Zbog nedostatka ginekologa žene i trudnice širom Srbije uskraćene za najosnovnije preglede

0
43
FOTO:PIXBAY.COM

Kako piše Bebac, tom portalu obratilo se puno mama koje svedoče o tome koliko je teško zakazati preventivni ginekološki pregled ili pregled tokom trudnoće, posebno u onim mestima u kojima ginekologa i nema.

Tamo gde ginekolog postoji, trudnice imaju prednost i dane kojima mogu doći na pregled, ali stanje je takvo da su gužve u gotovo svim domovima zdravlja velike. Kada je reč o redovnim preventivnim pregledima situacija je vrlo zabrinjavajuća, jer u pojedinim opštinama zakazati tu vrstu pregleda postala je nemoguća misija.

Prevencija potpuno zapostavljena

Prema rečima majki koje su nam pisale u većini domova zdravlja zakazivanje se radi u određenim terminima putem telefona. Ovaj princip u pojedinim domovima zdravlja dobro funkcioniše na ginekološkim odeljenjima gde postoji ogovarajući broj ginekologa. Ipak, problem zakazivanja pregleda putem telefona nastaje kada se na taj telefon niko ne javlja i po nekoliko sati.

”Zvala sam preko 70 puta„ ili ”niko se ne javlja satima„ neki su od drastičnih primena loše organizacije pojedinih domova zdravlja.

U DZ Odžaci zakazivanja uopšte ni nema, a pregled kod doktora se, kako navode pacijentkinje, čeka i po pet sati.

Ovo su problemi u onim domovima zdravlja u kojimo ima lekara, ali postoje i primeri gde lekara nema dovoljno ili oni čak uopšte ni ne postoje. Ukoliko postoji problem sa nedostatkom lekara redovni pregledi se odlažu u nedogled.

Trudnice zbog nedostatka ginekologa imaju problem sa doznakama za bolovanje

Usled nedovoljnog broja ginekologa, veliki broj trudnica trudnoću vodi privatno. Međutim, kada treba da se otvori bolovanje ili da se dobije uput za porodilište, neophodan je odlazak kod državnog ginekologa. U mestima gde ginekologa nema dovoljno, trudnice su prinuđene da čekaju u punim čekaonicama, danima pokušavaju da zakažu preglede ili odlaze u druga mesta i opštine kako bi dobile potrebnu dokumentaciju.

Da Vas podsetimo:  Čаk 80 odsto grаđаnа Srbiје protiv uvođеnjа sаnkciја Rusiјi

u Novom Bečeju već duže vreme postoji problem sa nedostatkom ginekologa zbog čega se trudnice upućuju u Zrenjanin koji se od samog mesta nalazi na oko 40 kilometara. Mesto Novi Bečej ima oko 23.925 stanovnika, od toga u ovom mestu živi preko 10.000 punoletnih žena kojima su redovni preventivni pregledi potrebni.

Korona pogoršala stanje zdravstva

Pojedine žene kolposkopiju nisu mogle da zakažu od marta 2020. godine zbog pandemije i to sve bez adekvatne zamene lekara ili preraspodele pacijentkinja u druge ustanove.

U Subotici, kako navode mame, zbog pandemije redovnih pregleda nema i primaju se samo trudnice i hitni slučajevi.

Oni domovi zdravlja koji nisu u kovidu, poput DZ Banovo Brdo postoji problem druge prirode, a to je da oni, kako navode mame, ginekologa nemaju. Taj dom zdravlja je renoviran, ali lekara nema i redovi su ogromni kada neko od kolega sa drugih opština dođe na zamenu. U prigradskim delovima Beograda takođe postoji problem. Žene u Ripnju i Jajincima, kako tvrde mame, nemaju mogućnost bilo kakvog pregleda pa su prinuđene da preglede obavljaju privatno.

Briga o natalitetu mora da obuhvati i brigu o reproduktivnom zdravlju žena Jasno je da PROBLEM POSTOJI. Ginekolozi odlaze u penziju, inostranstvo ili u privatnu praksu, a žene, trudnice i porodilje ostaju bez redovnih pregleda. Nadležni i dalje tvrde da nam je pitanje nataliteta prioritet, a uprkos tome žene su uskraćene za preventivne preglede, a trudnice se sapliću o sistem kod svake doznake potrebne za trudničko bolovanje, uskraćene za najosnovnije preglede tokom trudnoće.

Briga o natalitetu počinje preventivnim pregledima zarad boljeg reproduktivnog zdravlja žena. Država koja brine o natalitetu ne bi smela sebi da dozvoli da i jedna trudnica ostane bez ginekologa koji vodi trudnoću i prati zdravstveno stanje buduće mame i bebe.

Da Vas podsetimo:  Crno nam se piše: IZUMIREMO- Novi Pazar i Raška, isto podneblje, a različit priraštaj

https://013info.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime