski boljitak sasvim isključen.

Ovde bih voleo da primetite – nije reč o tome da li je već sada bolje, u kom slučaju bi moglo da se raspravlja da li je 18 meseci dovoljno za rezultate, nego o tome da se ni u najmanjoj meri nije pristupilo nekoj drugoj ekonomskoj politici zemlje. Upravo suprotno, potpuno se i u svemu dalje primenjuje isti koncept u punom kontinuitetu od 2001, evo do 2014. godine. Za zaokret na polju koncepta dovoljno je i sto dana, a, kada za 18 meseci nema ničeg novog, onda se sva odgovornost za ekonomski sunovrat zemlje ima tražiti od Vučića.

OBMANA BEZ DIKTATURE
Pa dobro, kada nema ideologiju, državni aparat, potrebnu ekonomsku politku, kada je jednom rečju diktatura nemoguća, zbog čega Vučić ipak radi na zavođenju diktature? Zato što je Vučić jedna strukturno složena obmana. I ako se u bilo kom delu pokaže istina, a to znači da je sve suprotno od onoga što Vučić tvrdi, onda ta iskra istine može da se raplamsa u vatru nakon koje uopšte neće biti Vučića.

Sveobuhvatna obmana vapi za diktaturom. Ali ona proizvodi samo nasilje koje umnožava otpor i slabi tokom vremena svoje pozicije vlasti, zasnovane na obmani. Pošto su praznici i čitaoci imaju više vremena, dozvoliću sebi da nešto produžim tekst i sa nekoliko primera ilustrujem iznete tvrdnje da je sve suprotno od onoga što se tvrdi (prethodni deo može se smatrati i celinom kojoj nije potreban nastavak).

Tvrdi se da se tzv. briselskim sporazumom za Kosovo i Metohiju naročito štiti interes Srbije. Kada pogledamo na koji način se to radi, onda vidimo da se potpuno ukidaju sudovi, tužilaštva i policija na severu KiM. Naravno da je nemoguće štititi interes Srbije ukidanjem državnih organa. Metod kojim se to postiže je, naravno, nasilje kako bi se ljudi uterali u institucije tzv. Republike Kosovo, odnosno pod Tačijevu vlast.

Kada je o ekonomiji reč, onda se tvrdi da će ogromnih investicija biti. Ono što je činjenica jeste da investicija nema. Ali ono što je najvažnije, na direktnim stranim investicijama nije moguće utemeljiti razvoj zemlje. Evo u Kragujevcu je najviše investirano, pa ipak grad Kragujevac nema para za proslavu Nove godine.

U Er Srbija su već pokradeni milioni evra u korist stranog partnera. To se pokriva pričom „o najvećem regionalnom avioprevozniku“, a u regionu i nema avioprevoznika koji nisu bankrotirali. Pravo pitanje glasi: kada i Er Srbija bankrotira, kome pripadaju prava letenja koja je imao JAT? A pre toga, pošto je u 2012. godini JAT iskazao dug od nešto manje od 180 miliona evra, a ugovorom sa Etihadom se Srbija obavezala da preuzme 280 miliona evra duga, kako je nastao taj novi dug od 100 miliona evra za vreme sadašnje vlade?

Primera ima bezbroj, ali je važno primetiti da je u srži Vučićeve vlasti da odlaže bolji život novim i novim obećanjima. Da bi ta obmana zvučala uverljivije, nužno je neprekidno stvarati privid „novog početka“. Pa je to posle manje od godinu dana rekonstrukcija vlade, pa je to manje od četiri meseca od rekonstrukcije priča o novim izborima. Tako se na obično pitanje – „pa kad će više to bolje“– daje besmisleni odgovor: evo samo da uzmemo svu vlast.

KAD SE KRČAG RAZBIJE
Tvrdi se da se upravo za mandata ove vlade naročito vodi računa o srpskoj kulturi. Činjenice, međutim, govore da je otkazana svečana akademija u čast dva veka od rođenja Njegoša zato što vlada nije dala ni dinar za tu najvažniju manifestaciju u 2013.godini. Da li je moguće starati se o srpskoj kulturi, a ne slaviti Njegoša? Naravno da nije. Kada bi se o tome u medijima govorilo na sva zvona, onda bi i oni koji podržavaju Vučića shvatili da nešto ozbiljno nije u redu i da onaj kome je Njegoš nebitan sigurno ne vodi računa o srpskom interesu ni u drugim oblastima.

Evo poslednjih primera kad je reč o kriminalu i korupciji: zaplena 20 kilograma svih droga ukupno u Beogradu proglašava se neviđenim uspehom. Pa pošto je i laiku jasno da je to malo, onda se zaplena izražava u gramima 19.786 (poslednje tri cifre su nebitne). Pa se sve to spaja sa tzv. 24 privatizacije, u kojima je stvar takođe sasvim daleko od gromoglasnih najava od pre godinu dana. Nažalost, u Beogradu u svakom trenutku ima droge u hiljadama kilograma.

Pošto nema dokaza ni krivičnog dela u slučaju Mišković, onda se vrši pritisak na postupajućeg sudiju. Sami donesite zaključak prema onome što pouzdano znamo iz medija: sudija koji vodi postupak tvrdi da je predsednik suda izvršio pritisak na njega kako da sudi (što je zabranjeno) i o tome je pismeno obavestio nadležni državni organ, navodeći da ga je predsednik suda u subotu u večernjim časovima, dan nakon donošenja odluke da se Miškoviću jednokratno dozvoli izlazak iz zemlje, zvao da hitno dođe u Palatu pravde. Drugi sudija – predsednik Višeg suda u Beogradu – tvrdi da pritisaka nije bilo. Jedan ne govori istinu. Šta vi mislite da li je presednik suda zvao u neradni dan uveče, hitno, postupajućeg sudiju u Miškovićevom premetu zato da bi ga pitao da li sutra ide na pijacu ili su navodi o pritisku i pretnjama tačni? Odgovor nije težak.

Još je lakše tvrditi da je pritisaka, i to vrlo ozbiljnih i zabrinjavajućih, bilo zato što poznajem obojicu sudija. Predsednik suda je Vučićev drug sa fakulteta i samo zato je i izabran za predsednika uprkos tome što se profesionalno kao sudija bavio preprodajom automobila, što je, naravno, nedopustivo. Postupajući sudija je nesumnjivo jedan od naših najboljih krivičara. O krivičarima inače imam loše mišljenje, ali on je sasvim sigurno solidan. Stvar je u sledećem: ako se pokaže da je hapšenje Miškovića obmana, da bi se zaboravilo na odricanje od Kosova i Metohije, onda ceo Vučićev rejting pada. I zato je svako nasilje dopušteno, pa i prema sudiji.

Samo na osnovu iznetih crtica jasno je da je potpuna kontrola medija i sveukupnog javnog prostora u Srbiji ugaoni kamen Vučićeve vlasti. A to se postiže daljim nasiljem unutar medija i pretnjama svima koji drugačije misle i o tome otvoreno govore. I time se krug zatvara. Kad se krčag razbije, videće se da u njemu i nije bilo vode.

Branko Pavlović

Izvor: Novi Standard

like-button.net here

wordpress-themes.org here

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime