Zemljotres kao marker inficiranosti srbofobijom R Hrvatskoj

0
711

Napisao: Vladimir FROLOV

Potkraj decembra meseca prošle godine razoran zemljotres je pogodio područje Banije (deo Srpske Krajine), rušeći domove, oštećujući javne objekte, crkve, saobraćajnice.

Lokalne vlasti Sisačko-moslavačke županije (teritorijalno administrativna upravna jedinica u R Hrvatskoj) poduzele su mere za utvrđivanje nastale štete iako je tlo i dalje podrhtavalo, ali zimski uslovi nisu dozvoljavali prolongiranje potrebnog obilaska terena.

Ubrzo je zaprepašteno stanovništvo uvidelo da se deo anketnih pitanja odnosi na versku i nacionalnu pripadnost stradalnika, te se tako jasno može sagledati stepen društvene zagađenosti u današnjoj Hrvatskoj, duboko inficiranoj srbofobijom koju već dva veka neometano razvijaju brojni delatnici RKC i političke stranke koje u svom delovanju ispoljavaju stavove „oca domovine“ Ante Starčevića.

Zato krajnje cinično zvuči kada se ističe demokratsko delovanje na unapređenju građanskih sloboda i prava u R Hrvatskoj, a Srbima kao građanima broje se krvna zrnca u svakoj pogodnoj prilici.

Na ovakav besprimerni bezobrazluk svoje članice ostala je EU i gluva i nema (kao i bezbroj puta do sada), istovremeno oštro prozivajući Srbiju za navodno „brisanje adresa“ nepostojećim stanovicima u tri opštine na jugu Srbije, iako je to važeći   peropis te EU, koji se dosledno primenjuje u zemljama članicama!

Najteža razaranja desila su se u mestu Majske Poljane, gde su štete najobimnije a stanovnici su Srbi, te su tako bili izloženi setu rasnih pitanja, slobodno se može konstatovati.

Ako se neko pak oseti pogođen ovom konstatacijom, neka se informiše o sličnom dešavanju pre više od jednog veka, jer je početkom oktobra 1909.godine razoran zemljotres upravo pogodio mesto Majske Poljane, razarajući i oštećujući većinu kuća, uz  tutnjavu i trešnju tla.

Ali, tada je pokrajina Banija bila u sastavu  kraljevine Ugarske, upravna vlast je takođe preko područnih organa utvrđivala nastale štete na terenu, ali bez ikakvih rasnih pitanja u anketi oštećenih stanovnika, iako su brojni lokalni činovnici bili članovi HSP (Hrvatske stranke prava) koja je zagovarala fizički obračun sa Srbima.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija… (17) Tužno i sramno, nažalost istinito... (7) Fotografije su istina, a reči laž!

Ipak, strah za gubitak državne službe nije dozvoljavao tim hrvatskim šovinistima da tako otvoreno deluju kao danas kada je Hrvatska članica „porodice srećnih naroda“, u kojoj se toleriše srbofobija u svim svojim oblicima.

O zemljotresu, štetama,stradalnicima, pisala je lokalna štampa na Baniji te daleke 1909. godine, jer  su u Sisku i Petrinji izlazile novine, kao i u Zagrebu, ali je o događaju detaljno izveštavano i u tadašnjim peštanskim glasilima, pa je i beogradska Politika izveštavala o tome, i to iz pera svog zagrebačkog dopisnika!

Tada su postojale čvrste kulturne veze između Srba u Ugarskoj i Srba u Srbiji, te su izveštavanja o zbivanjima iz života Srba u Ugarskoj bila normalna pojava bez politizacije, što danas nije slučaj, jer je humanitarna pomoć iz Srbije doživljena i prezentovana hrvatskoj javnosti kao nekakvo sumnjivo uplitanje u društvena pitanja unutar R Hrvatske, gde se jelte najpre utvrđuje nacionalnost stradalnika, pa će potom da usledi pomoć države!

O neprimerenim izjavama biskupa u Sisku i da se ne govori, ali takav stav samo potkrepljuje saznanje iz kojih to tamnih vilajeta uporno struji srbofobija, koju u današnjoj Hrvatskoj ponajbolje oslikavaju u vicu da je šovinista čovek koji mrzi Srbe više nego li je to normalno!

Tada, te daleke 1909.godine, stradalnike su bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost pomogli ekonomski jaki pokrajinski industrijalci Gavrilović i Teslić (vlasnici fabrika), obojica Srbi, pravi hrišćani koji pomažu u nevolji, kao i tadašnja PRVA HRVATSKA ŠTEDIONICA, koja je zapravo bila udruženje srpskih ulagača, članova srpskog društva „Privrednik“, koje je onom odrednicom u naslovu štedionice samo označavalo pokrajinsku a ne nacionalnu određenost u tadašnjoj kraljevini Ugarskoj, pošto nije postojala nikakva hrvatska država! 

Ali danas postoji, pa može i da uvodi kategoriju etničkog zemljotresa, kao nešto sasvjm uobičajeno u toj članici takve  EU!

Da Vas podsetimo:  Oteta crkvica u Rakitnici

Izvor: Srpski stav

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime