Zašto se u Srbiji emituje antisrpski film

3
2256
Foto: skrinšot Youtube / Zero Media

AUTORI HRVATI I NATO

Da li je neko dobio zadatak da, buđenjem starih stereotipa, pripremi psihološki teren za neku novu rundu balkanskog nasilja, koju nam ove godine predviđa i američki Savet za spoljne odnose?

Posle gotovo dvadeset godina snishodljivosti Beograda prema zapadnom delu međunarodne javnosti, u kojim se Srbija ,,suočavala sa svojom mračnom prošlošću“, odrekla svih oficira, vojnika i političara koje je Haški tribunal tražio, podvrgla sve svoje interese evrointegracijama, posvetila se ,,normalizaciji odnosa“ sa svojim delom teritorije, a svoju kompletnu politiku posvetila ,,očuvanju mira i stabilnosti“, mnogi bi pomislili da smo makar zaslužili to da uloga glavnih negativaca u filmovima i TV programima više ne bude rezervisana za Srbe. Mnogi bi pomislili da je u svetlu brutalnosti koje je nedavno počinila npr. Islamska država imidž ,,zlih Srba“ dosad prevaziđen. I u tome bi, avaj, mnogi pogrešili.

KAD AMERIKANCI SLUŠAJU TOMPSONA

Najnoviji demanti ovih zaključaka dolazi u formi filma franko-nemačke produkcije pod nazivom ,,Renegades”, kome je režiju radio Amerikanac Stiven Kvejl, a scenario Francuz Luk Beson. Stilski i sadržajno potpuno amerikanizovan, ovaj akcioni film predstavlja imaginarnu priču o odredu američkih specijalaca iz čuvenih ,,mornaričkih Foka“ koji traži izgubljeno nacističko blago po ratnoj Bosni ’95. Ipak, osnovna tema potrage za blagom pada u senku upečatljivije sporedne radnje u kojoj je zločinački karakter Srba dominantan.

Jedna od prvih scena filma (spoiler alert) osmišljena je tako da prikaže navodnu nenadmašnost i sofistikovanost američkih specijalaca. Tako dotični odred odlazi na specijalni zadatak kidnapovanja srpskog generala Milića, naravno optuženog za ratne zločine, i to iz njegovog štaba, negde u Sarajevu. Jedan deo odreda je prerušen u novinare koji, pod paravanom izrade intervjua sa generalom, prolaze njegovo kompletno obezbeđenje, dok drugi deo vrši neprimetni (ili kako to Amerikanci vole da kažu ,,steltni“) amfibijski desant sa Miljacke (čija obala u filmu izgleda kao Normandija na Dan D) na kompleks u kojem se nalazi general Milić.

Da Vas podsetimo:  Vladica je narodni lekar koji leči ceo grad, njegov broj svi znaju i svi ga pitaju za pomoć

Kako gledalac ne bi imao nikakvih nedoumica oko toga koliko je Milić zao, on ,,novinare“ pozdravlja rečenicom: ,,Možda ću dati da vas sve žive oderu kad se sve ovo završi“. Nakon simultane akcije u kojoj ,,novinari“ oružjem skrivenim u kamerama ubijaju Milićevo obezbeđenje, a desantni tim raznosi pod prostorije kako bi se svi zajedno evakuisali sa onesvešćenim generalom, sledi spektakularna scena bekstva u zaplenjenom jugoslovenskom tenku M-84 kroz srpske linije oko Sarajeva.

Besonovi Srbi su naravno nesposobni da nakon četiri godine rata zaustave jedan jedini tenk i gine ih ko zna koliko u razmeni vatre sa američkim specijalcima. Nakon hiljadite varijacije na temu scene ,,nadređeni američki oficir čita bukvicu nestašnim američkim vojnicima jer su ispali previše mačo“, u ovom slučaju zato što su Milića kidnapovali malo bučnije nego što je trebalo, ceo odred odlazi da se opusti u lokalnoj kafani Korzo u kojoj, zezanja bez, trešti Tompsonova pesma ,,Bojna Čavoglave“! Marinci se smeju i ispijaju pivo, dok se u pozadini razgovetno čuje stih ,,Stići će vas naša ruka i u Srbiji“.

Nakon ovoga, nepotrebno je detaljno opisivati ostatak filma koji obiluje besmislenim akcionim scenama u kojim Srbi, naravno, promašuju svaku metu, američki izviđački helikopter mitraljezima obara srpski MiG-21 koji ga tri puta promašuje raketama vazduh-vazduh, i slično. Uzgred, interesantno je da svi ,,srpski“ vojnici u filmu govore sa jakim hrvatskim akcentom.

Na kraju filma, ,,Foke“ uspevaju da nađu nacističko blago vredno preko 300 miliona dolara i, odlukom nadređenog oficira, isto najvećim delom doniraju konobarici iz ,,Korza“ koja ima svoju NVO za obnovu i razvoj BiH. Svaki od specijalaca dobija po tri-četiri hiljade dolara kompenzacije za trud oko blaga, ali su oni svi srećni jer znaju da su učinili nešto dobro, humano i američki nesebično, rizikujući svoje živote za prosperitet Bosne i Hercegovine.

Da Vas podsetimo:  Bušne gume i prekinute žice

ZAŠTO BAŠ SADA?

Uostalom, kad je, negde na sredini filma, dotična konobarica ispričala jednom od marinaca kako su sva sela u njenom kraju zbrisana, on je krajnje empatično odgovorio: ,,Gospođice, zato je NATO ovde“. Suptilna promocija NATO-a i Hrvatske koja se provlači kroz ceo film nije slučajna – specijalni partneri filma su NATO odsek za odnose s javnošću i Filmski podsticajni program Republike Hrvatske, što se može videti i u odjavnoj špici, doduše napisano veoma sitnim slovima.

Sve navedene gluposti koje krase radnju filma naravno ne bi bile vredne pisanja teksta, da nije jedne poražavajuće činjenice. Ovaj NATO/hrvatski propagandni film, koji promoviše ubijanje srpskih vojnika, Srbe predstavlja kao zločince i reklamira ustaške pesme, trenutno se daje u bioskopima po našoj zemlji. To, makar za sada, nije zasmetalo Ministarstvu kulture, ni srpskoj javnosti koja je, valjda, prezauzeta urnišućom kritikom ,,Nemanjića“, dok se po Beogradu puštaju filmovi u kojim se slavi NATO koji je isti taj Beograd bombardovao pre nekoliko godina.

Bes koji ovo izaziva može se meriti jedino sa užasom realnosti odsustva kulturne higijene, pa i osnovnog samopoštovanja u Srbiji. Oni optimističniji bi pomislili da se radi o pukom nemaru srpske filijale austrijskog ,,Sinepleksa“ koja prosto kopira bioskopske repertoare iz inostranstva po komercijalnoj formuli ,,puštamo u Srbiji ono što je popularno u svetu“. Međutim, premijera filma ,,Renegades”, u Srbiji nazvanog ,,Jezero tajni“, u Evropi je održana još početkom septembra prošle godine, pa je takav zaključak očigledno pogrešan. Naprotiv, neko je morao da pogleda ovaj film još tada i odluči da ga emituje u Srbiji tek kada ga vidi ostatak sveta.

Neko će reći da pridajem nepotreban značaj smeću koje je s pravom ocenjeno nulom na Rotten Tomatoes. Možda je to tačno, ali moralo bi da nas zabrine to što se iz nekog čudnog razloga tema ,,Srba zločinaca“ povampirila u filmskim krugovima sa Zapada. Prisetimo se početka februara i skandaloznog ,,dokumentaraca“ Morgana Frimena za Nacionalnu geografiju u kojem gledaocima servira objašnjenje rata u BiH kao genocidnoj invaziji Srbije na Bosnu, potpuno zanemarujući viševekovno prisustvo Srba u ovoj zemlji.

Da Vas podsetimo:  Kako je i zbog čega „Druga Srbija“ rehabilitovala nacizam?

Imajući u vidu da se u svetu filma, posebno na nivou na kojem su Frimen i Beson, umetnost često prepliće sa politikom i nimalo umetničkim interesima zakulisnih lobi grupa i institucija (primera radi, američka vojska i bezbednosne agencije su uticale na scenarije, režiju i produkciju najmanje 1.800 filmova i TV serija u SAD, uključujući čak i zabavna ostvarenja Marvela), postavlja se neprijatno pitanje – zašto je nekome potrebno da baš sada, ovakvim filmovima, podseti svetsku javnost da su Srbi negativci?

Da li je neki novi „Ruder & Finn“ dobio zadatak da, buđenjem starih stereotipa, pripremi psihološki teren za neku novu rundu balkanskog nasilja, koju nam ove godine predviđa i američki Savet za spoljne odnose?

Vojislav Gavrilović

standard.rs

3 KOMENTARA

  1. Неко у том Синеплексу је одлучио да још једном понизи Србе, и још им наплати за то понижавање. А српско министартство културе не предузима ништа јер тамо ради полуписмени и неспособни кадар СНС-а.

    • Ako Vučić želi biti predsednik Hrvatske i Hrvata niko mu to ne brani ali neka ne gazi po Srbima. Dok Srbi u Hrvatskoj i privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini u XXI veku nemaju struje vode i puteva. Nemaju ćirilićne nazive mesta nemaju srpske škole ne smeju nigde glasno reći da su Srbi. Dok se vrši pritisak i svakodnevno nekoliko Srba postaju katolici i Hrvati ovaj ljigavac se hvali da će dati Hrvatima i više no šta traže u Srbiji??? Tako priča o vraćanju Hrvatima doma kulture u Sremskoj Mitrovici??? Dok u isto vreme Hrvati u srpskim selima izvan Krajine društvene domove i škole koje je gradila srpska manjina u Hrvatskoj prepisuju na općinsko vlasništvo isto tako i srpska groblja koja su pripadala crkvama postaju svojina općina u kojim su većina Hrvati. A domovi u malim srpskim selima koja pripadaju većim hrvatskim općinama kao i škole se ruše jer eto nisu perspektivne a materijal odvozi iz srpskih sela . Predstavnik Hrvata iz Srbije besramno laže kako je skoro 20.000 Hrvata proterano većinomiz Srema, Bačke i Baranje??? A Vučić ćuti i ne pita a šta je sa 250.000 proeteranih Srba i oko 100.000 proteranih Jugoslovena ( prikrivenih Srba) deca oficira i milicajaca iz Hrvatske i i privremeno okupirane Republike Srpske Krajine. Nisu Hrvati proterani nego su menjali puno gore kuće u Srbiji za puno bolje proteranih Srba iz Hrvatske.Dok u Hrvatskoj vlast vrišti da neda Srbima srpske škole jer se tobože tako getoiziraju u isto to vreme traže hrvatske škole u Srbiji. Kad su Srbi promenili naziv Hrtkovcima skočila je cela eu i Hrvatska ali zato u hrvatskoj je dozvoljeno i promenjena imena mestima: Srpske Moravice, Srpska Kapela, Majkvovc, Jovanovac i stotine drugih. Promenjeno je i ime Baniji u Banovina samo da se ponize Srbi i nikome ništa. Pitate se zašto, zato što Hrvatsku vode nacionalisti a Srbiju sluge i nameštenici eu. Razlika je i u tome da su Hrvati želeli i uz pomoć eu, vatikana i amera stvorili čistu etničku državu a nad Srbima izvršili treći genocid po redu i nikome ništa. Prvi genocid i pokolj Srba bio je u I pa drugi u II svetskom ratu i treći u domovinskom kako ga zovu. Proglasili su jednonacionalnu državu s manjinama koje imaju prava samo na hartiji. U isto vreme mi Srbi nismo stvorili nacionalnu državu nego državu svih njenih građana de se neko nebi uvredili? Zato Hrvati imaju hrvatsku vojsku, hrvatske autoceste, hrvatske šume itd a mi opet da koga ne uvredimo vojsku Srbije, koridore Srbije, šume Srbije ali ništa Srpsko??? Kolinda jasno kaže Hrvati neće biti manjina u Bosni jer to ne žele a slinavac ne kaže ni Srbi u Hrvatskoj to nisu želeli. Hrvatski televizijski programi celo vreme vrište o odšteti od Srbije o srboćetnicima pokoljima o njihovim žrtvama??? A ko će spomenuti srpske žrtve i oštetu za I i II svetski rat za pljačku i paljene srpskih kuća i hramova u zadnjem ratu ne ma ko a i stalno se ta istina o zločinima nad Srbima krije u samoj Srbiji to radi peta kolona koja uništava Srbiju iznutra.Hrvati kupuju njive i preduzeća u Srbiji, mašu hrvatskim barjacima, imaju latinicu itd. sve je to Srbima zabranjeno u Hrvatskoj do kada više ljigavi Vučiću???? Širite ovu istinu po svim portalima fejsbuku, twiteru itd.
      P.S. I još besramno poziva hrvatske građevinske firme na poslove u Srbiju jer kako kaže Srbi su nesposobni a srpska preduzeća preslabašna….očito im želi pomoći tako da ih do kraja uništi izdajnik.

  2. Nemojte vi nas Srbe svrstavati u isti koš sa titovim oficirima.Komunisti nisu Srbi,već internacionalisti,tako da titovi oficiri imaju veze sa nama Srbima samo tako što su okupirali Srbiju i silom prilika živimo na istom prostoru.To što ameri snimaju filmove a kao Srbi loši momci,to nije čudno,jer ti loši su udbini kriminalci,koji po svetu prave sranja.Uostalom,zar to nije potvrdio i onaj udbaš spasić,nazivajući arkana i ostale njine ubice,njihovim patriotama.Zar je malo pisano o udbaškim ubistvima Srba emigranata po svetu,a ko ih je to ubijao,naravno udbini kriminalci,koje udbaši nazivaju patriotama.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime