Zbog ljubomore i inata…

8
1697

Humanitarna studentska organizacija iz Kanade „28 juni“ nije odgovorila na tri  postavljena pitanja u tekstu: http://www.koreni.rs/kad-davo-uzme-pod-svoje/. Ne odgovaraju da li je broj poslate medicinske opreme bio isti sa brojem koji je isporučen i verifikovan u Gračanici? Ne izjašnjavaju se da li su medicinsku opremu i artikle kupovali od organizacije Eagles Nest Foundation, čiji je predsednik izvršio procenu aktuelne pošiljke na 1.500.000 dolara?

Kao i svaki drugi medij i www.koreni.rs ima obavezu da javnost upozna o dešavanjima koja su od opšteg interesa. Naravno, i da prenese sve, imenom i prezimenom potpisane informacije o nečemu ili o nekome, uključujući i one neprijatne. Na osnovu činjenica iznesenih u pročitanom tekstu, čitaoci donose o tome svoj zaključak, stav ili sud.

Za razliku od javnog servisa RTS-a mi poštujemo obavezu medija o svestranosti i zakonom garantovanom pravu svakog čoveka na slobodu misli i izgovorene reči. Nikada ne cenzurišemo niti selektiramo prispele komentare (kao što to čini RTS) ako pošiljalac nije anoniman. Na naša i na pitanja naših čitalaca očekujemo odgovor od onih kojima su ta pitanja upućena, a iznenađeni smo da predsednik humanitarne organizacije „28. jun“ nije odgovorio ni na pitanje da li je ili koliko je njegova pesma „Kosovka“ donela novca „28. junu“?

Da li je on (Filip Filipi) dao ličnu donaciju o kojoj nam je pisao? Da li je u tom slučaju donacija data posle zarađenog novca od prodaje pesme ili pre, jer „28 jun“ ima među troškovima i stavku u visini od 7000 dolara koja se odnosi na: „Cost for Kosovska (song) (Production+Promotion+Feature+Studio)-$7,000″

Ponekad se ljudi prevare u proceni da ćutanjem može da se „stavi poklopac“ na pokrenutu temu (u ovom slučaju donacije i transparentnost u radu humanitarne organizacije „28. jun“) a zaborave da medij koji je pisao o tome ima obavezu da, i bez njihovog učešća, javnosti prezentira informacije koje poseduje. Ako „28. jun“ u periodu od deset dana portalu www.koreni.rs nije odgovorio na tri pitanja nelogično je očekivati od njih istinu o brojevima 199, 349, 1388 i 1939, a koji su u vezi sa artiklima u kontejneru sa poslatom pomoći.

Da Vas podsetimo:  Dva Aleksandra i drugi kandidati

Paking lista tog sve više i više „misterioznog“ kontejnera prispelog u Gračanicu pokazuje da je u kontejneru bilo ukupno 1939 medicinskih artikala, ali na listi preuzete pomoći, može da se pročita i da za:

1388 artikala nije naveden rok trajanja

349 artikala ima naveden rok trajanja, ali za deo tih artikala rok je isticao za nekoliko meseci

199 artikala je imalo naveden datum, do kada su mogli da se upotrebljavaju, ali su im rokovi upotrebe istekli pre više godina. Znači da su ovih 199 medicinskih artikala isporučene pomoći, već godinama bili neupotrebljivi.

Činjenica da je ovim artiklima rok važnosti za upotrebu prošao pre 4 (četiri), pre 5 (pet), pa i pre 10 godina, predsedniku „28 juna“ nije bila prepreka da u otvorenom pismu (u kome su sami sebi postavljali pitanja i sami na to odgovarali), videti članak na stranici http://www.koreni.rs/nikada-ne-bi-rizikovali/) na pitanje, da li su slali opremu kojoj je istekao rok trajanja, napiše:

„Ne, sva medicinska oprema i svi aparati koje je organizacija „28. Jun“ poslala su od najvišeg kvaliteta i definitivno im nije istekao rok trajanja. Opremu su proveravali prvo donatori iste, zatim članovi „28. Jun-a“, i na kraju radnici institucije koji prime pošiljku. „28. Jun“ je osnovana kako bi pomogla Srbima kojima je ta pomoć potrebna, i nikada ne bi rizikovala njihovo zdravlje i dobrobit isteklom ili kompromitovanom opremom“.

Pisanje o listama poslate pomoći moglo je da ostane na ovome, da 26. januara na adresu koreni@telia.com, Vaseljanske i Miloša Šupice, nije stigao od Filipija mejl, tada za mene nerazumljiv, u kome je između ostalog pisalo:

„Ne zvuči veoma izdajničko a?
Ja ne očekujem javno izvinjenje, prestao sam da čitam vaše gluposti odavno. Nego sam samo hteo da vas troje znate da ste napali osobu koja je uvek bila patriota…Zašto?..zbog ljubomore i inata… Čestitam Miloše, čuo sam da će pisati o vama u Forbes-u….“

Nije mi bilo jasno šta je to što „ne zvuči veoma izdajnički“, a onda sam video da se u prilogu ove poruke nalazi fotografija mejla koji je Filipi poslao na adresu Euleksa na Kosovu. To je po njemu bio dokaz njegovog patriotizma, o kome www.koreni.rs nikada nisu ni pisali, a nije mi bilo ni jasno zašto je priložio fotografiju mejla, na kome je „odsečen“ odgovor službenika Euleksa? Po meni, taj meil nema veze sa patriotizmom, ali ima sa ćutanjem organizacije „28. jun“ o milionima dolara i da javnost do danas ne zna koliko miliona?

Da Vas podsetimo:  Farsa

Ranije poslati dokumenti od gospodina Šupice o vrednosti i odredištu pomoći, koji su objavljeni i na osnovu kojih su zatražena objašnjenja od organizacije koja je prikupljala donacije, gospodin Filipi svrstava u „gluposti koje je on odavno prestao da čita“ i smatra da ga tri čoveka „napadaju“ zbog njihove ljubomore?! Ej, dečko? Ni Koreni ni Vaseljenska ne bave se ni slanjem kontejnera sa humanitarnom pomoći ni repovanjem, a cenjeni gospodin Šupica je do danas poslao, ili imao učešća u slanju između 70 – 80 kontejnera pomoći maticama. Na šta bi onda neko od ovih trojice mogao da bude ljubomoran? Verujem da se mnogi, ne samo ova trojica, pitaju kako je predsednik mladih, sa tolikim „kapacitetom njihovih mozgova“, kako se opisuju članovi „28 juna“, mogao da dovede u vezu urednike tih medija i gospodina Šupicu sa ljubomorom na organizaciju ili na njega lično? Da nije on, možda nesvesno, dao odgovor i na ovo pitanje, kada je negde rekao da postoje pojedinci koji „..nastavljaju da truju naš narod svojim sebičnim individualizmom…?“ Možda to ne bi izgovorio (a slažem se da takvi postoje) da se pogledao u ogledalu i da mu je bila poznata izreka kod našeg naroda: „Ko ga oglasio, taj ga i oprasio“. Pitanje je i kako to da članovi „28 juna“ – čije uspehe opisuju rečima: „usmerenost, naporan rad, sreća i sposobnost da budu fokusirani“ – nisu zahtevali od predsednika organizacije da se, umesto njegovog ličnog inata (ili potrebe da nešto sakrije?), fokusiraju i on i oni da konkretno i istinito odgovore na pitanja o donacijama, o vrednosti pošiljke, o isteklim rokovima…? Zar „najtransparentnija organizacija na svetu“ može (i sme) da se bavi skrivanjem i ćutanjem?!

Da Vas podsetimo:  Pametni telefoni – lociranje nestale osobe

Lično neću da krijem da se nisam osećao dobro kada sam pisao o Filipovom mejlu od 26. januara. Pokušao sam da to ne mešam sa ozbiljnom temom, kao što je sakupljanje humanitarne pomoći i donacija  milionske vrednosti između 5.000.000 i 7.500.000 dolara. Nije važno ni to što objavljivanje suprotnih stavova i iznošenje različitih procena vrednosti njihove pošiljke neki od njih tumače kao „napad na osobu koja je uvek bila patriota“. Ali mogućnost da izbegnem pominjanje tog mejla nestala je kada sam pročitao njegovu poruku gospodinu Milošu da će o njemu (Šupici) da piše američki časopis „Forbes“. Danas je skoro izvesno da će taj časopis, koji inače prati rad humanitarnih organizacija, možda pisati nešto, ali sigurno ne o desetinama kontejnera poslatih od gospodina Šupice. Možda o onome što je organizacija „28 juni“ poslala novinaru tog časopisa, gospodinu Vilijamu Baretu (William P. Barrett), a ovaj čuveni novinar u odgovoru gospodinu Šupici (vezanom za rad organizacije „28. jun“) između ostalog napisao i sledeće:

Priča se izgleda neprestano menja i to na više nivoa. Sada se izgleda manipuliše sa tri liste pakovanja, jedno je ono što bih nazvao „kraća lista“ koju si ti koristio za evaluaciju (a koju si mi prosledio) i druga „duža lista“ (koju sam dobio od „28.juna“ i koju sam i tebi prosledio, koja u sebi sadrži metapodatke u Excel formatu i koji ukazuju na to da je u jednom momentu tu listu otvarala organizacija Shirley of Universal Aide Society, sa kojom organizacija „28. jun“, kako oni tvrde, nikada nije sarađivala); i možda još jedna lista koju je u međuvremenu izdala organizacija „28. jun“. Očigledno je da ostaje da se utvrdi koja je lista „prava“ lista. U svemu ovome ključ rešenja bi mogao da bude u…“.

Nikola Janić

8 KOMENTARA

 1. Пишите ћирилицом господо донатори, срби још увек знају да читају ћирилицу.
  Друго, очигледно је да донација није упућена србима, него Докторки без граница, знате је, да јој не помињем име.
  Прање нечега јесте. Изгледа да се ради о прању независнок Косова и докторки без граница.
  Коначно, имате право да шаљете донације коме хоћете, али зашто толика галама

  • Ево зашто галама…ако неко село из Србије каже да игра фудбал – то готово да никог није брига… осим можда самих играча, али ако исти ти играчи кажу да играју финале лиге шампиона, а знамо колика је то неистина, е онда ће сви да скоче и да се побуне па чак и они који стварно играју финале шампиона има да се побуне.

 2. Možda se ovde radi o pranju para.Naime ustanova koja donira pomoć napiše kako je dala pomoć od milio dva dolara a u stvari dala pomoć od sto dvesta hiljada zastarele opreme pa na osnovu toga bude oslobođena raznih poreza idoprinosa.I svima lepo…

 3. Siniša Lazarević piše:
  ”Sačekajte malo, prvo ste objavili da ta organizacija šalje pomoć Albancima onda ste rekli Albanskim institucijama pa onda ste slagali vaše čitaoce o vrijednosti pošiljke i sad objavljujete da je medicinskoj opremi prošao roka trajanja?”

  Nema potrebe da čekam, odmah ću da odgovorim:

  1. Prvo smo (još pre cetiri godine) u stampanom izdanju Korena objavili intervju sa Filipom (umetničko ime SIN)
  2. Onda smo 14 decembra 2012 objavili saopštenje njihove organizacije pod naslovom ”Srpske zvezde podržavaju humanitarnu akciju”
  3. Onda smo 30 decembra objavili tekst sa dopisom gospodina Supice “Srbi iz dijaspore pomažu albance na Kosovu” i pismo doktora iz Gracanice koji je to potvrdio…
  4. Onda nismo, kako ste vi napisali “slagali čitaoce o vrednosti pošiljke” već smo objavili drugu procenu, koju je dostavio gospodin Supica, a po kojoj je vrednost bila 225.000 dolara a ne 1.500.000 dolara, kako je tvrdio “28 juni”. Sigurno je da neko ne iznosi tačne podatke, a čitaoci će sami doneti svoj zaključak. Naša obaveza je bila da objavimo i jedan i drugi podatak i procenu vrednosti pošiljke.
  5. Sada smo, u ovom tekstu koji ste komentarisali i ja vam odgovaram na taj komentar, tacno naveli cifre koje se nalaze u protokolu popisa prispele pomoci u Gracanicu, a najgora brojka je da je za 199 artikala rok vaznosti istekao pre mngo godina. Jednom od artikala cak I 2004. Zar vam se nije pojavila misao i sumnja da je mozda Filipi “lagao”, kada je na pitanje o rokovima koji su mozda istekli kategoricki napisao NE i nastavio….

  Siniša piše:
  “Neću da vas lazem i da vam kažem da znam o radu te organizacije ali kako već pratim ovu sitauciju od početka ovaj vaš poslijdnji clanak mi je malo sumljiv.

  Odgovor:
  Neću ni ja da lažem vas, ali ću vam reći da mislim da vi ne znate značenje reči laž, jer ste napisali da smo mi lagali, a mi smo izneli dokumente i dokaze, dok “28 juni” nije odgovorio ni na jedno pitanje. Ali od pocetka čitanja vašeg komentara zaključujem da su vaše namere suprotne korektnom sagledavanju svega što, kako pišete, “pratite od početka”. Svako ima pravo da sumnja u šta hoće, naravno iz različitih razloga .

  Siniša piše:
  “Vi ste ih prvo optužili da šalju pomoć Albancima onda Albanskim institucijama pa onda ste slagali vaše čitaoce o vrijednosti pošiljke, da vas pitam koji je vaš sljedeci korak?”

  Odgovor:
  Mi ih nismo ”optužili” i nikoga nismo “prvo optužili”, kako pišete, i kako su nam prvo pisali iz “28 juna”, pa posle prestali sa tom formulacijom. Objaviti i preneti šta su drugi napisali, naprimer cenjeni gospodin Supica i direktor zdravstvenog centra u Gračanici i drugi, nikako ne može da se formuliše sa: ”Vi ste ih prvo optužili…”. Više je interesantno, realno ali istovremeno neshvatljivo da vi, koji ”pratite ovo od samog početka” niste primetili da je ”28 juni” formulisao njihovo slanje pošiljke tako što je pisao da je ona poslata Srbima, onda Srpskim institucijama, pa kasnije Domu zdravlja i da je više puta menjano kome je slato i isporučeno… Ili vi smatrate da kada se prvo napiše ”Srbima” ili ”Albancima” da to znači da se daje u ruke svakom pojedincu, a kada se napise Srpskim ili Albanskim institucijama, onda je to nešto netačno i razlog za sumnju, jer je predhodno napisano Srbima ili Albancima… Interesuje me kako ste došli na ideju (i zbog čega?) da izdvojite samo ovo naše pisanje, kada je u tom segmentu njihovo potpuno isto? Normano je da se kaze Albancima ili Albanskim institucijama ili Srbima i Srpskim institucijama, ali nije isto da se pobrkaju dom zdravlja, opština, bolnički centar… i slično.

  Siniša piše i pita:
  ”Oćete li mozda napisati članak kako se ta organizacije organizovanim kriminalom i kako šalju herion umesto humanitarne pomoći? Ovo više postaje komično nego realno.

  Odgovor:
  Nećemo, jer nikada ne pišemo ono zašta nemamo dokaze. Nikada nismo ni pisali da oni šalju nešto drugo umesto humanitarne pomoći. Pisali smo i pisaćemo da je nedopustivo da organizacija koja prikuplja donacije o njima ćuti i ne obaveštava javnost o detaljima i o svakom prispelom i potrošenom dolaru!? Nikada nam ne bi palo napamet da nekoga optuzimo bilo sta, jer mi nismo tužilastvo. A vaš komentar jeste smešan (koristim moje pravo da mislim i iznesem moje mišljenje, kao što ste i vi uradili) ali je mnogo toga što ste napisali dokaz da vas realnost ne interesuje, naprimer da je ”28 juni”, a ne mi, Forbesu poslao drugu listu artikala a ne onu koja je napravljena za kontejner koji je stigao u Gračanicu. I da ne dužim u komentaru, napisaću više u novom članku, u kome ću objaviti ono što nije smešno i priložiti kompletnu lstu iz opštine Gračanica. Naravno sa dozom žaljenja da će svim Sinišima koji smatraju ovo smešnim, smeh zastati u grlu!

 4. Sačekajte malo, prvo ste objavili da ta organizacija šalje pomoć Albancima onda ste rekli Albanskim institucijama pa onda ste slagali vaše čitaoce o vrijednosti pošiljke i sad objavljujete da je medicinskoj opremi prošao roka trajanja? Neću da vas lazem i da vam kažem da znam o radu te organizacije ali kako već pratim ovu sitauciju od početka ovaj vaš poslijdnji clanak mi je malo sumljiv. Vi ste ih prvo optužili da šalju pomoć Albancima onda Albanskim institucijama pa onda ste slagali vaše čitaoce o vrijednosti pošiljke , da vas pitam koji je vaš sljedeci korak ? Oćete li mozda napisati članak kako se ta organizacije organizovanim kriminalom i kako šalju herion umesto humanitarne pomoći? Ovo više postaje komično nego realno.

  • Pratio sam ovu temu od početka. Pomoć u Gračanici je data Medicinskom centru koji je pod kontrolom Šiptara. To više ne spore ni Filipi ni njegova organizacija „28. jun“. Istina, oni kažu da nisu znali da svoju pomoć isporučuju onima koji priznaju nezavisno Kosovo.

   A ovde nije članak sumnjiv, već članak izražava sumnju da nešto ozbiljno nije u redu s radom te organizacije. Uopšte se ne zna odakle je stiglo tih 1.500.000 dolara. Od prodaje bedževa i majica? Dajte gospodo, uozbiljimo se. Ako su „najtransparentnija“ srpska humanitarna organizacija (kako sami o sebi govore), tada nije jasno zašto kriju imena donatora.

   Na kraju, ne vidim šta je ovde „komično“! Vama je smešno to što neko „uvaljuje“ svojim zemljacima lekove kojima je prošao rok (nekim artiklima i po više godina). Znate li vi da je to kažnjivo u celom civilizovanom svetu. Dostavljanje takvih lekova nije isto što i dilovanje teškim drogama, ali efekti ponekad mogu da budu isti za krajnjeg korisnika.

   Naime, lekovi kojima je prošao rok u stvari su otrov! Da li se tu radi o organizovanom kriminalu ili ne, ne znam; ali ni to nije isključeno. Uklanjanje lekova kojima je prošao rok prilično košta. Jednostavnije je da takve lekove utrapite nekome, pa još pride ispadnete „humani“.

   • Svakako da i ja od samog početka pratim čitavu situaciju oko svih aktivnosti što se tiče poslatog med. materijala za Gračanicu a i za Višegrad.
    U nekom komentaru sam napisao da je jako lepo što se šalje humanitarna pomoć Srbima (tada još nisam znao da će pomoć dobiti druga strana, ali mi je odmah na početku bilo sumnjivo zbog cifre od 1,5M$. Obzirom da sam i ja jedan kontejner dobio od org Save Serbian Children sa 22 liste materijala gde je bilo lasera za skidanje katarakte, zubarskih stolica sa opremom, skenera i šta sve ne u vrednosti od 110.000$, onda od prilike mogu da zamislim koliko kamiona treba da stigne koji sadrže 90% med. materijala (to je izjavio direktor koji je primio opremu) i 10% med. opreme a u vrednosti od 1.5M$, a ne da sve to stane u jedan kamion. Da je samo cifra u pitanju- pa hajde…može organizator da kaže da nije znao vrednost ali tu se postavlja i pitanje isteka datuma materijala. E tu mogu kao Srbin da kažem da je Filip uradio pravu stvar jer obzirom da je dao sve Albancima onda se može reći da on vodi specijalni rat protiv Albanaca i na taj način će ih porazboljevati, ali kao humanista i čovek koji ne broji krvna zrnca i kome su svi ljudi jednaki – onda mislim da je krajnje nehumano i nedopustivo takvo ponašanje pogotovu što tvrde da su pregledali sam materijal.
    Još bi se osvrnuo na pomoć koji je stigao u Višegrad. Da su samo ćutali o cifri samo bi sa pohvalom propratili čitav dogadjaj a ovako… Prvo su najavljivali pomoć Višegradu koji je takodje u vrednosti od 1,5M$ s tim što sada ima i 10 tona garderobe, koji zauzima odredjeni deo kamiona. Interesuje me koja je to vrednosni aparat koji će podići vrednost na 1,5M$ jer cena garderobe je zanemarljiva. I ono, na kraju, što mei je još palo za oko je izveštaj na nekom sajtu gde piše da je stigla pomoć od MILION dolara…pa gde se zagubiše 500.000$. Sve mi to odaje sliku da se neko samo frlja nekim ciframa.
    Da me ne shvatite pogrešno – dajem svu podršku na slanju bilo kakve pomoći i bilo kome pa i ogr. 28 jun dajem istu podršku … ali ajte malo…smanjite malo gas sa tim ciframa i niko neće moći ništa da vam kaže. Jedino ako zeznete sa datumom ali to je možda priča za istražitelje. Živi mi bili

 5. Neverovatno, da se taj Filip ponasa kao da je 28 juni njegova firma a ne humanitarna organizacija. Hvala korenima na ovim informacijama jer tako nesto je na zapadu neprihvatljivo. Samo u Srbiji moze da bude sve po sistemu sta meni, a ne vecini odgovara!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime