Zemlja za budale

0
815

Eto nam ga i Ekonomski samit u Davosu, koji za osnovnu temu ima imigrantsku krizu. U Švicarskoj se okupili svi koji nešto znače, i odlučuju, na zemljinom šaru. Naravno da je tamo i gospodin Vučić Aleksandar. Tamo su svetski lideri, tri nobelovca, pominje se i Leonardo Di Kaprio, ali, koliko se ođe čuje i vidi, po ti naši slobodni mediji, glavni, dominira, gospodin naš Premijer. Čak i napis’o, kako nego autorski, da će Srbija biti ekonomski tigar jugoistočne Evrope!

aplauz
Glavni odbor Srpske napredne stranke. / Foto: Fonet

Ne bi on mog’o tako da se prsi po belom svetu, bude zvezda u usponu, da na domaćem terenu nije postigao najbolje rezultate. A rezultatima, na domaćem terenu, nema kraja i koneca. Eto i npr. bio taj Glavni odbor Srpske napredne stranke, za koji Vučić gospodin obeć’o da će od njega tražiti dozvolu da se ide na vanredne republičke izbore. I kako dobio dozvolu, sa govornice rekel da se ide na vanredne izbore, a svi prisutni se digli i najboljim aplauzom u historiji se složili. Vučić gospodin odluku obrazložio rečima da je Vladi potrebna puna stabilnost i pun četvorogodišnji mandat.

Dod’o, ka’no slogan: Idemo u pobedu za budućnost Srbije. I rek’o da se najavljena Skupština Srpske napredne stranke odlaže, do posle izbora, kako bi on, u slučaju izbornog neuspeha, mogao da snosi odgovornost pred strankom. Mora biti da je Vučić gospodina na ovaj potez opredelilo nešto što mi ne znamo, jer do juče, takoreći svakodnevno, je ponavljao da nam izbori nisu potrebni, jer ometaju reforme. Ostaje da se nagađa o motivima, oli mu je sugerisano da mu rejting pada, oli hoće da se oslobodi Dačića, i da šansu novim dačićima, oli, jednostavno čovek hoće još jednom sve ispočetka, sa novim mandatom, da nastavi da mlati praznu slamu.

Da Vas podsetimo:  Radnici iz KG koji su nudili glasove Vučiću dobili jednokratnu pomoć

Kako bilo, ima podršku sa najvišeg mesta, gospodin, koji voli reče da Predsednik svih građana, zvanično objavio: Vlada premijera Aleksandra Vučića je odlično obavljala svoj posao, i sa pravom može na izborima da očekuje odličan rezultat… Kao u svakoj basni, ima nastavak: Očekujem fer i demokratsko nadmetanje, i da pobede najbolji…

Da se na trenutak skrene sa teme, mada ovo itekako u temi, i kaže da u novi Upravni odbor RTS-a izabrata umetnica, koja kao svojevrsni CV priložila sledeće: Kad sam izašla iz Velikog brata, rekla sam, kad bi u Srbiji sve bilo organizovano ovako, pa mi bi bili najbolja država. I da se vrati na temu, pravo na Bogojavljenje gospodin Premijer označio u Ostružnici – uz podršku desetak autobusa naših ljudi koji su želeli da prisustvuju nečem lepom – početak radova na novom mostu preko Save. Šta rek’o za istoriju, rek’o: Borba za novi život tek počinje!

Mesto: Beograd Datum: 19.01.2016 Dogadjaj: POLITIKA/SAOBRAÆAJ/INFRASTURKTURA - premijer Srbije Aleksandar Vuèiæ na sveèanom poèetku radova na izgradnji mosta preko reke Save kod Ostružnice, koji se gradi u okviru projekta izgradnje obilaznice oko Beograda Licnosti: Aleksandar Vuèiæ, Zorana Mihajloviæ, Siniša Mali
Aleksandar Vučić, Zorana Mihajlović, Siniša Mali

Pravo na Bogojavljenje sastala se i proevropska opozicija, koja neće ulaziti u saveze sa Vučićem, na inicijativu Demokratske stranke. Bilo puno lidera, ne bilo Radulovića, i Borka, koji nije pozvan. Na ovu okolnost da se citira prijatelj Nebojša Milenković, koji zapisao: Na sastanku 20 lidera opozicije! Kako to zvuči, do juče nismo ni primećivali da opozicija uopšte postoji.

Ali, da se ne ometa proces, da se doda da Pokret „Dosta je bilo“, Saše Radulovića, objavio da se „propadanje može zaustaviti samo ako se zdrave snage levice, centra i desnice okupe oko oročenog i konkretnog cilja“. Ukratko, plan je, da se, u slučaju pobede, oformi tehnička vlada, koja će za godinu dana popisati stanje u državi, uvesti red u državi i stvoriti uslove za fer izbore. Na ovaj, u najmanju ruku zanimljiv, poziv niko nije reagovao. Da, Radulović je izjavio da se u svemu ovome ne računa na Tadića, Čedu i Čanka.

Da Vas podsetimo:  Srbiji je potrebna stranka radnika i seljaka

Kako bilo, svi vele da se mora izaći na izbore, i glasati. Kako, i za koga? Evo predloga iz nesvesti. Normalan čovek, a toga, verujte, ima, glasa da mu onaj za koga glasa omogući da ovo bude normalna zemlja, zemlja jednakih šansi za sve. Budala glasa da mu onaj za koga glasa omogući da samo njemu, i njegovima, bude bolje. Do sada su partije izlazile u susret samo budalama. Zato nam je, gospodo, zemlja, društvo, u qrcu!

Dakle, radi se o tome da partije, pokreti, koalicije, koje učestvuju na izborima, ponude normalnim ljudima zemlju za sve. I što ne bi, onih 20, ili broja mu se ne zna, lidera opozicije, pre izbora kovertirali ostavke na postizborne benefite, napravili zajedničku listu za „Normalne ljude“, koju bi predvodila nestranačka ličnost, a ima toga, i tako pokazali da im nije do sebe i svojih budala, nego do Srbije.

Dragan Todorović

Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.

Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime