Zbog korupcije više od 500 mera za prisluškivanje u Nišu i Novom Sadu…

0
1429

U Vojvodini, Mačvi i južnoj Srbiji je za poslednjih 16 meseci odobreno preko 500 mera za prisluškivanje, tajno praćenje i snimanje zbog sumnje u korupciju, saznaje Pištaljka. Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije viših sudova u Novom Sadu i Nišu ove mere odobrila su najviše zbog osnova sumnje da su počinjena dela primanje i davanje mita, trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja.

Iz podataka koje su nam dostavili Viši sud u Novom Sadu i Viši sud u Nišu može se videti da su svi predlozi posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije tužilaštava usvojeni. „Nije bilo slučajeva da se zahtev (…) odbije“, piše u odgovoru Višeg suda u Novom Sadu.

Zbog toga što građani imaju pravo da im se država ne meša u komunikaciju i kretanje, zakon je propisao da se posebne dokazne radnje mogu primeniti samo u slučajevima kada se „na drugi način ne mogu prikupiti dokazi za krivično gonjenje ili bi njihovo prikupljanje bilo znatno otežano“.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu je od svog osnivanja (marta 2018. godine) do 20. maja 2019. godine odobrilo 197 mera. Osumnjičeni građani su praćeni, snimani, prisluškivani ili su bili u simulovanom pravnom poslu najčešće zbog osnova sumnje da su počinili krivično delo primanje mita – u čak 101 slučaju. Zbog sumnje da je dat mito odobreno je 40 mera, a 32 mere za zloupotrebu službenog položaja. Mere su odobrene i zbog osnova sumnje da su počinjena krivična dela nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, pranje novca, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba položaja odgovornog lica i krijumčarenje.

Praksa ovog suda zabeležila je da je u čak 161 slučaju odobreno da se istovremeno vrše dve posebne dokazne radnje – tajni nadzor komunikacije i tajno praćenje i snimanje. Samo tajno praćenje i snimanje tužilaštvo u Novom Sadu tražilo je a sud odobrio u 31 slučaju, dok je preduzimanje mera tajnog nadzora komunikacije koje podrazumeva prisluškivanje telefona ili drugih tehničkih sredstava, nadzor elektronske i druge adrese osumnjičenog i zaplenu pisama i drugih pošiljki odobreno u tri slučaja. Takođe, sud je odobrio dve naredbe za simulovane poslove – prikrivene radnje tokom kojih službena lica primaju ili daju mito ili kupuju, prodaju i pružaju poslovne usluge.

Da Vas podsetimo:  Kip lajtu“ 120.000 dinara zbog pogrešnih boja

Viši sud u Nišu odobrio je do 11. juna ove godine čak 314 mera. Kako tvrde iz ovog suda, tokom 2018. godine najviše su se odobravale mere zbog sumnje da su počinjena krivična dela primanje i davanje mita i trgovina uticajem. Mere su odobrene i zbog sumnje na krivična dela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba odgovornog lica i pranje novca.

Koliko je ukupno odobreno mera tajnog nadzora u Srbiji, Pištaljka nije uspela da sazna jer posebna odeljenja za suzbijanje korupcije viših sudova u Beogradu i Kraljevu nisu odgovorila na pitanja Pištaljke. U odgovoru posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Kraljevu dostavljenom Pištaljci navodi se da „tražilac ne zahteva uvid u određeni dokument koji sadrži informacije od javnog značaja već zahteva dostavljanje izveštaja sa vrlo obimnom sadržinom čije bi sastavljanje zahtevalo uvid u brojne predmete ovog suda“. U nastavku odgovora koji je potpisao predsednik Posebnog odeljenja Milan Davidović, međutim, ističe se da ipak postoji posebni upisnik u koji se beleže predlozi za određivanje posebnih dokaznih radnji i odluke o tim predlozima, što znači da se predložene i odobrene mere mogu izbrojati jednostavnom pretragom upisnika, a ne „uvidom u brojne predmete“.

Da za dostavljanje podatka koji je Pištaljka tražila nije potrebno, kao što navodi sudija Davidović, sastaviti „određenu vrstu referata ili analiza o postupanju Suda“, „obiman izveštaj o radu“ jasno je i iz odgovora koji je Pištaljka dobila od sudova u Novom Sadu i Nišu. Svaki od odgovora ovih sudova staje na jednu stranicu.

Osim zbog navodnog mukotrpnog posla oko sastavljanja podataka, Viši sud u Kraljevu je odbio zahtev Pištaljke i pod izgovorom da su ti podaci tajni.

„… saopštavanjem podataka koliko je posebnih dokaznih radnji određeno i za koja krivična dela, a imajući u vidu da je primena određenih dokaznih radnji u toku, lica za koje postoje osnovi sumnje da su učinila ova krivična dela ili da pripremaju neko od ovih krivičnih dela došla do saznanja da se verovatno i protiv njih prikupljaju dokazi za krivično gonjenje primenom posebnih dokaznih radnji, te bi mogla nakon ovog saznanja, promeniti način rada i ponašanja“, piše u odgovoru Suda.

Da Vas podsetimo:  Merošina kao gradilište pred dolazak Vučića, zbog početka SNS kampanje prekopali i stadion

S obzirom na to da nije jasno kako bi to statistički podatak mogao da ugrozi istragu, Pištaljka je uložila žalbu Povereniku za pristup informacijama od javnog značaja protiv ovakvog rešenja Višeg suda u Kraljevu.

Posebno odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu takođe odbija da dostavi tražene podatke jer smatra da su informacije o tome koliko je mera predloženo a koliko odobreno tajni.

Snežana Đurić
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime