Završi i pali

2
3505
Foto: kolumnista

„Završi Megatrend i – pali“ je  sada već stari slogan „Megatrend“ (Džon Nezbit) Univerziteta. Beše ovo slogan oko kog se diglo mnogo prašine. A ljudi lepo objasnili: pozivaju buduće studente (pošto su njihove diplome priznate „od Amerike do Japana, od Skandinavije do Južne Afrike“) da završe i – zapale. Iz zemlje.

Ne znam kakva je situacija sa priznavanjem diploma „Singidunuma“ ili Union „Nikola Tesla“ Univerziteta u inostranstvu, ali znam da su diplome svih pomenutih kod nas, visoko priznate i tražene. Bar kada je u pitanju zapošljavanje. Još uvek nisam upoznala nekoga ko je diplomirao na ovim fakultetima, a da je nezaposlen ili da je ikada bio na birou, za razliku od hiljade i hiljade diplomiranih na državnim fakultetima koji godinama čekaju na zaposlenje.

PRANJE DIPLOMA

Dajem sebi za pravo da ukažem da državni fakulteti, pored toga što ne mogu da osposobe i omoguće svojim diplomcima da se zaposle, čak i pomažu da se „operu“ diplome sa privatnih fakulteta.

Sve je zastupljeniji trend da oni koji diplomiraju na privatnim fakultetima, završe master i doktorske studije na državnim, da bi nakon toga u svojim biografijama pisali da su završili te fakultete, dok privatne sa kojih su došli i ne pominju.

Ne želim da potcenjujem bilo koga, ali ne može se zanemariti činjenica da postoji razlika između privatnih i državnih fakulteta. Daleko od toga da su državni savršeni, ali da su teži za studiranje, naročito osnovnih studija (mislim prvenstveno na Beogradski Univerzitet), jesu. Dokaz za to su mnogi studenti koji godinama nisu mogli da daju par ispita na državnim fakultetima, a potom su otišli na neki od privatnih i završili ih u rekordnom roku sa najvišim prosekom.

Da Vas podsetimo:  Od koga deca da nauče kako se uzrasta u čoveka?!

Klasičan primer za to je i dr Nebojša Stefanović, aktuelni ministar unutrašnjih poslova Srbije. Setimo se njegove biografije – godinama je studirao Pravni fakultet i ne znamo koliko je tačno ispita dao na njemu, ali znamo da je u rekordnom roku završio osnovne, magistrske i doktorske studije na „Megatrendu“. A da ne pominjem i verodostojnost „stečenih“ diploma na raznoraznim ostalim Fakultetima u zemlji Srbiji, poput onih u Nišu, Novom Pazaru, Kosovskoj Mitrovici, Ćupriji, Čačku,  koji po kvalitetu i brzini studiranja nisu daleko od privatnih.

MENADŽER ZA 10.000

Još jedan značajan podatak za sve one koji čak ne žele da se namuče ni da uđu u prostorije privatnog fakulteta – postoji mogućnost i kupovine diploma, a da pri tom ne znate ni šta ste ni gde završili (to će vam najbolje „potvrditi“ naši poslanici). Na primer, pojedini izvori tvrde kako je javna tajna da diplomirani menadžer na univerzitetu Union „Nikola Tesla“ sa prosekom osam postajete ukoliko iskeširate 10.000 evra. Ako želite veći prosek ili neko drugo zvanje, moraćete da izdvojite veću sumu novca i nađete što bolju vezu koja bi vam završila ovaj posao.

Pogledajte samo stručnu (ne)obrazovanost i kvalifikacije naših ministara, sekretara, pomoćnika, poslanika i ostalih zaposlenih u institucijama vlasti. Zašto bi neko drugi bio bolji i školovaniji od njih?

Mislili smo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najobrazovaniji s obzirom na to da je proglašen (od strane dekana Miće) za najboljeg studenta u istoriji Pravnog fakulteta sa prosekom 9,33. Ali, pretekla ga je voditeljka „Parova“ Jovana Jeremić koja je pomenuti fakultet završila sa prosekom 9, 66 i postala stručnjak za analizu spoljne politike Srbije. Ovih dana je aktuelna vest i da se ćerka pokojnog Đinđića odmah nakon završenog „Singidunuma“ zaposlila u Vladi Srbije, a trenutno je koordinatorka za rodnu ravnopravnost i ljudska prava u Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva. Svaka čast, napredno dete, poput Krkobabićevog sina, postavši potpresednik Privredne komore Beograda po završetku „Megatrenda“. Tu su i brojne „ekspertne“ starlete koje su u velikom broju zaposele naša ministarstva, uglavnom sa diplomama „Megatrenda“, „Uniona“ i „Singidunuma“!

Da Vas podsetimo:  Knedle moramo da izvadimo

Dragi budući studenti, moj savet bi vam bio da „Završite i zapalite“ ili van zemlje ili na neki od ponuđenih privatnih Univerziteta jer verujem da će ih vremenom biti sve više i više! Ali, počnite na vreme da štedite novac, učlanite se u neku od vladajućih partija i krenite da „napredujete“ od malih nogu i „daleko ćete dogurati“…

Magdalena Ivanović

kolumnista.com

2 KOMENTARA

  1. Ja znam da u Nemackoj su priznati samo Srpski drzavni fakulteti i to Beograd i Novi Sad ovi drugi nisu a ni u Francuskoj. Francuska na primer ima samo drzavne ispite i izdaju se samo drzavne diplome koje jedino vaze. A ko je gde studirao nema veze samo da je prosao drzavne ispite. Zato Mega, Giga, Singi, diplome nisu cenjene pa moraju da diplomiraju u drzavnom fakultetu. Dokaz stoji u tekstu.

  2. Sada su ministarstva i obavestajne i bezbednosne sluzbe osnovale svoje obrazovne ustanove,Akademija za nacionalnu bezbednost, BIA,CUKOS-VOA zatim Akademija za drzavnu upravu , Diplomatska akademija MSP ali ima i Frizerskih akademija i t d. Obrazovni sitem Srbije nam i ne treba posto svako skoluje svoje za sebe i kako hoce i time rezervise trajno radna mesta ali i mesta za nastavnicki kadar. Sve ove nabrojane kvazi ,,akademije,, nisu nista nego obicni kursevi za internu kvalifikaciju koji traju par meseci a nemaju prava ni da se nazivaju akademijama po zakonu o visokio skolstvu.Uostalom to je takozvano ,,dualno obrazovanje,, kojim se zaobilazi regularan nacin sticanja znanja.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime