Protest Zavetnika

0
1252

Delegacija „Zavetnika“ predala je jutros na pisarnici Vlade Srbije otvoreno pismo Vučiću, a prethodno su predstavnici ove organizacije pokušali da priđu zgradi Vlade i održe najavljeni protestni skup, ali su ih u tome bez ikakvog opravdanja onemogućile jake policijske snage.

zavet1

Član Srpskog sabora „Zavetnici“ Milica Đurđević rekla je novinarima da je Ramin dolazak u Beograd jedan od najvećih diplomatskih incidenata u istoriji, čime je još jednom unižen srpski narod i poslata poruka kakve pretenzije Albanija ima prema Srbiji.

„Albanski premijer dolazi u Beograd da još jednom ponovi svoje pretnje da bi Srbiji bilo bolje da što pre i zvanično prizna nezavisnost Kosova“, kaže Đurđevićeva.

Ona je navela da je Rama i pre dolaska u Srbiju iskazao nečuvenu drskost nakon incidenta na fudbalskoj utakmici na stadionu „Partizana“ kada je, umesto da smiri tenzije, podržao nacionalizam huligana.

zavet2

Zavetnici su u pismu premijeru Srbije posebno ukazali na potrebu da se Srbija kao država založi za prava Srba u Albaniji, koji su, kako kaže, najobespravljenija nacionalna manjina u Evropi, ako ne i u svetu.

(Za Korene priredila: Danijela Đokić)

Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije

Gospodo ministri, predsedniče Vlade Srbije,

Povodom vaše odluke da primite u zvaničnu posetu Edija Ramu, premijera albanske države, koja je nastala na vekovnim srpskim teritorijama pre nešto više od jednog veka, bez ikakvog istorijskog prava i utemeljenja, kao tvorevina zapadnih moćnika, koji su tada, kao i sada, na srpskoj zemlji stvarali nove države i nacije, obraćamo vam se u ime velike većine srpskog naroda, koji je zabrinut vašom neodgovornom, antiustavnom i antidržavnom politikom.

Podsećamo Vas da davanjem legitimiteta državnom vrhu Albanije, koji direktno radi na daljem podstrekivanju separatizma u Srbiji i sprovođenju agresivne politike čiji je cilj stvaranje Velike Albanije, direktno učestvujete u daljem rasparčavanju naše države i ostvarivanju njihovih teritorijalnih pretenzija.

Da Vas podsetimo:  Prst u oko Briselu: Kakvu poruku šalje Si posetom Vučiću i Orbanu

Albanski premijer u Beograd dolazi da još jednom ponovi svoje pretnje da bi Srbiji bilo bolje da što pre i zvanično prizna nezavisnost Kosova.

Umesto da pred međunarodnom zajednicom insistirate na rasvetljavanju svirepih zločina koji su počinjeni nad srpskim narodom sa Kosova i Metohije u logorima u Albaniji, kao i nad albanskim življem, koje je bilo lojalno državi Srbiji, vi ukazujete gostoprimstvo premijeru zemlje, sa čije su teritorije vršeni teroristički upadi na Kosovo i Metohiju u kojima je stradao veliki broj srpskih vojnika, pripadnika policije i civilnog stanovništva.

Nasilna politika asimilacije, proterivanja i zastrašivanja srpskog naroda koji živi u većinskom albanskom okruženju se nastavlja, a njen glavni protagonista je zvanični gost srpskog državnog rukovodstva.

Zahtevamo da zatražite obustavu diskriminacije srpske manjine u Albaniji, kojoj se decenijama krše sva ljudska i manjinska prava. Srbi u Albaniji su najugroženija nacionalna manjina u Evropi. Oni nemaju prava na veroispovest, na školovanje na svom jeziku, na pismo, na ime i prezime! Nemaju prava da se izjašnjavaju kao Srbi, niti održavaju bilo kakve veze sa matičnom državom.

Diskriminacija se takođe ogleda i u predstavljanju u političkom životu zemlje. Srba nema ni i izvršnoj vlasti, ni u parlamentu, a učešće na lokalnom nivou uslovljeno je preobražajem i sakrivanjem nacionalnog identiteta.

Pored toga što ste, kao i vaši prethodnici, prepustili srpski živalj u Albaniji nasilnoj asimilaciji i progonu, vi ste okrenuli leđa i Srbima na Kosovu i Metohiji, severno i južno od Ibra, kojima je nakon pretnji albanskih zvaničnika život i opstanak na vekovnim ognjištima ugroženiji više nego ikada.

Odlukom da primite albanskog premijera, koji je mimo svih diplomatskih protokolarnih pravila zatražio održavanje mitinga u Preševu na kome će se obratiti svojim sunarodnicima i podržati ih u njihovim secesionističkim težnjama, vi ste po ko zna koji put unizili dostojanstvo svih građana Srbije i ugrozili državni suverenitet i teritorijalni integritet.

Da Vas podsetimo:  Raste dug bankama: Najviše se zadužuju građani i to za keš kredite

Uvereni smo da u političkoj istoriji Srbije, čak ni za vreme totalne vojne okupacije, nije postojalo državno rukovodstvo koje je servilnije ispunjavalo ultimatume na štetu srpskih nacionalnih interesa.

Srpski sabor Zavetnici

Beograd, 10. novembar 2014. godine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime