„Izdavali smo rešenja da se zaustave radovi na Arap džamiji“

0
1108

Arap džamija u Novom Pazaru koja je deo kulturno istorijske celine na listu UNESC-ove kulturne baštine je ozbiljno urušena radovima koja se na njoj izvode bez potrebnih dozvola.

Svi nadležni tvrde da su učinili sve kako do ove situacije ne bi došlo, ali pre dva dana mehanizacijom su srušeni i zidovi džamije, tako da je ostao samo minaret i deo zida oko njega.

U republičkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture za Insajder kažu da su izdavali rešenja o zabrani daljih radnji, ali da ta ustanova nema ovlašećanja koima bi utvdila ko je izvođač radova pa samim tim ni mogućnost da podnese prijave.

Republički zavod za zaštitu spomenika doneo je dva rešenja kojima se zabranjuju dallji radovi na Arap džamiji, jedan u maju kada su saznali da je uklonjen deo krovne konstrukcije, a drugo prekjuče kada su dobili informaciju da se mehanizacijom ruše zidovi. Ova rešenja stupala su na snagu odmah. Na pitanje Insajdera šta je učinjeno da se rešenja i sprovedu, odnosno da se izvođač radova zaustavi iz Zavoda kažu da su im olašćenja u ovakvim situacijama ograničena.

„Zavod nema mogućnost izvršenja svojih rešenja, već se obraća nadležnom ministarstvu koje u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji sprovodi dalji postupak vezan za izgradnju ili povraćaj u pređašnje stanje i preduzima odgovarajuće mere propisane tim zakonom. Stručna lica Zavoda nemaju ovlašćenja službenog lica, kao što ih ima građevinski inspektor, pa je utvrđivanje činjenice ko je izvođač na terenu otežano ili nemoguće“, nadode u Zavodu.

Zavod je istovremeno, tvde nadležni, u skladu sa zakonom o kulturnim dobrima rešenja o obustavi radova dostavio Republičkoj građevinskoj inspekciji za Raški okrug, gradu Novom Pazaru i gradonačelniku, Ministarstvu kulture i informisanja i Islamskoj zajednici u Srbiji iz Novog Pazara.

Da Vas podsetimo:  Slučajnost ili "organizovani napor": Šta je iza uredničkih komentara zapadnih medija o Vučiću

„Obaveza vlasnika, odnosno korisnika je da postupi prema rešenju nadležnog zavoda u ovom slučaju republičkog i zaustavi radove, zatim da pribavi sve potrebne uslove i dozvole ili da objekat vrati u prvobitno stanje. Zavod nema ovlašćenja da sam preduzima radove na objektu mimo vlasnika ili korisnika objekta“, kažu u Zavodu.

Prema informacijama do kojih je došao Insajder, 13. septembra Islamskoj zajednici je rešenjem zabranjeno da nastavi sa uklanjanjem objekta, jer je u međuvremenu utvrđeno da se objekat uklanja bez dozvola. Republički građevinski inspektor je u dva navrata pokušao da izvrši kontrolu kako bi konstatovo da li se izvode radovi na Arap džamiji, ali u tome nije uspeo, jer je objekat bio zaključan.

Prema navodima iz uprave grada Novog Pazara, o radovima koji se izvode na džamiji obavestili su sve nadležne pa i policiju.

Arab džamija pominje se prvi put u spisima još početkom šestanestog veka. Ovaj objekat spaljen je u sedamnaestom veku, ali je obnovljen. Džamija se nalazi na samom ulazu u Staru čaršiju u centru Novog Pazara i zajedno sa tvrđavom i Altum Alem džamijom predstavlja kulturno dobro od izuzetnog istorijskog značaja. „Novopazarska tvrđava sa starom čaršijom“ nalazi se u okviru kulturno istorijske celine „Stari Ras sa Sopoćanima“, koja je kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za republiku Srbiju i upisano je na Listu Svetske kulturne i prirodne baštine UNESCO-a 1979. godine.

Spomenik kulture može ostati ukoliko nije potpuno uništen

Golim okom je vidljivo da je Arap džamija gotovo potpuno uništena, ali da i dalje stoji minaret koji je zbog svog ukrašavanja posebno zanimljiv. Da li će ova džamija ostati deo kulturno istorijskog nasleđa od izuztenog značaja zavisi od spepena uništenja. Ukoliko je samo urušen i može rekonstruisati na osnovu dostupne dokumentacije onda može ostati spomenik kulture. Ukoliko je uništen bez ostataka onda gradnja istog ali novog objekta ne znači da će on ostati spomenik kulture.

Da Vas podsetimo:  Posle hapšenja Novice Antića - Da li se pakuje srpski Drajfus

„Uništen objekat, bez ikakvih ostataka i na njegovom mestu izgradnja istog takvog novog objekta na osnovu navedene dokumentacije nužno ne uspostavlja isti status objekta kao i pre uništenja“, kažu nadležni.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika na pitanja Insajdera navode i da su još 2013. godine na zahtev Islamske zajednice u Srbiji utvrdili uslove za izradu Projekta sanacije krova i međuspratne konstrukcije Arap džamije u Novom Pazaru, ali da tehnička dokumentacija izrađena prema ovim uslovima nije nikada dostavljena Zavodu na saglasnost.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime