Zbog nedostatka vladavine prava Srbija ove godine neće otvoriti nova poglavlja sa EU

1
228
Foto: printscreen (balkanskapravila.com)

Evropska unija do kraja godine neće otvoriti nijedno novo poglavlje u pregovorima o članstvu sa Srbijom, jer više članica EU smatraju da vlasti u Beogradu, uprkos obećanjima, nisu sprovele nužne reforme u ključnim oblastima vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i slobode izražavanja, rekli su Beti izvori u Briselu, piše Euractiv.

Izvori u Evropskoj komisiji i Savetu ministara EU objasnili su za agenciju Beta da i poslednje rasprave uoči ministarskih zasedanja i sastanka lidera EU pokazuju da „nema izgleda da se donese odluka o otvaranju bar jednog novog poglavlja, što se ranije smatralo mogućim“.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je još nedavno ocenio da bi EU sa Srbijom mogla otvoriti pregovaračko Poglavlje 8, koje se odnosi na konkurentnost, ali su najnovije analize navele neke članice EU da je to zasad teško prihvatljivo jer je došlo do zastoja u bitnim reformama u Srbiji.

Evropski diplomatski izvori su skrenuli pažnju na činjenicu da u nacrtu zaključaka za sastanak šefova diplomatija Unije, koji treba da bude održan 8. decembra, stoji da, kad je reč o Srbiji, „Savet EU žali što napredak u vladavini prava nije bio tako brz i efikasan kao što se očekuje od zemlje koja vodi pregovore i poziva Srbiju da demonstrira političku volju, značajno ubrza reforme i pruži konkretne i opipljive rezultate u ovoj, kao i u drugim temeljnim oblastima“.

Zvaničnici u Briselu napominju da to nikako ne znači da EU na bilo koji način koči rešenost da podrži Zapadni Balkan na putu evropske integracije, ali ima i mišljenja da je bolje malo sačekati i dobiti kvalitetniju osnovu za dalji napredak.

Na to se, kako je rečeno, nadovezuje i za većinu vrlo sporna odluka Bugarske da zaustavi početak pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom, ali i stavovi, posebno Francuske i Holandije, da ni Albanija zasad ne zaslužuje da počne pregovore o članstvu zbog manjkavih reformi vladavine prava.

Varheji je, međutim 2. decembra u Evropskom parlamentu, tokom raspave o situaciji na Zapadnom Balkanu, 25 godina nakon Dejtona, rekao da se, kad je reč o Albaniji i Severnoj Makedoniji, „jos uvek nada“ ali da je „nažalost sve manje izvesno da se ove godine mogu usvojiti pregovarački okviri“.

Evropski komesar je pozvao parlamente u Skoplju i Tirani da pomognu da se prebrode teškoće, ali i rekao da „Severna Makedonija mora da učini dodatne napore da izađe u susret onome što brine Bugarsku i da se nađu prihvatljiva rešenja”, uz opasku da je to i stvar političke volje vlada te dve zemlje.

I specijalni izaslanik EU za dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak je u raspravi naglasio da se sad vidi da Evropska komisija nastoji da podstakne rešavanje svih problema u regionu, pa je tako i u dijalogu pokrenula pitanja koja su do sada bila po strani.

Posebno je stavljen naglasak na postignute a neprimenjene dogovore i sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština, podvukao je Lajčak, rekavši da „pacta sunt servanda’, sve što je dogovoreno mora biti sprovedeno“ i da je zato EU utvrdila i nadzorni mehanizam koji će to pratiti.

Izvor: Nova Ekonomija

1 KOMENTAR

 1. Cemu i otvarati nova poglavlja u situaciji kad se zemlje sveta samoinicijativno zatvaraju u karantin?
  – Svaki bozji dan nas bombardujete brojkama o umrlim od korone, brojkama zarazenih, na respiratorima itd…
  Koji god portal otvorim udarne vesti, broj umrlih, zarazenih, testiranih. Zar neko doista misli da se u takvom haosu moze uopste vrsiti reforma bilo kog sistema u bilo kojoj drzavi. Nije samo Srbija u haosu vec i mnogo razvijenije i bogatije zemlje.
  Pandemija korone je verovali ili ne, pokazala svu licemernost nas ljudi, nasu bezdusnost, nestrpljivost, netrpeljivost, neveru, idolopoklonstvo.
  Dobro je sto se ovo desava, dobro je da nas malo zatvore u kuce, sela, gradove, drzave.
  Da, dobro je jer sad mozda bar poneko od nas pocne da shvata bit i sustinu postojanja, mozda shvatimo koliki dar smo dobili kad smo dosli na ovaj svet pun raznovrsnih nacija, religija, zivotinjskog sveta, prirodnih lepota.
  Mozda koji pokondireni, prepotentni, bezdusni pripadnik ljudskog roda kome nista nije sveto, u ovakvim situacijama shvati kako je biti zatvoren, izoliran, bespomocan, mozda shvatimo da parama ne mozemo kupiti zivot i zdravlje, mozda shvatimo da nije sve na zemlji dato i podredjeno coveku, mozda shvatimo da je covek ,,NAJ VECA ZIVOTINJA,,.
  Mozda shvatimo kako je nasim kucnim ljubimcima u kavezima, zatvoreni ceo zivot da bi mi moglu ugoditi sebi, diviti se papagaju, gusteru, macki, kucetu u 4 zida.
  Znate li koliko svaki dan jagnjadi i prasadi zavrsi u klaonici, koliko teladi junadi, kokoski, pilica zavrsi u smrti da bi mi ugodili svojim stomacima? Sve smo podredili sebi.
  Lovimo zivotinje, pecamo ribe, jedemo sve od skakvca, zmije, zabe do konja, ubijamo zivotinje iz uzitka i sad kukamo sto nas ubija korona, brojimo mrtve i strepimo za sebe, svoje bliznje. Zapitajte se zasto su sve bolesti SARS-a dosle upravo od zivotinja. Ne nisu krive zivotinje vec covek koji je umislio da je Bog.
  Pa cemu sad pregovarati, otvarati nova poglavlja kad oboji znamo da od sirenja EU nema nista a to govori i politika novoizabranog americkog predsednika.
  Cemu zuriti kad ce ovaj virus jos da nas kosi i obara sve dok se ne opomenemo svevisnjeg.
  Ova pandemija je razgolitila sav ljudski rod, od svestenstva do politicara, rasgolitila svu nemoc coveka. A sami smo krivi za sve, svojim nacinom zivota doveli smo sebe u pogibalj. Pa zar je bitno da li ce sutra neko od nas umreti kao drzavljan EU ili Srbije. EU je pokazala svoje licemerje postavljajucu pred Srbiju uslove kakve nema ni jedna zemlja, pa sto da zurimo da stignemo na razanj gde ce nas peci poput vola za svoju veliku gozbu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime