Zet gradonačelnice Niša na rang listi za socijalne stanove

2
157
Jedan socijalni stan za zeta gradonačelnice Niša; foto: M. M. K.

Ćerka gradonačelnice posle konkursa za kupovinu socijalnih stanova u Nišu mogla bi da se useli u dvosobni, jer se na objavljenom predlogu rang liste nalazi njen suprug. Iz službe Dragane Sotirovski odgovor na pitanja Južnih vesti najavili su za ponedeljak, a suprug njene ćerke Vedran Ivanović nije se javio na poziv preko broja Apotekarske ustanove, gde je odnedavno pomoćnik direktora. Iz organizacije BIRODI kažu da ovo i nije konkurs za socijalne stanove.

Posle višemesečnih odlaganja, za konkurs za kupovinu socijalnih stanova koji je raspisan početkom juna pre nedelju dana izašla je i predlog rang-lista, a rok za prigovore upravo je istekao. Nakon obrade prigovora znaće se da li stan ide Vedranu Ivanoviću, koji je od 270 građana Niša koji su se javili na konkurs dospeo na visoko 24. mesto.

Zet gradonačelnice na rang-listi; foto: printscreen

Vedran Ivanović je zet Dragane Sotirovski, a pravnici objašnjavaju da će, ako bude po predlogu rang – liste, moći da se kaže da je stan sa konkursa dobila i ćerka niške gradonačelnice, jer je reč o imovini koja je u režimu zajedničke.

Zajednička imovina, Član 172 Porodičnog zakona, prema kome je zajednička imovina ona koju su supružnici stekli radom u toku trajanja zajednice života u braku. Naročito pravnim poslom kakav se zaključuje u konkretnom slučaju – tumači advokat Marko Krstić.

Ime Ivanovića u javnosti je prvi put pominjano u sporu između niške gradonačelnice i Jelene MIlošević iz Stranke slobode i pravde. Opozicionarka je tada optužila Sotirovski da je svoje najbliže zaposlila u javnom sektoru, a ona uzvratila tužbom. Pred sudom je potvrđeno da je Ivanović zaposlen u Apotekarskoj ustanovi Niš, kao šef javnih nabavki.

Nekoliko meseci kasnije na sajtu ove ustanove stoji da je sada pomoćnik direktora, ali je u petak najpre bio na sastanku, a oko 13 časova je novinaru rečeno da nije tu.

Inače, van utanove su sada direktori, tako da se čujemo u ponedeljak, to je najbolje – naveli su.

Na pozive ne odgovara ni direktor Gradske stambene agencije Vladan Stojanović, koji je nedavno komentarisao da je interesovanje za kupovinu socijalnih stanova veliko i da se prijavilo oko 270 građana, što je tri puta više od broja stanova.

Da Vas podsetimo:  Hrvat, Srbin i Mađarica ojadili kazino u Londonu

Koje uslove ispunjava da bi kupio socijalni stan po ceni kvadrata koja je snižena u odnosu na tržišnu, kao i da li je Sotirovski imala uticaja na izbor na konkursu od nje novinari nisu dobili odgovor na pitanja poslata u petak pre podneva, jer iz Kabineta kažu da je na putu do ponedeljka.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je na putu do ponedeljka. Po njenom povratku s puta moći ćete da postavite Vaša pitanja – navode iz Kabineta gradonačelnice.

Gavrilović: Čije stambene probleme rešava Grad?

U uslovima konkursa za kupovinu socijalnih stanova bile su tri stavke – da je podnosilac prijave državljanin Republike Srbije, da nema stan ili kuću u svojini, odnosno stan odgovarajućeg standarda i da podnosilac i članovi porodice imaju prebivalište u Nišu u neprekidnom trajanju od najmanje jedne godine.

Zbog takvih uslova Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja kaže da to uopšte i nisu socijalni stanovi.

Socijalni stanovi se dodeljuju društveno isključenim grupama koje su siromašne, stare, bolesne, koje su u riziku. Postoji taj koncept društvena isključenost ili ste siromašni ili ste bolesni, vi niste u mogućnosti da pristupite resursima za život. Na primer, hronični ste bolesnik, samohrana majka. U Srbiji su zahvaljujući Evropskoj uniji definisane društveno-marginalizovane grupe, pripadnici tih grupa bi trebalo da dobijaju socijalne stanove – navodi Gavrilović.

Gradonačelnica nedavno obišla stanove; foto: M. M. K.

U konkursu takođe piše da će utvrđivanje reda prvenstva zavisiti od bodovanja Komisije na osnovu: stambenog statusa, odnosno uslova stanovanja, broja članova porodičnog domaćinstva, zdravstvenog stanja i invalidnosti i telesnog oštećenja.

Tako odluku da je zet gradonačelnice na objavljenoj listi, koji je ujedno i funkcioner, Gavrilović ocenjuje neljudskom i netransparentnom.

Ovo je pod jedan netransparentno, druga stvar ovo je neljudski. Legitimno nije. Grad Niš je raspisao konkurs da rešava stambene probleme bilo kog građanina Niša, što je tek problem. To nije za marginalne grupe, oni kupuju stanove za ljude koje nemaju stan, koji može biti i taj zet i on će to legalno dobiti – to nisu socijalni stanovi – objašnjava.

Dodaje i da je socijalno stanovanje deo socijalne politike, odnosno mera socijalne politike za rešaanje problema društveno-marginalizovanih grupa, a ne rešavanja pitanja onih koji trenutno nemaju stan.

Pitanje je da li je u javnom interesu da Grad Niš rešava probleme za ljude koji nemaju stan, a mogu da ga kupe na tržištu svojom platom, a ne rešava problem društveno-marginalnih grupa…znači grad Niš je izdvojio pare da rešava stambena pitanja, za koga? – zaključuje Gavrilović.

Podsetimo, oko 270 Nišlija se prijavilo za kupovinu socijalnih stanova u Ulici Majakovskog u Nišu, što je tri puta više od broja stanova.

Da Vas podsetimo:  Fabrika Jura – „Zabranjeni grad“

Izgradnja stanova u Ulici Majakovskog koštala je 330 miliona dinara bez PDV-a. GSA iz sopstvenih izvora učestvuje sa 40%, a za ostalo je podignut kredit kod Banke Intesa. Od 106 stanova, 90 je za prodaju, a 16 za rentiranje.

Autor:Tamara Tasić

https://www.juznevesti.com/

2 KOMENTARA

  1. Gospodin bi trebao da menja tastu. Od zeta je postao socijalni slučaj. Pobogu pa šta su mu to ucinili da ga toliko srozaju. Nema ovde nikakve manipulacije. Jednostavno svi zetovi raznoraznih gradonacelnica i gradonacelnika su socijalni slučajevi. Humanost na delu očigledna. Gradonacelnice udaju svoju decu za socijalne slučajeve i na taj način rešavaju bedu na nivou svojih parohija. Mislim da je reč gradonacelnik ili gradonacelnica skroz pogresna u ovom slučaju. Prava reč je dahije….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime