Želite da smršate? Kombinujte pravilno OVE NAMIRNICE

0
772

Svakodnevno vodite računa o tome šta jedite, ali da li ste se zapitali kako vaš organizam apsorbuje hranljive materije iz hrane? Pokušajte da uparite neke od ovih namirnica. Tako ćete ubrzati svoj organizam i osećati se bolje!

24288-maslinovo-ulje-580x326
Foter/ jamieanne / photo on flickr

Nutricionista Rob Hobson kaže da ekperimentisanje hranom, pojačava njenu nutritivnu vrednost. Za čitaoce Dejli mejla, otkrio je neke od najuspešnijih kombinacija u ishrani koje ubrzavaju organizam i na duži vremenski period dovode do gubitka kilograma:

Maslinovo ulje i paradajz

Istraživanja su pokazala da tri do pet grama masti, u kombinaciji sa povrćem koje sadrži karotenoide, povećava apsorpciju hranljivih materija. Karotenoidi se nalaze u crvenom i narandžastom povrću . Odličan su antioksidans i štite organizam od bolesti.

Kurkuma i crni biber

Kurkuma sadrži kurkumin, sastojak sa moćnim anti-upalna svojstva. Teško se apsorbuje, ali uz pomoć crnog bibera, stepen apsorpcije je povećan. Dakle, jedino je u kombinaciji sa drugom supstancom koristan za vaše zdravlje. U suprotnom, organizam će ga izbaciti.

Pasulj i karfiol

Pasulj u sebi ima visok procenat gvožđa koji utiče na vitalnost našeg tela. Ako ga uparite sa namirnicom bogatom vitaminom C, ovaj mineral će naći put do vašeg imunog sistema. Karfiol se odlično „slaže “ sa pasuljom, a možete ih koristiti kao dodatak kariju, supama i čorbamaa.

Losos i kisela pavlaka

Meso lososa je vrlo bogato vitaminom D. Najznačajniji izvor ovog vitamina je sunčeva svetlost, ali je onaj dobijen iz hrane vrlo dragocen, naročito prilikom apsorpcije kalcijuma. Njega imamo u mlečnim proivodima, pa je pavlaka u kombinaciji sa limunovim sokom, idealan prilog za lososovu šniclu.

Med i mleko

Po predanju naših baka, ovaj tandem je idealan za miran san. Mleko sadrži aminokiselinu trptofan, koja je idealna kao katalzator generisanja seratonina i melatonina u mozgu.

Da Vas podsetimo:  A F O R I Z M I

Zeleni čaj i sok od limuna

Zeleni čaj je izvor antioksidansa i koristi se za detoksikaciju i u prevenciji različitih oboljenja. DA bi ove korisne supstance našle pravi put do našeg imunog sistema, pomoćiće nekoliko kapljica limunovog soka.

Banana i jogurt

Jogurt je mlečni proizvod bogat kalcijumom, koji blagotvorno utiče na naše kosti zube i mišiće. Istraživanja su pokazala da mlečni proizvodi u kombinaciji sa voćem (bogato fruktozom), odlično utiče na apsorpciju kalcijuma.

N.N.

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime