Zašto Srbi vole da letuju u „gradu Sunca“?

0
79

Nalazi se na idealnom mestu za najveći mogući broj sunčanih dana u Evropi, a letovati u ovom gradu znači da ćete najverovatnije izbeći kišu. Možda baš zato turisti, čak i van sezone, posećuje Herceg Novi tokom svojih odmora. 

Sve počinje i završava se na Škveru, gradske luke i žile kucavice grada. Tu su restorani, kafići i bazen vaterpolo kluba „Jadran“, spomenik osnivaču grada kralju Tvrtku I Kotromaniću. Tu se spaja i šetalište Pet Danica sa stepeništem koje vodi ka Starom Gradu.

Foto: Dimitrije Gašić, Nova ekonomija

Šetalište Pet Danica dugo je oko pet kilometara, vodi od Herceg Novog do Igala, a preko mesta Topla koje se nalazi tačno između.

Nekada pruga, a danas mesto gde se kupuju suveniri, uživa u restoranima i klubovima sa pogledom na more, uglavnom uveče. Preko dana se na tom istom šetalištu traži plaža za kupanje.

Foto: Dimitrije Gašić, Nova ekonomija

Ovog leta, ako ne želite na besplatne plaže, treba da izdvojite za komplet (dve ležaljke i suncobran) od 7 do 12 evra, a espreso će vas koštati evro do evro i po. Cena kompeltnog ručka se kreće od 6 do 20 evra, ako se odlučite za nešto skuplji riblji restoran.

Valja obići i okolinu, a izleti brodovima će vas koštati od pet evra, koliko staje karta do Žanjica ili Rosa, do 35 evra koliko je povratna karta do Dubrovnika. Inače, Novi je veoma blizu najpopularnijeg hrvatskog letovališta, zato u Crnu Gori obavezno ponesite pasoš.

Do Perasta istim turama stižete brzo, a ovaj simpatični ostrvski gradić pružiće vam uživanje i fotografije za društvene mreže kakve nema niko.

Kao i Gospa od Škrpjela, malo ostrvo koje su, prema legend, sagradili lokalni moreplovci bacajući kamen svaki put kada se vraćaju sa mora. Kasnije su sagradili i crkvu. Kad smo već kod fotografija za mreže, posetite i Porto Novi koji je vrlo „instagramičan“.

Da Vas podsetimo:  Ovo se u školama ne uči
Foto: Dimitrije Gašić, Nova ekonomija

MAMULA, NEKADA ZATVOR, DANAS JE PRIVATNO OSTRVO NA KOJE TURISTIČKI BRODOVI NE PRISTAJU, ALI JE TU PLAVA ŠPILJA ILI PLAVA LAGUNA, AKUSTIČNA PEĆINA USRED MORA


Istražujte plaže u okolini, tako ćete naići na poluostrvo preko puta Herceg Novog. Luštica je pravo mesto za uživanje, slušanje mora i tišine, ali ima i konoba sa dobrom hranom. Na njemu je i primorsko selo ROSE, najstarija luka u Boki.

Nezaobilazno, čak i ako niste smešteni u Novom, treba obići Stari Grad. Dosta kulturnih spomenika i lokaliteta možete upoznati – upadljiva Sat ili Sahat kula, stepenište Tvrtka I Kotromanića, Trg Nikole Đurkovića na kome obavezno treba popiti kafu.

Uzdahe mami i Trg Hercega Stefana Vukčića (Belavista) i  crkve svetog Arhanđela Mihaila, svetog Leopolda i Jeronima.

Foto: Dimitrije Gašić, Nova ekonomija

Nikako ne zaobilaziti Kanli-kulu, nekada zatvor i tamnicu, danas kulturnu atrakciju sa amfiteatrom. Proći ćete pored mnogo restorana, kafića, suvenirnica, sve to poznatim novskim skalinama kako se nazivaju stepeništa kojih, zaista, ima mnogo.

Možda zbog spoja kulture, zabave, šopinga i lepog čistog mora, mnoštva lokacija za obilaženje, Herceg Novi predstavlja jednu od omiljenih destinacija za turiste iz Srbije. Bar tako kaže statistika lokalnih ugostitelja. A ako vam kojim slučajem dosadi more i poželite da budete na visini, ne propustite planinarenje Orjenom sa čijih visina je pogled neverovatan.

Piše: Dimitrije Gašić
Izvor: Nova ekonomija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime