Zemljane kuće su ekološke i jeftine možete sazidati 35 kvadrata za 500$

0
720

Dugo sam razmišljao o gradnji male kuće negde u prirodi i kako bi mogao da hakujem taj problem. U jednom francuskom dokumentarcu čuo sam za iranskog arhitektu Nader Halilija (engl. Nader Khalili) i o njegovom programu gradnje kuća od zemlje.  Ono što sam saznao me je potpuno ostavilo bez reči.

Nader Halili

Nader je amerikanac iranskog porekla, radio je za NASA na projektu naselja na Marsu, a kasnije za Ujedinjene Nacije na programu izgradnje kuća za siromašne. On je osmislio sistem izgradnje kuća od zemlje gde vam je za izgradnju kuće od 35 kvm trošak oko 500$. Dobio je mnoge nagrade i po njegovom nacrtu su napravljene stotine sela po celom svetu. U početku sam bio skeptičan ali vrlo brzo mi je okrenuo naopačke celu moju viziju o izgradnji kuća i sve postulate arhitekture.

Da li znate da trećina svetske populacije trenutno živi u kućama od zemlje? Zemlja je besplatna i dostupna svima. Zemlja je ekološki materijal i odličan izolator. Leti je u kućama hladno, a zimi toplo. Mi smo robovi predubeđenja i dogme koja nam je implementirana u sistemu obrazovanja. Jedna od tih dogmi je da su kuće od zemlje nazadne i trošne, a da su kuće od betona vrlo napredne i dugovečne. Ipak, ako malo razmislite shvatićete da oko nas nema kuća od betona koje su stare po nekoliko vekova, dok kuće od zemlje koje su vekovima stare imate u svim zemljama sveta i u njima ljudi danas žive.

Vekovima stari soliteri od zemlje. Grad Shibam u Jemenu.

Nader je u početku pravio kuće sa kupolama po ugledu na sela u Africi. Sistem je vrlo prost i možete bukvalno sami izgraditi kuću ili možete angažovati jednog zidara i dva nekvalifikovana fizička radnika za izgradnju ove kuće. Kuća od 35 kvadratnih metara košta oko 500 dolara ako radite sami. Novac će te većim delom potrošiti na kupovinu plastičnih pletenih vreća i bodljikave žice.

Da Vas podsetimo:  Koluvija otkriva: Obezbeđenje mi čuvalo paradajz od lopova

Pravi se plivajući temelj, tako što se ukopa rupa i postavi drenažni sloj od kamenčića.

Potreban vam je ašov, lopata i kamenčići za drenažni sloj kako se vlaga ne bi ulazila u zidove

Plastične kese se pune vlažnom zemljom, ređaju da formiraju zid i zatim nabijaju.

Džakovi su pleteni od plastike kako bi dozvolili disanje i sušenje zemlje. Ređaju se tako da formiraju zidove.

Između redova se fiksira bodljikava žica kako ne bi dolazilo do smicanja džakova.

Bodljikava žica sprečava smicanje plastičnih džakova

Džakovi se nabiju sa alatom tako da se zemlja u njima oblikuje u svakom sloju, što povećava komapktnost.

U džakovima se nalazi vlažna zemlja i potrebno ju je oblikovati prema sloju ispod.

Za vrata, prozore i druge otvore se koriste drveni šabloni.

Otvori se prave korišćenjem šablona i oblikovanjem džakova nabijanjem.

Najprostiji sistem je gradnja kupola koje su jako čvrste.

Kupola je jako izdržljiva struktura, mnogo izdržljivija od klasične kocke jer se opterećenje rasporedi. Kao što vidite i bez malterisanja na kupolu može da se popne gomila ljudi.

Na kraju se zidovi malterišu zemljom ili nekim drugim materijalom kao recimo krečnim malterom. Instalacija se horizontalno vodi između džakova, a vertikalno se džakovi iseku skalpelom i provuče se instalacija.

Malterisanje može biti cementom, krečnim malterom ili zemljom. Vrlo je prosto svako to može sam uraditi.

Da pomenemo da se ovim sistemom može raditi i nameštaj kao niše, stolovi, kreveti, kamini i slično.

Na kraju kada se zidovi izmalterišu i okreče, dobijate jedinstveno lepu kućicu.

U ovom sistemu gradnje nema betona a ni drveta što drastično smanjuje troškove gradnje. Cena od 500 dolara je naravno samo za zidove, bez radne snage i instalacija. Ovakve kuće su otporne na zemljotrese i poplave. U slučaju zemljotresa zbog plivajućeg temelja kuća će se samo blago presložiti prema terenu. Može se desiti da pukne spoljni malter ali vam za popravku uopšte nisu potrebni majstori jer svako može umešati kofu blata ili maltera i zalepiti ga na zid. Sobzirom da nema ravnih površina zida, nije potrebno previše brinuti o stručnosti i popravke su lake.

Primer završene kuće od zemlje

Zemljane kuće se osim u obliku kupole mogu graditi na sve moguće načine. Možete kombinovati sa drvenom konstrukcijom ili graditi u tradicionalnom obliku.

Neću preterano ulaziti u tehnike gradnje jer o svemu imate mnogo materijala na internetu. Dovoljno je da u Gugl pretrazi ili na Youtube-u ukucati „earth bag building“ i naći ćete sve što vam je potrebno da izgradite kuću.

Da Vas podsetimo:  Vladika Teodosije upozorio na „agresivan“ pritisak i negativnu medijsku kampanju protiv SPC i Dečana

U Srbiji generalno postoje dva tipa kuća od zemlje. Kuće od naboja po Vojvodini sa debelim zidovima od zemlje i kuće koje su pravljene od drvene konstrukcije i pruća a zatim oblagane zemljom i ovih kuća ima više po ostatku Srbije. Taj sistem oblaganja pruća zemljom inače vuče svoje poreklo još iz vremena Rima gde su se kuće običnog sveta gradile na taj način.

Na zapadu postoje brojne radionice o gradnji zemljom. Možda nije preterano da kažem da je to sada pravi mali pokret u arhitekturi i da se tu i tamo moderne kuće grade od zemlje. U Nemačkoj je dovoljno da prođete kratak kurs-obuku koji traje nekoliko dana i možete graditi od zemlje u ruralnim oblastima.  Ovakvih radionica ima i kod nas.

Pišem ovaj članak da možda nekom zagolicam maštu. Gradnja zemljom može biti zgodna za vikendicu, atelje ili bungalov. Razmišljao sam i o pokretanju građevinske firme koja bi se bavila ovim tipom gradnje, međutim ja već imam dovoljno posla za jedan život. Ipak, smatram da bi jedna takva firma bila itekako uspešna zbog originalnog izgleda i ekonomičnosti gradnje ovih kuća. U svakom slučaju ko prvi sagradi ovakvu kuću neka mi pošalje slike. 🙂

Izvor: Miloš

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime