Zbog izveštavanja medija Jagodina pretrpela „duševnu bol“

0
1106
Foto: insajder.net

Grad Jagodina podneo je tužbu protiv Gorana Jevremovića, vlasnika lokalnog portala Centralmedija.rs i mesečnika Moravske vesti zbog teksta u kojem je predstavljen izveštaj Državne revizorske institucije o trošenju budžetskih sredstava Jagodine u 2016. godini. Grad je ocenio da je prenošenjem informacija državnog revizora o načinu na koji se koristi novac u ovom gradu ovaj lokalni portal „urušio ugled gradu“. Koliko ova tužba za naknadu štete od milion dinara predstavlja direktni pritisak na medije na lokalu govori i činjenica da su informacije iz istog izveštaja objavljene nedavno u emisiji „Insajder na lokalu: Jagodinska idila“, ali da nas niko nije tužio.

O pritiscima na lokalu i pokretanju tužbe grada Jagodine zbog teksta “Jagodinska vlast rekorder po nezakonitom trošenju budžeta – revizori: potrošeno 972 miliona dinara”, a koji je objavljen na portalu Centralmedija.rs, Goran Jevremović je javnost upoznao kroz otvoreno pismo.

Iako se tekst na njegovom portalu oslanjao na podatke koje je objavila nezavisna državna institucija, grad Jagodina odlučio je da podnese tužbeni zahtev protiv Jevremovića, tvrdeći da je ovim tekstom „urušen ugled gradu“. Kako se dodaje, tužbeni zahtev za naknadu štete iznosi milion dinara.

U otvorenom pismu, vlasnik i urednik ovog portala i mesečnika je poručio da je reč ne samo o nastavku, već i zaoštravanju torture nad jedinim nezavisnim medijem u tom gradu i ovom delu Srbije.

“Građani Jagodine treba da znaju da se novcem od njihovog poreza finansiraju tužbe protiv nezavisnih medija”, napisao je Jevremović.

Kako se dodaje, pritisci na Moravske vesti i portal Gorana Jevremovića počeli su odmah po pokretanju tog lista, u novembru 2017.

Jevremović je tada obavestio novinarska udruženja da je 30. novembra imao “veoma neprijatan razgovor” sa predsednikom Skupštine grada Draganom Markovićem, nakon što je objavljen tekst o nenamenskom trošenju gradskog budžeta.

Da Vas podsetimo:  Borko Josifovski čak dve godine čeka odluku Ustavnog suda

“On me je u razgovoru direktno optužio da šaljem ‘momke u opštinu da dele novine Moravske vesti i uznemiravaju zaposlene’ kao i da sam ga ucenjivao ’pre izvesnog vremena’ govoreći mu navodno ‘koliko, koliko’”, naveo je Jevremović.

Glavni urednik Moravskih vesti je izjavio da se posle tog razgovora oseća nebezbedno i da ne zna da li će moći da nastavi da piše o toj temi nakon što ga je zvao tako moćan čovek.

Zanimljivo je da je Grad Jagodina podneo tužbu pozivajući se na to da su pretrpeli duševnu bol, iako sudska praksa u Srbiji stoji pri stavu da se ovakav vid nadoknade odnosi samo na fizička lica, jer pravna lica ne mogu da trpe duševnu bol.

Podsetimo, nedavno je na televiziji N1, kao i na portalu Insajder.net, emitovana emisija „Insajder na lokalu: Jagodinska idila“ u kojoj su objavljeni upravo delovi izveštaja Državnog revizora o načinu korišćenja novca u lokalnoj samoupravi.

Na pitanja novinara redakcije Insajder odgovarali su zamenica načelnika gradske uprave za budžet Gordana Jovanović kao i vrhovni državni revizor sektora za reviziju budžeta lokalnih vlasti Duško Pejović.

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime