Zdrav i vitalan život

2
3502

SkarmklippKako sačuvati lično zdravlje i zdravlje svoje porodice u savremenim uslovima brzog i stresnog života kada imamo sve manje vremena za sebe i svoje najbliže, a okruženi smo brojnim i primamljivim izazovima – pitanje je koje svi mi postavljamo sebi. To je svakako moguće i nije ni malo teško. Treba uložiti samo malo truda i vremena i rezultati će biti primetni.

Kao najzgodnija preventiva za očuvanje zdravlja javlja se vitamin C  i to u obliku natrijum-askorbata. Što je najinteresantnije – možemo ga i sami dobiti u kućnim uslovima tako što ćemo napraviti limunadu sa malo sode-bikarbone da ne bude kisela – bez šećera.

Prvo, iscedimo limun. Zatim taj limunov sok rastvorimo u čaši sa vodom i dodamo malo sode-bikarbone i promešamo kašičicom. Pena koja nastaje znak je da je došlo do reakcije između askorbinske kiseline iz limunovog soka i natrijuma iz sode-bikarbone (natrijum-hidrogen-karbonat). Naravno, limunov sok sadrži i druge korisne vitamine i minerale koji ovakav napitak čine posebno zdravim i korisnim.

Ovo je pravi eliksir mladosti. Ako želite da doživite sto godina vitalnog života – ovo je svakako prava stvar za osveženje čitavog organizma.

Kada popijete limunadu sa sodom-bikarbonom – osetićete prijatnu svežinu u glavi i očima, imaćete više životne energije.

Limunada sa sodom-bikarbonom nije kisela – već je blago bazan napitak i prijaće ne samo vašem stomaku već i srcu i svim krvnim sudovima kao i vašem mozgu. To je izvanredna preventiva za srčane bolesti, infarkt i šlog. Ovde do punog izražaja dolazi naša poznata poslovica da je puno bolje sprečiti – nego lečiti. Setite se toga kada sledeći put vidite svež limun u prodavnici ili na pijaci.  Veoma je važno da unosimo vitamin C kroz hranu i to kroz sveže voće i povrće.

Lekovite biljke su posebno korisne – za svakog se može naći po nešto korisno i zdravo. Evo nekoliko korisnih biljaka:

Epilobium parviflorum (Sitnocvetna mlečika, Vrbovica) – Čaj od ove biljke je izvanredan za prostatu. To svaki muškarac treba da zna.

Da Vas podsetimo:  Pukovnikova zadužbina

Arctostaphilos uva ursi (Uvin čaj) – Njen čaj je veoma koristan za bubrege i bešiku kao i za mokraćne kanale. Da bi se njeno korisno dejstvo pojačalo – potrebno je u šolju čaja dodati pola kašičice sode-bikarbone (na kutiji nekih proizvođača to i piše).

Cichorium intybus (Vodopija, Gologuza, Cikorija) – Čaj od nadzemnog dela Cikorije (herba) izvanredan je protiv proliva (dijareja) i kod ostalih stomačnih tegoba. Delotvoran je čak i kod male dece.

Nepeta cataria (Potplotuša, Macina metvica) – Njen čaj stoji rame uz rame sa Žalfijom, pa čak je i bolji za grlo i gornje disajne puteve.

Salvia officinalis (Žalfija,Kadulja) – Dobro je svima poznata lekovita biljka. Njen čaj se može uspešno koristiti i za ispiranje usta, grla, desni i nepca – samo treba staviti veću količinu Žalfije. Kada se pije čaj od Žalfije – dovoljna je manja količina sasušene Žalfije.

Neke od ovih biljaka (čajeva) mogu se pronaći u apotekama, a za neke lekovite biljke moraćete da se više potrudite. Na sreću, postoje ljudi koji se bave sakupljanjem lekovitih biljaka – i oni nam mogu pomoći da dođemo i do onih biljaka koje se ne mogu naći u apotekama.

Muškarci treba da izbegavaju crveno meso (svinjsko i teletinu kao i sve mesne prerađevine) da bismo sačuvali zdravlje naše prostate.

Kuhijska so podiže krvni pritisak i zato treba značajno smanjiti njeno korišćenje.

Nekad je važnije obaviti kvalitetnu detoksikaciju organizma da bi se popravilo zdravlje. Mineral Zeolit u prahu je izvanredan za čišćenje organizma. Kupuje se u apotekama, najbolje čist – bez ikakvih dodataka. Pakuju ga u kapsulama koje se piju – mada je korisnije da se Zeolit (prah) izvadi iz kapsula i tako rastvori u vodi (voda treba da bude prokuvana i ohlađena; kašičica za mešanje ne sme da bude metalna).

Da Vas podsetimo:  „Sećam se – kilo paradajza – kilo para“

Zeolit se pije na prazan stomak – jedan sat pre jela.

Zeolit jednostavno pokupi sve otrove iz organizma, veže ih i izbaci iz organizma. Ako čovek pije neke lekove – Zeolit mora da pije odvojeno od tih lekova – inače će Zeolit da izbaci iz organizma i te lekove.

Kada sam prvi put popio Zeolit – prestala mi je glavobolja postepeno za oko 15 minuta kao da sam popio neku tabletu protiv bolova. Bio sam prijatno iznenađen i veoma zadovoljan. Od tada uvek u kući imam Zeolit.

Najčešće pijem Zeolit ujutro – jedan sat pre doručka. Vrlo brzo pošto  popijem Zeolit – osetim neku svežinu i glavi i očima – i imam više energije i snage.

Jednom mi se dogodilo da sam Zeolit popio uveče oko 20 časova. Te večeri uopšte nisam bio pospan i umoran kao ranijih dana. Detoksikacija zaista puno znači.

Slično dejstvo kao Zeolit ima i Bela glina u prahu koja se takođe pije.

Još jedan način dobre detoksikacije organizma je i hidrokolon terapija ili ispiranje debelog creva (klistiranje). U Moskvi na Ruskom Medicinskom Univerzitetu postoji čitava katedra posvećena hidrokolon terapiji gde studenti medicine izučavaju ovaj koristan oblik terapije. To je izvanredna preventiva karcinomu debelog creva. U Nemačkoj čak kažu – Dođite na hidrokolon terapiju i izvadićemo vam koščice od trešanja koje ste pojeli još kao petogodišnje dete. Čak ni studenti završne godine medicine nisu mogli da prepoznaju poreklo naslaga iz čovekovog debelog creva – jer sve to ni malo ne liči na bilo koji deo našeg tela – a svi mi te naslage, otrove, nosimo u našem stomaku – u debelom crevu i stalno opterećujemo naše zdravlje.

Mineral Kalijum veoma je važan za naše zdravlje. Iskustvo mog kuma, čije ime nosim, posebno je interesantno. Njemu su operisali oba oka. Imao je skramu tako da su mu lekari operativno izvadili kataraktom zamućena prirodna sočiva – i ugradili su mu veštačka sočiva. Prvo, levo, oko operisali su potpuno uspešno. Ali, kod drugog oka i operacije, tri godine kasnije, oštetili su očni nerv tako da je moj kum slabije video na to oko. Uz to imao je tada i povišen očni pritisak zbog čega je pio i lek za očni pritisak. Taj lek ima neželjeno dejstvo da izbacuje kalijum iz organizma. Zato je moj kum imao jake grčeve u rukama i nogama naročito ujutru. Jedva je ustajao iz kreveta.

Da Vas podsetimo:  KAKO BI BILO "SUTRA", PRILIČNO SE VIDI IZ "DANAS"

Dogodilo se da je potpuno prestao da vidi na to drugo oko. Kada mu je lekar oftamolog preporučio da obavezno pije i tablete kalijuma verovatno tada nije mogao ni da sanja koliko će mu to pomoći. Za manje od pola sata pošto je popio jednu tabletu kalijuma – moj kum je progledao na to drugo – loše operisano oko. Nije mogao da poveruje šta se događa. Sa rastojanja od tri metra i sa pokrivenim levim okom – moj kum je jasno video i izbrojao svih devet velikih kašika – kuhinjskih elemenata okačenih na zid pored sudopere. Čovek je odjednom primetio da se nešto dobro dešava i sam je testirao svoj vid na oko za koje je mislio da je zauvek izgubljeno. Sada i sami vidite koliko je kalijum važan za sprovođenje nervnih impulsa. Naravno, sveže voće i povrće je najbolji izvor svih vitamina i minerala, a paradajz je dobar izvor kalijuma kao i cvekla.

Pored kalijuma, za očuvanje zdravlja veoma je značajan i mineral magnezijum.

Iskreno se nadam da će vam moje iskustvo u očuvanju zdravlja biti od koristi i zanimljivo. Potrudite se da i sami saznate što više korisnih informacija o zdravom načinu života.

Ivan Veličković

2 KOMENTARA

  1. Lepo od tebe sto zelis da podelis sa nama ove informacije.

    Probala sam ovakvu limunadu i bikarbonu sodu, stvarno mi prija, samo sam prvi put sipala vise bikarbone s nego sto je trebalo pa je jurnula pena. Ko bi rekao da tako jednostavna stvar toliko pomaze.
    Volela bih da mogu negde da cujem jos tih korisnih saveta.

    Mirjana Beograd

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime