Zelenski traži od NATO-a „preventivne napade“ na Rusiju

0
121

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da NATO treba da nanese „preventivne“ udare na Rusiju, a ne da „čeka ruske nuklearne udare“

Foto: Ukrainian Presidential Press Office

„Šta treba da radi NATO? Da isključi mogućnost da Rusija upotrebi nuklearno oružje…. Preventivne udare da bi znali šta će im se desiti ako ga upotrebe. A ne obrnuto – da sačekaju nuklearne udare Rusije, da bi potom rekli: ‘a znači ti tako, e, pa evo ti od nas! Da revidiraju upotrebu svog pritiska. To je ono što NATO treba da uradi: da preispita poredak korišćenja“, rekao je Zelenski obraćajući se Institutu Lui u Australiji, prenosi portal IN4S pisanje Sputnjika.

Na ovaj poziv Zelenskog reagovao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je rekao da ove izjave nisu ništa drugo do poziv na svetski rat, a odgovornost treba da nose Sjedinjene Američke Države koje njime de fakto rukovode.

Foto: Printscreen YouTube/BBC News

Peskov je istakao da bi sve zemlje sveta, pre svega SAD i Velika Britanija, trebalo da obrate pažnju na izjave Zelenskog.

„Upravo ove zemlje (SAD i Velika Britanija) de fakto upravljaju, rukovode aktivnostima i govore o namerama da zaštite do samog kraja. Stoga su one te koje su odgovorne i treba da odgovaraju za postupke i izjave ovog čoveka i ovog režima“, rekao je Peskov.

Sa svoje strane, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Zapad podstiče nuklearni rat.

„Zapad podstiče nuklearni rat. Svaki čovek na planeti mora da shvati da se napumpani oružjem marionetski i neuravnoteženi lik Zelenskog pretvorio u čudovište čije ruke mogu da unište planetu“, napisala je Zaharova na svom Telegramu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem septembra u obraćanju građanima rekao da je Zapad prešao svaku granicu u svojoj antiruskoj politici, kao i stalnim pretnjama Rusiji. Prema njegovim rečima, Zapad koristi nuklearnu ucenu, upotrebu oružja za masovno uništenje protiv Rusije. Ruski lider je podsetio Zapad da je Rusija po nizu komponenti superiorna u odnosu na stranu vojnu tehniku i upozorio one koji pokušavaju da je ucene nuklearnim oružjem da bi ruža vetrova mogla da se okrene u njihovom pravcu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime