Zašto se na spomeniku u Potočarima nalaze imena 79 živih Bošnjaka?

1
761
Foto: Z. Šaponjić

Na spomen pločama u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice, u kojem su sahranjene bošnjačke žrtve događaja iz jula 1995. godine, uklesano je 79 imena Bošnjaka koji su nakon 2003. godine bili živi, a dio njih je živ i dan danas, navedeno je u dokumentaciji agencija koje su istraživale ovaj događaj, a koja se nalazi u posjedu „banjaluka.net“.

Iz dokumentacije je vidljivo je da se na spomen pločama u pomenutom Memorijalnom centru nalaze imena najmanje 79 lica bošnjačke nacionalnosti, a koja su nakon 2003. godine imala prijavljeno mjesto prebivališta na području BiH, odnosno osam godina nakon događaja u Srebrenici iz jula 1995. godine. Iz ove dokumentacije je vidljivo i da su neka od tih lica u periodu nakon 2003. godine čak i podnosila zahtjeve i dobijala neke od identifikacionih dokumenata na svoje ime, iako im se imena istovremeno nalaze na spisku bošnjačkih žrtava iz Srebrenice jula 1995. godine.

Pored toga, na spomen pločama u Potočarima na koje su uklesavani podaci o ubijenim i nestalim Bošnjacima iz Srebrenice 1995. godine, sa spiska federalne komisije su neka imena i lični podaci ponavljani po dva puta i za sada su evidentirana četiri takva slučaja.

U Memorijalnom centru Potočari nisu odgovorili na pitanje vezano za ovaj slučaj, dok Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica za banjaluka.net kaže da su se događaji u Srebrenici jula 1995. godine pokušali i dan danas se pokušavaju predstaviti i domaćoj i međunarodnoj javnosti kao nešto što ne odgovara činjenicama i onome što se zaista desilo na tom prostoru.

„U međuvremenu se pojavljuju i lica, koja su živa, postoje podaci da su se kasnije pojavljivali, podnosili zahtjev za lična dokumenta. Ono što smo mi još tokom svojih istraživanja uvidjeli, jeste da ima značajan broj lica koja se nikada nisu vodila u prijeratnoj bazi građanskih stanja, što je kao današnji CIPS. To je preko 800 lica za koje smo mi utvrdili da nisu nikada imali ni jedan lični dokument što je zaista nevjerovatno da je neko egzistirao na određenom području duži vremenski period i da danas se ta lica vode kao stradala u Potočarima. Mi smo došli do značajnih podataka i informacija vezano za te događaje, ali ono što jeste da znamo da su formirane Međunarodne komisije za istraživanje događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992-1995 godine, jer te događaje moramo posmatrati kroz čitav period rata, a ne samo jul 1995. i da se ona prema onome što su definisale kao nadležno bave i istraživanjem događaj u junu 1995.”, rekao je Kojić

Da Vas podsetimo:  Komšije vojno inferiorne: Dok se region naoružava, oni tapkaju u mestu

On je istakao da se uskoro očekuje i odgovor od međunarodnih nezavisnih stručnjaka i da te odgovore svi treba da prihvatimo kao utvrđene i relevantne činjenice.

Lica koja su od 2003. godine identifikovana kao živa su: Alić (Mehan) Selman; Srebrenica; Arifović (Zulfer) Mevzudin, Hadžići; Begić (Mujo) Mevludin, Srebrenik; Čelebić (Mehmed) Redžo; Čivić (Osmo) Nazif, Tuzla; Čomić (Šaban) Meho, Ilijaš; Čomić (Suljo) Mirzet, Lukavac; Dagić (Ahmet) Halil, Bratunac; Delić (Šaban) Ahmo, Ilijaš; Delić (Nezir) Ćamil, Vogošća; Delić (Selim) Hazim, Lukavac; Delić (Sado) Omer, Tuzla; Dervišević (Bekir) Senudin, Lukavac; Đozić ( Sejid) Hamed, Ilijaš; Džanić (Šaban) Safet, Tuzla; Hajdarević (Husein) Šaban, Ilijaš; Halilović (Ibro) Osman, Vogošća; Harbaš ( Hasan) Samir, Živinice; Hasanović (Alija) Amir, Srebrenik; Hasanović (Edhem) Besim, Bratunac; Hasanović (Hajdin) Esmir, Podlugovi-Ilijaš; Hasanović (Huso) Hajrudin, Srebrenik; Hasanović (Huso) Husejin, Živinice; Hasanović (Smajo) Meho, Srebrenik; Hasanović (Alija) Muharem, Turija-Lukavac; Hasanović (Esed) Nefail, Podlugovi-Ilijaš; Hasić (Zaim) Nazif, Vogošća; Hasić (Husejin) Nijaz, Tuzla; Hodžić (Rašid), Ramiz, Huračići-Lukavac; Husejinović (Fehim) Bekir, Bratunac; Husejinović (Ismet) Idriz, Bratunac; Ibrahimović (Hakija) Nesiba, Vogošća; Jahić (Asim) Rasim, Bratunac; Kabilović (Bego) Sakib, Tuzla; Kadrić (Omer) Ibro, Tuzla; Kamenica (Šaban) Mevludin, Srebrenik; Karamujić (Mustafa) Muzafir, Ilidža; Karić (Hakija) Hajrudin, Živinice; Klančević (Edhem) Senad, Vogošća; Klempić (Mustafa) Hasib-Hakija, Gradačac; Malatić (Smail) Hasan, Gračanica; Mehić (Osman) Junuz, Srebrenik; Mehmedović (Mustafa) Muhamed, Doboj-Istok; Mehmedović (Osman) Muhamed, Podlugovi-Ilijaš; Mehmedović (Karo) Ramo, Hadžići; Mehmedović (Šaban) Suljo, Srebrenica; Mekanić (Mehmed) Ibrahim, Kladanj; Mujić (Mustafa) Abid, Ilijaš; Mujić (Mustafa) Mujo ; Mujić-Varešević (Redžo) Šefika, Banovići; Muminović (Mustafa) Adem, Srebrenik; Muratović (Omer) Jusuf, Srebrenica; Mustafić (Ibrahim) Senad, Živinice; Mustafić (Mehmedalija) Šaban, S.Han-Tuzla, Nukić (Bajro) Elmir, Zvornik; Omerović (Alija) Mehmed, Hadžići; Omerović (Mehmed) Mehidin, Lukavac; Omerović (Mehmed) Meho, Lukavac; Omerović (Zajim) Mirsad, Bratunac; Omerović (Šemso) Šefik; Osmanović (Ibrahim) Azem, Zavidovići; Osmanović (Šaban) Osman, Novo Sarajevo; Porobić ( Omer) Enver, Ilijaš; Rahmić (Rifet) Izet, Lukavac; Riđić (Munib) Vahidin, Bratunac; Salihović (Haso) Hasan, Gradačac; Salihović (Ibrahim) Kemal, Tuzla; Salihović (Hasan) Zulfer, Ilijaš; Salkić (Šaban) Meho, Ilijaš; Salkić-Bumbulović (Hakija) Sedina, Srebrenica; Sejdić ( Bećir) Zijad, Stup-Ilidža; Sinanović (Salko) Nurija, Lukavac; Smajlović (Osman) Jusuf, Srebrenica; Sulejmanović (Zahir) Fikreta, Gračanica; Šaćirović (Vahid) Mahmut, Ilidža; Šečić (Rašid) Akif, Gračanica; Špijodić (Jakuf) Mustafa, Ilijaš; Velić ( Mustafa) Alija, Srebrenik i Zahirović (Ramo) Šaban, Putne isprave licu izdate u DKP BiH u Vašingtonu- SAD.

Da Vas podsetimo:  Nikoliću iz EU čestitali pobedu pre kraja izbora, Đukanoviću `čestitaju` poraz pre izbora

Na fotografijma dokumenata koje objavljujemo mogu se vidjeti podaci o licima koja su bila živa do 2003. godine ili su živa i danas.

banjaluka.net
Izvor: iskra.co

1 KOMENTAR

  1. Odnos dijela medunarodne zajednice prema dogadjajima u Srebrenici primjeran je pokazatelj sveukupnih odnosa dijela te i takve medjunarodne zajednice prema svim SRBIMA na prostorima ex Jugoslavije !!! Svima nam je dobro poznato, da ni Bošnjaci, kao ni Šiptari sa KiMa, ništa ne čine bez poticaja ili bez odobrenja svojih mentora !! Prešutno, ti isti, uvjek su podrzavali i podrzavaju drzavu Hrvatsku u proterivanju, sada u maltretiranju preostalih Srba , a odobravanje neadekvatnim reagiranjem, sada se primjenjuje i u sukobu Mila Djukanovića sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom
    i njezinim pristašama i vjernicima u Crnoj Gori!! Smatram da se riješenje svih problema za sav Srpski Narod nalazi u matici- SRBIJI !!! Jaka Drzava Srbija jedino je i najbolje rešenje za sve nas, gdje god se nalazili !!!…………… I upravo tu je obijašnjenje ponašanja „istih“ prema Srbiji i Srpskom Narodu! Od poslije petooktobarsko prevrata Srbiju vode VELEIZDAJNICI- POSLUŠNICI koji su uništili sve što se u Srbiji moglo uništiti, zbog opstanka na vlasti i ličnog koristoljublja. Slaba Srbija nije u stanju da brani samu sebe, a kamo li …………………… gurnuli su R1244 pod tepih, šta god im radili
    “ europa nema alternativu“ , iako im je jasno rečeno da za sad ,neće biti prijema u zajednicu, oni se polomiše da „otvore nova poglavlja. Prvo se moramo riješiti veleizdajnika ( što neće biti nimalo jednostavno) a onda se moze misliti na sve ostalo!!! Srebrenički dogadaji nam oslikavaju veoma precizno drzave i njihovu politiktu, koji ne zele da uvaze nikakav argument ili dokaz, bez obzira na evidentnost, i samo nas uče da odnos prema njima, moramo radikalno i pod hitno mijenjati … više puta je u toku ovolikih godina dokazano, da su pod poginule vode i ljudi koji i danas zive na tim prostorima. Veliki dio upisanih pod poginule, zive u inostranstvu i evidentirani su kao takvi, a mnogi se vode kao sahranjeni na dva ili čak tri mjesta !!! Obzirom da su ovo činjenice koje se najlakše provjeravaju…….zlonamjernost je više nego evidentna !! Treba apsolutno odustati od nekog „dokazivanja istine „takvima ,ali sebe radi , treba nastaviti na “ rasvetljavanju “ dogadjaja i isto, osim pred domaćom javnošću objavljivati i prikazivati u drzavama koje su nama sklone i svim onim koje to interesuje i koje zele da čuju i našu verziju dogadjaja!! Mnogim zemljama to moze biti od velike koristi, ali i nama !!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime