Zašto „Srbolek“ prodaje licence?

0
1461

Srbolek-2-527Teško da je za, po mnogima, spornu prodaju licencnih prava „Srboleka“, najstarije srpske farmaceutske kompanije, koja je godinu dana u likvidaciji, mogao biti po kupca određen povoljniji datum – 30.april; sva medijska pažnja je usmerena prema predstojećim majskim praznicima. Dok vlast masu upućuje izanđalim „proslavama“, svedenim na folklorno roštiljanje po izletištima širom Srbije, u pozadini, podalje od javnosti, obavljaju se nelagodne stvari, poput prodaje licencnih prava “Srboleka” na devetnaest( 19) lekova. Međutim, privatizacija ove firme, nakon koje počinje dubioza, i pravnicima iz Brisela je krajnje sumnjiva, pa je na listi 24 za koje Evropska unija zahteva preispitivanje. Prodaja licenci, među kojima i za “nitroglicerin” je isisavanje srži preduzeća, nakon čega je gotovo nemoguće obnoviti delatnost. Logično je da se drastična mera ne primeni pre preispitivanja privatizacije, za koju se osnovano pretpostavlja da će iznedriti niz novih okolnosti u vezi sa ”Srbolekom”.

Podsetimo, do privatizacije 2006. godine, beogradski proizvođač i distributer lekova decenijama je bio manja, ali uspešna firme, sa prosečnim godišnjim prihodom od 16 i profitom od 3,2 miliona evra, zapošljavajući i preko 280 radnika. Kupac je bio niški preduzetnik Jovica Stefanović Nini, poznat po brzoj kupovini, potom još bržem urušavanju većeg broja dobrih firmi, uključujući i „Jugoremediju“. Sve je završeno brojnim sudskim poništavanjem privatizacija, ali je „niški majstor“( već duže vreme pod istragom) tvornice toliko osakatio da su sve ostale ranjive za duže vreme.

Odlazak „Srboleka“ u stečaj umno zdrav čovek teško može razumeti. Imovina kompanije je procenjena na 14,5, potraživanja (potvrđena sudskom presudom) su 9,2, dugovanja 4,7 miliona evra. Šta više, blokada računa i potonji stečaj je započet aktiviranjem državnim duga od 2,1 miliona evra. Kada se zna da se potražuje od jedne trgovačke firme J. S. Ninija, koji je inače obožavao da trgovačkim aranžmanima dobit iz jednog preliva u drugo sopstveno preduzeće, postaje jasno zašto EU zahteva preispitivanje. Naravno, jasno je i zašto se prodaja firme u stečaju po segmentima radi tako brzo; valja pre provere praktično uništiti preduzeće i tako obesmisliti preispitivanje. U tom cilju je u prodaja zgrade kompanije zakazana za 20. maj.

Da Vas podsetimo:  Mlekar Predrag: “Zatvaramo farmu i sinove šaljemo što dalje”

Da stvar bude još spornija, kupac licencnih prava, za smešnih 10.000 evra, je firma “Union- Medik”, odnedavno i zakupac “Jugoremedije”, takođe firme u stečaju i takođe sa EU spiska 24 za preispitivanje privatizacije. Vlasnik “Union- Medika” je lokalni novosadski pekar Milan Selaković, u privrednim krugovima nepoznat dok nije počeo da se baškara po farmaceutskim kompanijama. Za sada, u poslovnom smislu, ide putem J.S. Ninija.

Suština je da se provera privatizacije obavi tako da se rezultati provere mogu efektivno ugraditi u program revitalizacije preduzeća. Slaba je vajda da provera ukaže na nezakonitosti, ako je preduzeće prethodno segmentarnim prodajama razbucano. Stoga bi likividacione aktivnosti trebalo stornirati, dosadašnje poništiti, do okončanja provere. U suprotnom, moguće je da preispitivanje ukaže na propuste, država, tj.budžetski obveznici, plate nadoknade oštećenim malim akcionarima I radnicima, a da kupci poput “Union- Medika” ostanu vlasnici. To bi tek bila prevara, drskija i od krajnje surovih u srpskoj traniziciji.

Živan Lazić

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime