Zbog ovog vica o Titu novinarka je sa 22 godine završila na Golom otoku

0
145

O Josipu Brozu Titu pisale su se mnoge pesme, a jedna od najpoznatijih, Druže Tito ljubičice bela, koštala je mladu novinarkuTito dve i po godine robije na Golom otoku, gde je završila kada je imala samo 22.

Foto: Arhivska fotografija

U to vreme o Ženi, Beograđanki jevrejskog porekla, se nije mnogo znalo, niti se smelo pisati o strašnom periodu koji je provela na Golom otoku. Jedan od tekstova o njoj 2013. godine objavila je Politika, list u kojem je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji, piše Politika.

„Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je uzgajala ljubičicu od 100 kilograma, aludirajući na pesmu ‘druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela’. Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon.

Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok. U pet zatvora, gde je od aprila 1949. do oktobra 1951, od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara“.

Posle raspada Jugoslavije, Ženi je objavila knjigu koju je nazvala „Ljubičica bela“, a koja je u Izraelu, gde je i živela sve do smrti 2009. godine, postala bestseler. U njoj je opisala jeziva iskustva iz logora, a mnogi do tada nisu ni znali da je tamo bilo i žena.

Da Vas podsetimo:  Veliki Živojin Mišić je bio u zatvoru jer nije hteo da prizna nadmoć Austrougarske!

„Samo žedni znaju ceniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila.“

„Devojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolevale su dok su im stizale vesti da su ih se odrekla deca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji“, piše ona.

https://hronograf.net/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime