Supermen: Zaustavite Jutjuba (i Fejsbuka)!

0
3027

vucic-supermenLegendarna komunistička doskočica „Zaustavite Rojtersa“ oživela je u subotu 1. februara u svoj svojoj celini i celosti – samo što ovog puta nije trebalo sprečiti britansku agenciju nego vaskoliki Internet i socijalne mreže na njemu. Kad je SNS „botovima“ (čovek je, ali na Internetu deluje/misli/piše kao da je mašina) javljeno da „blokiraju Internet“ postalo je jasno da je i za tu armiju, brojnu ali ipak priučenu, to preveliki zadatak: umesto da blokiraju sve – usmerili su se samo na brisanje klipova koji ismevaju Vođu.

Kako je sve počelo: Prvo je pao sneg (dobro, pre toga je došla prava zima). Onda se na sneg nadovezala i košava, udari i do 120 km/h. Tradicionalno ravna i na košavu osetljiva Vojvodina, dozvoljava sebi da upadne u smetove, pa kod Stajićeva izvestan narod prenoći četvrtak na petak u ledenoj prirodi. Narod k’o narod, hladno mu celu noć u smrznutim automobilima i ostalim kamionima, kuka i na vlast – ne mareći što je izborna kampanja krenula. Petak jutro donosi raščišćavanje, „oslobađaju“ tako i jednog mog saborca i programera.

stajicevo-mapa
Mapa gde su bili zavejani putnici kod Stajićevog

Hamlet je iz Mrduše Donje a Supermen je iz Feketića: Subota, opet košava i opet smetovi. RTS prikazuje snimak „Evakuacija putnika iz Feketića“ (ukratko: kamera snima helikopter, pa zavejanu kolonu, vetar briše, vidimo visokog i gologlavog spasioca koji pokazuje nešto dvojici vojnika, kamera prati vojnike, jedan vojnik se vraća sa detetom u naručju, vojnik se oklizne sa sve detetom, priskače mu visoki spasilac u kome za koji tren prepoznajemo Spasioca Vučića, Gospodar Vučić preuzima dete, i on posrće kroz sneg, ali ga ubrzo srećno iznosi iz smetova i, posle malo trčanja po čistini, predaje ga nekom drugom, taj neko drugi ga nosi do helikoptera, zatamnjenje). I dovde je sve već (skoro) viđeno u zemlji Srbiji: kampanja je krenula, a spasioci su uvek na ceni.

Da Vas podsetimo:  Skretničari istine

super_alek

Ko to tamo podmeće klipove u točkove gologlavih spasilaca: Ono što sledi ostaće zabeleženo kao najveći srpsko-srpski rat na Internetu – vrlo brzo posle emitovanja ovog snimka i stavljanja na Jutjub kanal kreću brojne parodije, a i neubičajeno velika produkcija foto-montaža „Vučića spasitelja“. I ovo je očekivano – pisao sam već da ako slobode nema u medijima onda će se informacije deliti nezvaničnim/podzemnim kanalima. Društvene mreže su prepunjene satiričnim (ali ne i uvredljivim) video i foto prilozima na Vučićevo spasavanje dečaka, ali novost jeste da se „titlovani“ zapis RTS-ovog snimka SISTEMATSKI briše sa svih sajtova koji imaju mogućnost da na njima ostavite svoj video! To izaziva kontraefekat i masa korisnika deli video zapis po najrazličitijim sajtovima, ekipa ide redom i briše a klip RTS dobija sledeći „kopirajt“ i „ovlašćenog distributera“ KVZ Digital.

cenz

Video se onda jedino održao na sajtu Rutube („ruski Jutjub“), dok ga u trenutku pisanja ovog teksta nije na Fejsbuku „šerovao“ i sam Aleksandar Vučić, uz sledeći tekst:

Ako ništa drugo, valjda će neko da javi Tamo Gde Treba da ne brišu video i sa Prvog Fejsbuk Profila Srbije!

fejs-vucic

Sa zvaničnog Fejsbuk profila Aleksandra Vučića

Koliko su im (ne)inteligentni glasači: Demanti sa najvišeg mesta pokazao je da je vrag odneo šalu, a da đavo može lako da odnese i izbornu pobedu (videti slučajeve prevremeno raspisanih predsedničkih izbora Miloševića 2000. i Tadića 2012. godine). Drugim rečima, može se lako desiti da SNS i Vučić, jureći da – sa 45 odsto podrške, ako je verovati anketama – stignu do magičnih 50 odsto glasova, uvrede inteligenciju rođenih birača, pa da im se u mozgu, umesto lampice „Mišković u zatvoru“, upali ona „baš neću u inat“. Mada, možda SNS „gađa“ deo biračkog tela koje nema Fejsbuk niti vremena za razmišljanje.

Da Vas podsetimo:  ŠOKANTNO

Aleksandar Lazić

stanjestvari

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime