Zašto se krije novac ministarstva?

0
840
Valjevo / Foto: printscreen (kolubarske.rs)

Ministarstvo za populacionu politiku gradu Valjevu opredelilo je za 2020 godinu sredstva u visini od 30, 3 miliona, navodi se u odgovoru ministarstva Vamediji. Grad trenutno krije informacije o sredstvima ministarstva. Ko je lice zaduženo za populacionu politiku u Upravi?  Da li je istina da  kabinet odlazećeg gradonačelnika krije ove informacije?

Dok se Valjevo pita šta je zaista koštalo 5,4 miliona dinara kada je izgradnja skvera za decu u Kolubari II u pitanju, valjevska javnost mogla je da se uveri da kontinuiteta u radu i sinhronog rada zapravo nema. Nakon što je izvodjač radova Edifikator skoro završio igralište uveden je novi izvodjač Procesor koji je igralište zbog uvodjenja rasvete prekopao. Najzanimljivije u svemu svakako je činjenica da je iz tendera za rasvetu izostavljena stavka vraćanja u prvobitno stanje. Rovovi su pak zatrpani, a gradjani su dostavili primedbe. Kako jedan posao nije završen, a drugi izvodjač uveden i uočene nepravilnosti , formirana je Komisija koja je izlaskom na teren konstatovala nedostatke koji moraju biti ispravljeni. Na kraju ministarstvo očekuje da valjevska deca dobiju igralište kakvo zaslužuju. A odgovor na pitanje ko je odgovoran za ovakav nemar i javašluk svakako je u Gradskoj upravi Valjeva.

U komunikaciji sa pomenutim ministarstvom Vamediji je rečeno da je rok za završetak radova i početak upotrebe igrališta odavno istekao te i da su u medjuvremenu bivala i obećanja da će sve vrlo brzo biti gotovo. Ali, nije.

Programom za 2019. godinu ministarstvo je za Valjevo izdvojilo 12 650 000 dinara, a na osnovu projekata:

-podsticanje zapošljavanja majki iz prigradskih i seoskih sredina, korisnice koje su nakon dostavljanja biznis planova dobile podsticajna sredstva za samozapošljavanje prolaze obuku o okretanju biznisa.

Koliko Valjevci znaju o ovoj meri?

Da Vas podsetimo:  Političari, društvene mreže i – može li se doneti zakon za botove

-formiranje kreativnih radionica i dežurniih igraonica za decu nezaposlenih roditelja

Na sajtu grada nema odziva na upit „igraonica“

-otvraranje škole roditeljstva , izrada brošure za roditelje dece ranog uzrasta

Informaciju da postoji škola roditeljstva svojevremeno je objavio Dom zdravlja, a u javnosti se pojavila i informacija da je realizaciju projakta dobilo i Udruženje povezano sa kabinetom gradonačelnika Gvozdenovića

-uredjenje parka skvera

Nije završeno.

-nabavka inkubatora za Centar VTO

Inkubator uručila direktno ministarka Slavica Djukić Dejanović.

U odgovoru na pitanja dostavljena po Zahtevu za informaciju od javnog značaja Vamediji, ministarstvo izmedju ostalog navodi: „Putem javnog poziva za bespovratna sredstva u 2020 godini ministarstvo za demografiju i populacionu politiku opredelilo je Valjevu 30,3 miliona dinara. Sredstva treba da budu  uložena u :

-nabavku ultrazvučnog aparata OB

-edukacije: zdravi stilovi života, medjugeneracijska saradnja, uloga roditeljstva, nega trudnica i porrodilja

-finansijsku podršku poljoprivredi kroz bespovratna sredstva za poljoprivredna gazdinstva

-rekosntrukcija lokalnih mesnih zajednica : izgradnju igrališta u ruralnim delovima grada(Kula Nenadovića, naselje Milorada Pavlovića, naselje Sretena Dudića, Novo naselje)

Ukupna vrednost projekata za 2019 i 2020. godinu iznosi 43 miliona dinara od čega su sredstva Kabineta MDPP 32 578 464 dinara.“

Sredstva nisu mala , ali Grad Valjevo na žalost korisnike slabo ili nikako ne informiše o tome. Najbolje su izgleda, sudeći po dosadašnjem stanju stvari, informisani pojedinci koji su zainteresovani da se jave na tender i poziv koji grad raspiše za realizaciju projekata. Jedan od uslova ministarstva, kako je saopšteno Vamediji, da bi se uopšte opredelila sredstva jeste da lokalne samouprave imaju lice koje je zaduženo za sprovodjenje mera populacione politike. Da li je nekom poznato ko je to lice? Ministarstvo ne zna odgovor na ovo pitanje . Ko zna?

Da Vas podsetimo:  SLUČAJNOST ILI NAMERA- ER SRBIJA OPET VARA PUTNIKE?

Zašto grad Valjevo nije objavio da je ministarstvo odobrilo sredstva za ovu godinu? Iz kog razloga u Upravi niko ne zna da su sredstva opredeljena izuzev kabineta odlazećeg gradonačelnika?

Izvor: VA media

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime