Zbog pesme ili „kršenja“ karantina Jovana Popović u zatvoru već 18 dana

0
2065
Jovana Popović / Foto: YouTube Screenshot

Jovana Popović mlada autorka pesme “Bagra” u zatvoru

  • Jovana Popović, autorka antirežimske pesme “Bagra”, zbog krivičnog dela „nepostupanje po zdravstvenim propisima tokom epidemije“ već 18 dana u zatvoru u Zabeli, od 24. marta!
  • Mlada umetnica (24 godine) je uhapšena zbog kršenja mere karantina koja joj, kako ona tvrdi, nikad nije ni izrečena, a o tome ni tužilaštvo ni sud nemaju nikavih pisanih dokaza!
  • Sve dosadašnje žalbe i zahtevi advokata i roditelja da se Jovana Popović pusti iz pritvora su odbijene
  • Advokat Nikola Šijan ističe: „Upravo je opasnost od ponavljanja dela i bio razlog za određivanje pritvora mojoj branjenici, a i taj razlog ističe 13. aprila!“
  • U svojoj pesmi “Bagra” Jovana otvoreno kritikuje aktuelnu vlast i predsednika Srbije Aleksandra Vučića pa je to najverovatniji razlog neopravdanog odlaska u zatvor  mlade umetnice

Viši sud u Zrenjaninu odbio je danas žalbu na rešenje o određivanju pritvora Jovani Popović, autorki antirežimske pesme “Bagra”, kojim se ona već 18 dana nalazi u Kazneno-popravnom zavodu “Zabela” zbog krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima tokom epidemije. Popovićeva, čiji slučaj od samog početka izaziva kontraverze u javnosti, jer je uhapšena zbog kršenja mere karantina koja joj, kako sama tvrdi, nije izrečena, ovom odlukom suda ostaje u pritvoru.

Advokat Nikola Šijan, pravni zastupnik Popovićeve, izjavio je za portal Nova.rs da mu je danas usmeno saopšteno da se odbija njegova žalba i on najavljuje da će u ponedeljak podneti zahtev za ukidanje pritvora njegovoj branjenici.

Optužbe policije bez valjanih dokaza

“Pošto Jovani tih 28 dana pritvora ističe u subotu, sada nam preostaje da u ponedeljak,13. Aprila,  podnesemo zahtev za ukidanje pritvora, zato što više ne postoji opasnost od ponavljanja dela zbog kojeg je ona i pritvorena. Upravo opasnost od ponavljanja dela je i bio razlog za određivanje pritvora mojoj branjenici”, kaže advokat za naš portal.

Slučaj Jovane Popović, autorke pesme “Bagra” u kojoj oštro kritikuje aktuelnu vlast u Srbiji, od samog početka izazvao je veliku buru u javnosti. Popovićeva je privedena 24. marta ove godine, deset dana nakon povratka sa službenog putovanja u Crnoj Gori. Policija je Jovanu 24. marta uhapsila u kući njenog dečka, zbog “nepoštovanja mere samoizolacije koja joj je izrečena”, a za koju ova devojka nije dobila nikakvo pisano rešenje prilikom ulaska u Srbiju.

Da Vas podsetimo:  KADA SU POLITIČARI AUTISTI, KOJI BI DA BUDU SAVANTI

:::::::::::::::::::::::::::

Video prilog: Pesma “Bagra”, trajanje  3 minuta i 28 sekundi

:::::::::::::::::::::::::::

Popovićeva je u tužilaštvu ispričala da joj tog 14. marta niko joj od nadležnih državnih organa nije rekao da mora da bude u kućnoj samoizolaciji naredne dve nedelje, već da joj je “samo skrenuta pažnja da u narednih 14 dana smanji kontakte”.

Iako se hapšenje Popoviće dovodi i u političku konotaciju, jer u svojoj pesmi “Bagra” otvoreno kritikuje aktuelnu vlast i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ova autorka je već 18 dana, po svemu sudeći, nepravedno pritvorena u “Zabeli”.

Producent Zoran Milešević, koji je u stalnom kontaktu sa porodicom ove devojke, kaže za naš portal da se Jovana zasad “dobro drži u pritvoru” u “Zabeli”.

“Ona je jedna snažna, buntovna devojka i, za pravo čudo, dobro podnesi situaciju u kojoj se trenutno nalazi. Mislim da je njenim roditeljima najteže, jer ne znaju šta da učine, a da joj pomognu. Jovana je jedna jako vredna, talentovana devojka, koja nikada ranije nije bila osuđivana i sada se, potpuno nedužna, našla u jednoj ovakvoj situaciju”, kaže Milešević za naš portal.

Kako navodi, sreća u nesreći je da su posete trenutno zabranjene usle situacije sa pandemijom koronavirusa u našoj zemlji, jer je pitanje kako bi njeni roditelji sve ovo podnosili.

“Poslednji put kada su bili u poseti Jovani, njen otac se potpuno slomio. Izašao je nakon posete, rekao da je ona super, da se dobro drži i da je hrabra. Ipak, sve to ga je sustiglo i čovek se slomio. Znate, jako je teško videti svoje dete na takvom mestu i u takvoj situaciji. Pogotova kada je reč o devojci poput Jovane. Sreća u svemu ovome je to što je ona jaka osoba i veoma čvrsta”, ističe Milešević.

Policija je Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi, kao dokaz o kršenju mere karantina, dostavila blanko zapisnike i rešenje sanitaraca o sanitornom nadzoru, koji na sebi nemaju ni potpise i pečat?!?!

I novinarka Ana Lalić izveštava o situaciji u kući Popovića u Kikindi:

Goran Popović, otac Jovane  ističe: “ Nemamo nikakav kontakt sa našom ćerkom Jovanom već dve nedelje. Napisali smo joj i poslali pismo, ali ne znamo ni da li je stiglo do nje”, kaže za Nova.rs, otac mlade umetnice Jovane autorke pesme “Bagra” koja se pod optužbom da je prekršila samoizolaciju već 17 dana nalazi u pritvoru u požarevačkoj Zabeli.

Da Vas podsetimo:  Poklanjanje Generalštaba - maliciozni NATO trojanski konj u srcu Beograda

Popovići dane provode kod kuće u Kikindi i u stalnom kontaktu su sa advokatom svoje ćerke. Sve žalbe su im do sada odbijene.

“Dan nekako i prođe, pratimo sve ovo, slušamo, gledamo … Ali, kada dođe veče, ne znamo kuda sa sobom”, kaže Goran, napominjući da im najteže pada što nemaju nikakav kontakt sa ćerkom. Jovana nema nikakvog kontakta sa spoljnim svetom i ne zna koliko se porodica, njene kolege i dobar deo javnosti zalažu za njeno oslobađanje.

“Nažalost, jedino što moje dete dobija u pritvoru su nove odbijenice naših žalbi za osobađanje pritvora i mogu samo da mislim koliko je to demotiviše. Jovana je jaka devojka, to govorim od prvog dana, ali prošlo je već 17 dana i i više ni ja nisam siguran koliko moje dete može da izdrži”, kaže Popović, “Rečeno nam je da je u pritvoru “karantinskog tipa”, gde navodno ima sve uslove. Nažalost, strahujem da su ti uslovi još i stroži od regularnih” kaže Goran.“

Advokat B. Prelević: Uhapšena autorka pesme “Bagra” žrtva osvete vlasti

Slučaj Jovane Popović (24) iz Kikinde, koja je uhapšena i odvedena u ozloglašeni zatvor Zabela kod Požarevca 24. marta zbog nepoštovanja mere o samoizolaciji, a za koju, kako tvrdi, nije ni znala da joj je određena, uzbunila je građane, ali i podelila mišljenja stručne javnosti.

Poznati i ugledni advokat Božo Prelević smatra da je Jovana Popović žrtva represije i osvete zbog pesme “Bagra” koju je napisala, otpevala i objavila na društvenim mrežama.

Advokat Božo Prelević u razgovoru za Nova.rs kaže: “Ja moram da vam kažem da su neki moji prijatelji baš tog dana došli u Srbiju, da su bili flajeri carina i da ih takođe niko o tome nije upozorio. Po zakonu i shodno njemu, vi ste morali na neki način potpisati da ste razumeli da ste upoznati i obavešteni o vašoj obavezi. Inače, to sad tvrditi, rekli smo joj, nisu mi rekli, to je potpuno jedna fraza koju zakon u suštini ne poznaje”, objašnjava Prelević.

Na konstataciju da je tužilac kao dokaz priložio zapisnik Ministarstva zdravlja u kom piše da joj je usmeno saopšteno da je u karantinu, a koji nije imao ime i potpis službenika koji joj je navodno saopštio izolaciju, niti je dokument imao broj, datum kada je sačinjen, kao ni pečat, Prelević kaže “da to nije u skladu sa zakonom, ustavom, niti Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, a to samo govori da je cela ideja u startu osmišljena od ljudi koji su u stvari preko RTS-a učili Pravni fakultet”.

Da Vas podsetimo:  Rezolucija o genocidu u Srebrenici ili – genocidna rezolucija

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

BAGRA

Banda ote zemlju celu

drvo, kuću, travu, reku,

povratnici u zlodelu,

kradu, lažu, ruše, seku.

Slika ružna, mladost tužna

stoka pamet bedom seli.

Bagra ova jes’ nam dužna,

znanje valja, narod deli.

Nikad više čizme tvoje,

kako gaze srce moje,

srce moje ponosno je

veliko je, slobodno je!

Otpor čuva zemlju celu,

drvo, kuću, travu, reku.

imamo ih sve “na delu”

rat u šteku, suze teku.

Slika ružna, mladost tužna,

hulja rulju mržnjom truje.

Bagra ova jes’ nam dužna,

“svi smo isti”, kupljeno je.

Slika ružna, mladost tužna,

zlatno doba bojkotuje,

bagra ova jes’ nam dužna,

moj je izbor, gotovo je!

moj je izbor, gotovo je!

:::::::::::::::::::::::

Ja mislim da je to jedna represija i osveta zato što je to dete napravilo pesmu, i zato što se jasno u tom smislu izrazila. Tako da, ono što je posebno teško jeste u ovim trenucima koji su objektivno teški, baviti se političkom diskvalifikacijom, to je neetično, nečasno… To je prosto jedna vrsta profiterstva, političkog, i zloupotreba!

Osnovno načelo zakonitosti jeste da ne možete nekog kažnjavati ako sa tim nije upoznat!“

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ponavljam: „Moja ćerka nije kriva i da se nadam da ću u ponedeljak, 13. aprila, kada budu istekli uslovi za produžetak pritvora usled opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, napokon da zagrlim svoju ćerku!“

Otac ističe „da ovo nije samo borba za Jovanu, već za svačije dete kom je u ovim vanrednim okolnostima i pod vrlo nejasnim pravnim okolnostima određen pritvor zbog kršenja izolacije“.

Najjezgroviti stav o ovom slučaju dat je u naslovu teksta novinarke Milice Čule sa portala Nove S : „Uhapšena zbog izlaska iz karantina u kome nije ni bila“!

Tanja Milovanović i Ana Lalić
Izvor: portal Nova S

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime