ZAVRŠIO FAKULTET I VRATIO SE NA SELO: Sa trojicom braće ima najveće stado ovaca u Srbiji! (FOTO)

1
110

Godina puna izazova i teška, ali za one koji su hteli dobro da “zapnu” i rade, rezultati nisu izostali. U okviru konferencije Poljoprivrednik nove generacije koja se po drugi put održava u Novom Sadu dodeljena su priznanja za deset mladih poljoprivrednika iz čitave Srbije koji se agrarnom proizvodnjom bave na najsavremeniji način i uz primenu moderne tehnologije. Među njima su i vredna braća Кurtagić sa Peštera koji su odlučili da ostanu na visoravni koja je neretko surova i gaje najveće stado ovaca na Balkanu.

“Studirao sam Političke nauke i završio ih, a onda se vratio na selo da čuvam i gajim ovce. Lepo je u gradu, ali ova sloboda na Pešteru i kad si sam svoj gazda nema cenu. Trojica braće i ja ostali smo na porodičnom imanju, ovde formirali porodice i bavimo se stočarstvom, drago nam je što je taj trud prepoznat. Stado je ogromno i nikad nismo uspeli da prebrojimo koliko ovaca tačno imamo, kad otopli i ovce krenu da se jagnje broj grla prelazi i dve hiljade”, kaže za RINU Šefket Кurtagić.

Ogromno stado teško je držati na jednom mestu, pa su ovce braće Кurtagić raspoređene u nekoliko totova. U toku zime na Pešteru nije nimalo naivno, pa je potrebno dobar deo hrane da obezbede na vreme. Imaju tu sreću što seno ne kupuju.

“Imamo i sve potrebne mašine, a radnu snagu ne plaćamo jer smo mnogočlana porodica, ono što jedino kupujemo su žitarice”, dodaje Šefket.

Vredni stočari nisu se pokajali u nameri da naprave veliku farmu i svoju čeljad na taj način prehrane. Njihovo stado prvobitno je brojalo oko 150 ovaca, a širilo se iz godine i godinu i dostiglo ovu neverovatnu brojku.

“Sagradili smo veliki tor gde može stati trećina grla, i radimo na tome da još proširimo. Voda nam je bila veliki problem, ali uspeli smo da je dovedemo do našeg domaćinstava. Gradimo senjak u kom ćemo hranu držati preko zime i tako olakšati posao. Prilazni put do kuće nam je veoma loš, i to nam je sledeći cilj. Nastojaćemo da izgradimo novi i bolji, a nadamo se da će i lokalna samouprava imati sluha za naše potrebe”, rekao je Saladin.

Da Vas podsetimo:  Saopštenje

Njihovi verni prijatelji i čuvari stada na nepreglednim ravnicama su i pastirski psi kangali. Da njih nema, ne bi mogli da sačuvaju svoje ovce na surovom Pešteru.

“Bez njih smo kao bez očiju, treba sačuvati stado od predatora i divljih zveri koji ovde svakodnevno šetaju. Imamo odrasle kangale koji su se nekoliko puta hvatali u koštac, sa vukovima i sa medvedima. Uvek su izašli kao pobednici. Кod nas vam je ovde jedan kangal, na jednog vuka”, sa osmehom priča Saladin.

Proizvodi koji se dobijaju od ovih sjeničkih ovaca nemaju granicu. Porodaja ide “kao alva”, a najviše se traže čist sir, mleko i kajmak. To su najjači aduti ovih stočara koji vredno rade na tromeđi tri države. Za ove proizvode zadužene su njihove supruge, koje takođe ne beže od teških poslova na imanju.

“U bačve staje oko 55 kilograma čistog punomasnog ovčjeg sira. Način pripreme je malo specifičan jer se prvo usiri, pa to planinke onda cede i seku na kriške i ovakav kvalitet je unapred prodat i nemamo problem sa plasmanom. Godišnje sa naše farme na prodajna mesta ode oko tri tone ovčijeg sira. Tako da ima računa ovim se baviti, ne žalimo se”, zaključio je najmlađi brat Ekrem.

Izvor: RINA

Foto: RINA

1 KOMENTAR

  1. Kakav zvučan naslov……. Tako nešto su sasvim normalne stvari u razvijenom zapadnom svijetu, završiti fakultet i vratiti se kući, baviti se porodičnim biznisom. Ipak nešto NE štima !! Mladi Kurtagić je ZAVRŠRIO fakultet, u normalnom vremenskom roku, polagao ispite javno ( ne Nedeljom i drzavnim praznicima ) , druzio se sa kolegama . I dok on uzgaja OVCE , nas, gradjane SRBIJE, kao OVCE ,u propast vode i predvode “ intelektualni čobani u najgorem smislu riječi “ sa kupljenim diplomama i doktoratima !!! Zato baš i nisam srećan što se vrijedni i obrazovani Kurtagić vratio kući . Prvo , da mi prave, polupismene “ čobane “ maknemo iz drzavne sluzbe i pozicija iz kojih upravljaju svima nama, i
    stvorimo im uvjete da upravljaju svojim, ličnim imetkom, uz iskrene zelje za uspjehom. Tada nam neće ni najmanje smetati njihove lazne diplome i doktorati, jer i takve diplome i titule su opet izum sa zapada. Bogataš ( primitivac ) kupi titulu….ing. prof. dr. …….KOJA MU SLUZI SAMO I ISKLJUČIVO da na ulaznim vratima i na poštanskom sandučić moze da ju napiše ispred imena i prezimena. Ni na kraj pameti im ne dolazi ideja da na osnovu tako stečene „titule“ obavljaju neki posao……!!! Mi smo to i usavršili….Kada se podoban ( poslušan i glup ) postavi na odredjenu poziciju…….onda mu su kupi, za tu poziciju odgovarajuća stručna sprema, a da nitko ne posumlja , i doktorat pride ………..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime