Zastrašivanje Srba u Prebilovcima

2
1249

Srpsko nacionalno društvo „Prebilovci“ upozorilo je da nepoznate osobe davastiraju prostor oko pravoslavnog Hrama Vaskrsenja u Prebilovcima i uništavaju prirodnu okolinu ovog sela u Federaciji BiH, s namjerom da zastraše i ugroze srpske povratnike.

Prebilovci
Hram Vaskrsenja u Prebilovcima

Nepoznata osoba juče je bagerom gusjeničarem počela da prokopava put na uzvišenju iznad Hrama Vaskrsenja u kome su pohranjene kosti nedužnih ubijenih Srba nad kojima su ustaše u Drugom svjetskom ratu izvršile pogrom.

Bagerom je prekopan i pašnjački prostor na oko kilometar udaljenost od sela Prebilovci i to bez najave i bilo kakvog obavještavanja Mjesne zajednice i mještana sela.

„Pošto se ovakvi nasrtaju dešavaju u kontinuitetu, opravdano se bojimo da je riječ o sračunatoj prijetnji za bezbjednost Prebilovaca, prijetnji Hramu Vaskrsenja koji je mnogima u okolini trn u oku, i prijetnja bezbjedosti srpskih povratnika“, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora Udruženja Milenko Jahura.

Kako se ističe, Srbi „više ne mogu da imaju miran san jer im se pod samo selo, u šumu, ubacuju nepoznate osobe čije namjere ne mogu biti miroljubive“.

Ovo udruženje, čije je sjedište u Beogradu, zahtijeva od opštine Čapljina, koja je u sastavu Hercegovačko-neretvanskog kantona, da naredi da se obustave započeti radovi i da se zemljište vrati u prethodno stanje.

„Zahtijevamo i od Republike Srpske i srpskih predstavnika u organima BiH, kao i od Srpske pravoslavne crkve da se angažuju kako bi se Prebilovci, njihov hram i stanovništvo zaštitili od evidentnog ponovljenog ugrožavanja i prijetnji“, ističe se u saopštenju.

Načelnik opštine Čapljina Smiljan Vidić danas se nije javljao na telefon.

Prebilovci su selo koje je najviše stradalo u Drugom svjetskom ratu u Evropi.

Od ukupno hiljadu stanovnika Prebilovaca, 6. avgusta 1941. godine ubijeno ih je 850, od kojih je 600 žena i djece. Ustaše su ubijene ili žive Srbe bacali u krašku jamu.

Da Vas podsetimo:  Zločin bez kazne: Branki su hrvatski vojnici 1993. ubili supruga i dvoje dece - i sama je teško ranjena

iskra.co / RTRS

2 KOMENTARA

  1. Ta mutantska zgadija pokatolicenih Srba oko Neretve – cast izuzecima – je sa pravoslavnom verom izgubila i dusu. U stvaranju „nove hrvatske istorije“ oni bi najradije izbrisali da su Srbi ikad postojali u tim predelima, da bi tako izbrisali i svoje verolomstvo, i svoja zlocinacka nedela. Iza svega je, naravno, katolicka crkva, u sprezi sa hrvatskim „politickim faktorom“, koji to lako prodaju narodu kao „odbranu“ nacionalnog interesa. Da li ce se ista promeniti dok oni imaju moc? Naravno da ne.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime