Zašto se Ana Brnabić zahvalila Skotu?

11
1999
A. Brnabić / Foto: standard.rs

Susret premijerke Ane Brnabić i američkog ambasadora Kajla Skota desio se baš u danu kada je obelodanjeno da je ambasada SAD odbila da izda putnu vizu za Ameriku načelniku Generalštaba Srbije Ljubiši Dikoviću. Nije poznato da li i taj potez predstavlјa „kontinuitet podrške Vašingtona na putu Srbije ka EU“.

Teško je poverovati da je premijerka Srbije Ana Brnabić bila cinična kada se zahvalila juče američkom ambasadoru Kajlu Skotu za — pazite sad — „kontinuiranu podršku SAD u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“.

Ne, na osnovu zvaničnog saopštenja iz kabineta predsednice Vlade Srbije, može se zaklјučiti da je ona zaista prenela iskusnom diplomati iskrene poruke duboke zahvalnosti.

Činjenica je da premijerka zna mnogo više o uticaju velikih sila od običnog naroda, ali prosečnom Srbinu bi od izgovorene zahvalnice, mnogo realnije i uverlјivije zvučala ovakva Brnabićkina rečenica:

„Nismo zadovolјni, Vaša ekselencijo, jer je Vaša zemlјa kontinuirano, od 2000. godine do danas, kočila, opstruirala i usporavala proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.“

Ali za razliku od „hvala“, ova druga rečenica nije izgovorena.

U redu, navikli smo da posle susreta domaćih zvaničnika sa stranim ambasadorima u javnost izlaze štura, protokolarna saopštenja u kojima se ističu pozitivne tačke u odnosima dveju zemalјa.

Uobičajeno je i da se ređaju hvalospevi o sve čvršćem partnerstvu, sveobuhvatnoj bilateralnoj saradnji, kao i najlepše želјe da se ti odnosi „podignu na najviši nivo“…

Nijedna od tih izanđalih diplomatsko-birokratskih floskula ne bi bila sporna. Uši nam je zagrebalo nešto što je u potpunoj suprotnosti sa realnošću. Crno je proglašeno za belo.

Mnogo bi nam trebalo hartije da ispišemo sve uslove koje je od Petog oktobra američka administracija direktno ispostavila Srbiji kako bi se država otvorila ka svetu i nastavila evropski put.

Da Vas podsetimo:  Batut: Dijabetes peti vodeći uzrok umiranja u Srbiji

Brzinskim vremeplovom možemo se prisetiti bar najmarkiranijih zahteva: izručenje svih haških optuženika, izmeštanje kosovskog pitanja iz UN, Briselski pregovori kako bi se Beograd odrekao suvereniteta na Kosovu i Metohiji, okretanje leđa Ruskoj Federaciji, promena odnosa prema Republici Srpskoj.

Sve to je ispostavlјano uz pomeranje pokretne mete — Evropske unije, koja je Vašingtonu mahom predstavlјala sredstvo za ostvarenje geostrateških cilјeva.

Vraćamo se u sadašnjost: sve nove američke ucene Beogradu je upravo uručio američki zvaničnik Brajan Hojt Ji, koji je ponovo obećao ubrzan put ka EU ako sve što traži bude i ispunjeno.

A poznato je i neupućenima, zahteva se da Srbija – „odabere stolicu“, što u prevodu znači da uvede sankcije Rusiji. I naravno, da potpiše obavezujući sporazum sa Prištinom, što u američkoj interpretaciji znači da se odreknemo Kosova i Metohije.

E, sad! Da li svi ti uslovi predstavlјaju, kako je premijerka rekla, „kontinuiranu podršku SAD u procesu pridruživanja Srbije ka EU“?  Ili kontinuirano prisilјavanje Beograda na ispunjavanje zahteva kojima se ostvaruju ne srpski nego američki nacionalni interesi. Sve je stvar ugla posmatranja.

I još nešto.

Susret premijerke Ane Brnabić i američkog ambasadora Kajla Skota desio se baš u danu kada je obelodanjeno da je ambasada SAD odbila da izda putnu vizu za Ameriku načelniku Generalštaba Srbije Ljubiši Dikoviću. U danu kad je praktično ponižen srpski general.

Nije poznato da li i taj potez predstavlјa „kontinuitet podrške Vašingtona na putu Srbije ka EU“. Ne znamo ni da li su se Brnabićka i Skot uopšte i  dotakli te teme.

Nije bilo u saopštenju…

Predrag Vasilјević

standard.rs

11 KOMENTARA

 1. Postovani “ Koreni“: na ovaj jidiotski tekst nemoguce poslati komentar! Pritiskom na: Postavi komentar, napisani tekst jednostavno automatski nestaje…Boze, kako nam se dobro pise!

 2. (… da sada pokusamo, makar vise i neinspirativno…)
  Dakle, Vasiljevicu Nepredraze,
  Osjecaj olaksanja je blagodatan zahvali li se covjek nekome ko mu „oci otvori“- slabost je ne priznati to; a „oci otvoriti“ vredno je ako su vredne stvari u pitanju… Tako: Amerika je ta koja Srpski Narod ometa „na putu ka EU“, milome drustvu koje nas i ceka i ljubi, no- Amerika… Mila Amerika! Mila!, jer me, otkad znam za sebe, drzala zabluda, u bolest prerasla: da jest Amerika ili da jest Zlo, jedno te isto da je; a „u nizu“ sa tim i EU… OTVORI mi oci
  Nedrag Vasiljevic: ova nas ljubi,
  ona- amerika- njenu- EU- ljubav
  ponistava!, te bezmjerna hvala Nedragu, dusu mi osveti i posveti- te se molim i molim da u ovom ratu izmedju A i EU lovorov vijenac ponese A…

  Ti si, Vasiljevicu, materijalizacija moje dugogodisnje c e z nj e da postanem medjunarodnom m j e r n o m jedinicom za t u p a v o s t- stanje narodu tako drago, tepajuce, te, opet!, hvala Ti!
  I molim se da ovo moje zahvaljivanje ne postane teretom
  koji bi te, ma i u sitnici, omeo u Tvome odrastanju do uzrasta …
  A Dikovic, kazes, nedobi poziv!- ne pratim ti ja to, pa neznam… Ako, ako…. (i) Srbin (i) Covjek!, a ja umislio da je i On nuzan Balu Vjestica, a ono, ipak, i Srbin i Covjek- naprosto: moj!
  Rasti, Nedraze, predragim da bi bio…

 3. Vasiljevic Nedraze,
  Oci mi otvarate i hvala Vam: Amerika je glavni „sputavatelj“
  Srpskog Naroda „na putu ka EU“, rekoste i spasiste me; nisam ja to znao, te sam svasta brstio protiv te amerike; saznavsi, zahvaljujuci Vama, u kakvoj zabludi, gresan, bijah, netom se preobratih u amerikanofila: ljubim je u njenoj neumornoj nakani odvracanja zabludjelih Srba od“puta u EU“ – Dobra Amerika! A kolika mi, tek, zahvala tebi, Vasiljevicu umnom,
  sto mi oci otvori: i sa spustenim
  kapcima vidim te kao moju konacno materijalizovanu ceznju
  da sam m j e r n o m j e d i n i c o m za najvedrije ljudsko stanje, koje narod od milja zove
  t u p a v o s t- Boze, umoru nepodatna stanja!

  A Dikovic, kazes, nedobi! Ako, ako…, ipak je, znaci, (i) Srbin (i)
  Covjek…, a ja, gresan, umislio da ga je i jedno i drugo napustilo, te Skupu Vjestica dovoljan…

  E, moj Vasiljevicu, neprimila ti se moja zahvala- uz jos jedan takav „teret“ mozda nikad ne uzrastes!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime