ZAVIRITE U „ZABRANJENI GRAD“ U Titovu vilu u Splitu niko nije smeo da uđe, a u njoj su boravili Čerčil, Gadafi i Indira Gandi

1
696

Kada je vođa jugoslovenskih partizana, Josip Broz Tito došao na vlast i postao predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, polako je, tokom godina počeo da akumulira značajnu kolekciju imovine širom Jugoslavije, kako za obavljanje službene dužnosti, tako i za opuštanje i razonodu. Značajan deo u toj kolekciji predstavljale su raskošne vile u kojima je povremeno boravio.

Foto: RTL.hr Screenshot

Područje koje Splićani nazivaju „zabranjena zemlja“ ili „zabranjeni grad“, Vila Dalmacija za građane je bila prava nepoznanica, dostupna tek onima koji plate i to samo prizemlje. Osim Tita i njegove supruge, u ovoj rezidenciji s privatnom plažom, u glavnoj sobi do današnjeg dana još niko nije prespavao, piše RTL.hr.

– Tito je zadnji put boravio u ovoj vili 1979. godine, za otvaranje MIS-a i stadiona, zajedno sa svojom suprugom Jovankom. Ovde je proveo možda i najduži period boravka u vili, bio je 15 punih dana. Manje-više u sobi je sve autentično, uključujući naravno i ovaj krevet – kaže vođa kompleksa „Vila Dalmacija“ Marin Urlić.

Tu je još i stari televizor u boji kao podsetnik vremena, a u nastavku i radna soba s pečatima. U predsedničkom salonu vodio je sastanke, ali draži mu je bio onaj s kaminom.

– Ovaj deo je Tito najviše koristio prilikom svog odmora u Splitu onako kako ga i najčešće znamo, sa cigarom, viskijem ili konjakom – kaže Urlić.

U kupatilu su, za to doba, neviđeni svetleći svod i slavine za morsku i običnu vodu. Uvek je voleo da se pokazuje u najboljem svetlu.

Vila služi za gradske protokole

– Kad je Tito primao nekog bitnog često su se molili imućniji građani i bogatije porodice da pozajme deo inventara, u nameštaju, u servisu ili nečemu šta je tada bilo potrebno, baš za potrebe takvog primanja – ističe Urlić.

Da Vas podsetimo:  Nepoštovanje života i smrti

Vila trenutno služi uglavnom za gradske protokole. Od izdavanja dvorišta i prizemlja godišnje se u gradsku kasu slije oko dva miliona kuna jer je vila popularna lokacija za venčanja i svečane prijeme. Igra se i peva upravo na terasi na kojoj su svojevremeno uz Tita sedeli i Vinston Čerčil, Indira Gandi, Moamer Gadafi i brojni drugi svetski političari.

Bivša Titova rezidencija i kompleks oko nje građanima su još uvek nedostupni.

Nužna je obnova

Bez obzira na spoljašnji sjaj, iza zidova se kriju trule cevi pa je obnova nužna, piše RTL.hr.

– Odlučili smo ove godine da izađemo s projektom preuređenja vodovoda, kanalizacije, hidrantske mreže – kaže vođa Odseka za tehničke poslove, održavanje i rukovanje imovinom Mario Negotić.

Procenjena vrednost radova je oko milion i sedamsto hiljada kuna, a trebali bi da budu gotovi najkasnije do kraja godine.

Izvor: Hronograf

1 KOMENTAR

  1. Autor (ili autori) su se malo zeznuli. Njihov verovatni „zemljak“ Josip Broz -Tito, ako je zaista bio Hrvat, a ne Švaba, Čekez, Rus, možda čak i Marsovac itd. nije započeo svoju diktatorsku vladavinu Socijalističkom federativnom republikom Jugoslavijom nego FEDERATIVNOM NARODNOM REPUBLIKOM JUGOSLAVIJOM. Tek kasnije je „federacija“ zamenjena „socijalizmom“ a pošto je vladao samo ON, i „narod“ je izbačen iz imena!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime